Нова технологія наповнення інертним газом великоформатних склопакетів

У міру збільшення розміру світлопрозорих конструкцій зростають і проблеми при виготовленні склопакетів. Одна з них - заповнення простору між склом інертним газом. Для скління великих форматів досить навіть мінімального відхилення граничної норми тиску, щоб скло деформувалося.

gaz1

Фото 1: Helantec. Вимірювач відстані розміщується по центру склопакета, де відбувається найбільше відхилення скла від вертикалі

Щоб без ризику виробляти великоформатні склопакети, компанія Helantec розробила нову технологію наповнення газом. На замовлення виробника високоякісного архітектурного скла Silatec було знайдено рішення для газонаповнення двокамерних склопакетів, яке охороняє скло від руйнації в процесі виготовлення. У чому полягає ноу-хау і як це працює?

Проблема - в тиску на скло

Для посилення теплоізоляційного ефекту необхідно мати заповнення простору між склом (SZR - Scheibenzwischenraums) інертним газом. Через особливості конструкції або з інших причин деякі з великоформатних склопакетів не можуть бути виготовлені потоковим методом на газових пресах, тому заповнення газом повинно виконуватися вручну. Для виконання цього процесу газозаправний пристрій підключається до SZR за допомогою шлангів і зондів. Зонди вставляються через отвори в дистанційній рамці або через наявні отвори в кутовому з’єднувачі.

Надмірний тиск, що створюється при заповненні газом (аргон, криптон, ксенон і т.п.), підтримується на низькому рівні за допомогою другого зонду за рахунок активного всмоктування і повернення в заправний пристрій. Допустимий тиск тут становить кілька мілібар. Для великих форматів скління (від 2,5 × 2,5 м) досить навіть дуже невеликого відхилення граничної норми тиску, щоб скло почало деформуватись.

Зокрема, в разі двокамерних конструкцій це може привести до деформації (прогину) середнього скла в одному чи іншому напрямку. Оскільки дві камери впливають одна на одну, навіть менше 0,2 мбар може нести ризик зіткнення двох скляних панелей. Вкрай важливо цього уникати, так як такий контакт може привести до дефектів поверхні і навіть до руйнування скла.

Яким чином можна безпечно виробляти широкоформатні склопакети?

Щоб великогабаритні склопакети як і раніше можна було безпечно виробляти, Helantec оснастила свою існуючу систему газонаповнення RAPIDE L900 датчиком відстані, який безперервно контролює два простору між склом в двокамерному склопакеті.

gaz2

Фото: Helantec. RAPIDE L900 - найпотужніша система газонаповнення на ринку

RAPIDE L900 - найпотужніша система на ринку, що володіє особливими перевагами. У ній використовується технологія швидкого заповнення, що означає, що обсяг заповнення і об'єм всмоктування синхронізуються. Цей процес регулюється показниками внутрішнього тиску в склопакеті.

Пристрій Helantec допускає підвищення тиску до 3 мБар всередині склопакета. Спеціально розроблений для цієї мети газоаналізатор відстежує процес заповнення в режимі онлайн. Газоаналізатор підходить для всіх типів газів і газових сумішей, що використовуються у виробництві склопакетів. Концентрація газу вимірюється в режимі онлайн в процесі заповнення.

Процес автоматично зупиняється при досягненні заданої концентрації газу. RAPIDE L500 пропонує безліч додаткових функцій, що дозволяють злагоджено документувати весь виробничий процес і негайно реагувати на будь-які відхилення в якості. Це забезпечує високий стандарт продукції. Користувачі особливо цінують високу точність управління при виготовленні великоформатних склопакетів.

«Ми не хотіли змінювати датчики тиску, які використовувалися до сих пір, щоб наші пристрої як і раніше були гнучкими і могли заповнювати невеликі і жорсткі формати в майбутньому. Адаптувавши програмне забезпечення, наші системи відтепер можуть працювати як по вимірюванню тиску, так і по вимірюванню відстані », - розповів Грегор Вітрофскі (Gregor Witrofsky), керуючий директор Helantec.

Для вимірювання відстані між склом для Silatec було розроблено рішення, що дозволяє виробляти безперервні вимірювання. Для цього вимірювач відстані за допомогою присоски поміщується в середині скла, де найчастіше відбувається найбільший прогин. Як тільки відстань між склом змінюється, відповідно регулюється потужність насоса. Це робиться незалежно для обох SZR.

Що покупець говорить про рішення Helantec?

Замовник задоволений новим додатком Helantec. «Тепер ми дійсно впевнені, що скло не стикається в процесі виготовлення великоформатних склопакетів. Жодне з раніше доступних пристроїв, заснованих на вимірі тиску, не могло гарантувати цього в довгостроковій перспективі», - стверджує Крістоф Хан (Christoph Hahn), керуючий директор Silatec.

gaz3

Фото: Helantec. Відстань між склом вимірюється з точністю до 0,1 мм, тому витрати газу не перевищуються

В ході розробки компанія Helantec показала, що цей метод вимірювання має й інші переваги. Оскільки відстань вимірюється з точністю до 0,1 мм, між склом може постійно підтримуватися задана дистанція, так що газом заповнюється тільки фактичний обсяг. Будь-яка опуклість неминуче призводить до збільшення обсягу з відповідним збільшенням витрати газу.

«Суть в тому, що з датчиком відстані Helantec ми можемо не тільки гарантувати, що скла не торкаються один одного. Оптимальне положення скляних панелей також забезпечує найкоротший термін наповнення при мінімальній витраті газу», - підкреслив Крістоф Хан.

Використання нового методу газонаповнения склопакетів швидко окупається, особливо при використанні криптону в якості газового наповнювача. Однак основний акцент робиться на запобіганні пошкодження скла при виробництві. Кожне скло, яке не потрібно ремонтувати або повторно виробляти, економить час, сили і ресурси.

Джерело: Helantec, gw-news.eu, tybet.ru

 

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: