ПРОФЕСІЙНО ПРО ЗАПОТІВАННЯ СКЛОПАКЕТІВ

Немає жодної компанії, яка виробляючи конструкції скління, не стикалася з рекламаційними зверненнями з причин запотівання склопакетів в процесі експлуатації. Найчастіше будь-яка поява вологи на вікнах сприймається споживачем як проблема, пов'язана з виробником конструкцій або склопакетів.

palagin 1 c

Але не все так однозначно і часто потрібна участь фахівців для визначення всіх причин проблеми. У цій статті ми спробуємо розібратися в особливостях прояву конденсату на склопакеті, і можливі рішення запобігання цих проявів.

oleksandr palagin

Олександр Палагін
«Консалтинг скляного виробництва»

Всі випадки прояву конденсату в склопакеті можна розділити на три групи:

1. Поява конденсату всередині склопакета.
2. Поява конденсату (іноді обмерзання) на склопакеті всередині приміщення.
3. Запотівання склопакета з зовнішньої сторони.

Розглянемо причини і методи вирішення цих проблем.

ПОЯВА КОНДЕНСАТУ (ЗАПОТІВАННЯ) ВСЕРЕДИНІ СКЛОПАКЕТА

palagin 2 cПоява конденсату (запотівання) всередині склопакета

Поява конденсату всередині склопакета є наслідком порушення технології виробництва склопакета, і як наслідок подальшої розгерметизації, або порушення герметичності шляхом критичного впливу на склопакет при доставці, монтажу або експлуатації.

Спробуємо описати типові випадки порушення технології виробництва склопакетів з відхиленнями, які призвели до подальшої розгерметизації склопакетів на реальних прикладах:

- для забезпечення належної вологості в склопакеті використовується вологопоглинач (молекулярне сито). Передумовами для запотівання склопакетів є використання неякісної сировини внаслідок відсутності належного контролю якості адсорбенту, який використовується (в умовах виробництва це тест на визначення дельти Т молекулярного сита), або недостатня кількість при заповненні в дистанційну рамку;

- для контуру первинної герметизації використовується бутил. Застосування бутила забезпечує герметизацію камери склопакета запобігаючи витік використовуваних інертних газів, а також захист від проникнення вологи ззовні. Розриви в контурі первинної герметизації призводять до передчасної розгерметизації склопакета;

- велике значення в довговічності склопакетів грає сумісність використовуваних матеріалів у виробництві і монтажі. В історії багато прикладів несумісності матеріалів, що призводять до руйнування структури застосовуваних матеріалів і розгерметизації склопакета: реакції між первинною і вторинною герметизацією, реакції на пластикові підкладки при розпакуванні в конструкціях.

Щоб уникнути подібних проблем виробники герметика зобов'язують виробників склопакетів здійснювати контроль якості сировини і використовувати системи герметизації і вклейки, що гарантують якість продукції, яка випускається. А розробники систем визначають вимоги до матеріалів, які використовуються у виробництві продукції;

- часто в розгерметизацію склопакетів на будівельних об'єктах свій внесок вносять підприємства, які здійснюють непрофесійний підхід в організації проведення монтажних робіт. Як правило це виражається в руйнуванні нестійкої до УФ вторинної герметизації склопакета при тривалому сонячному впливі на будівельних майданчиках;

- нерідко до порушень пов'язаних з довговічністю склопакетів відносяться і помилки при конструюванні, з порушенням вимог застосованих систем скління (ухил контурів скління, вимоги відведення води, розрахунки на навантаження та інше).

palagin 5 c Приклади помилок конструювання скління даху.

Як правило для визначення причин, пов'язаних з порушенням технологічного процесу, потрібна експертиза із залученням компетентних фахівців.

ЗАПОТІВАННЯ З БОКУ ПРИМІЩЕННЯ

Про виникнення конденсату з боку приміщення вже написано достатньо матеріалу, і всі випадки можна звести до наступних причин – підвищена вологість в приміщенні.

palagin 3 c Запотівання вікна з боку приміщення або поява конденсату на внутрішній частині вікна

• Надмірна волога, пов'язана з побутовими умовами (кухня, басейн, ванна та інше).
• Недостатній повітрообмін (відсутність витяжної вентиляції).
• Підвищена вологість, пов'язана з проведенням будівельних робіт (стяжка, штукатурка та інше).

Підвищена вологість – це результат порушення належного обміну насиченого вологою повітря в приміщенні з зовнішнім повітрям, що призводить до випадання вологи на поверхню скла. Явище це відповідає фізичним параметрам утворення конденсату, що має назву точка роси (див. Табл. 1).

Три параметри впливають на утворення вологи на поверхні скла – температура поверхні скла, температура повітря і вологість повітря.

Табл. 1. Температури точки роси, для різних значень температури і відносної вологості повітря в приміщенні:

palagin 6 c

palagin 4 cОбмерзання внутрішньої частини вікна

Обмерзання внутрішньої частини вікна

В умовах, коли один на одного накладаються кілька негативних параметрів – експлуатація конструкцій з низькими теплофізичними показниками в умовах підвищеної вологості і низьких температур, створюються умови близькі до умов роботи морозильної камери холодильника і на конструкціях можна спостерігати утворення обмерзання. Такі критичні умови нерідко призводять до руйнування конструкцій і матеріалів (відкосів, ущільнювачів, герметиків і склопакета).

Табл. 2. Максимальний вміст води в повітрі в залежності від температури:

palagin 9 c

palagin 10 cПоява цвілі і грибка на укосах.

Поява цвілі і грибка на укосах

Параметр вологості повітря є найбільш проблемним. Недотримання норм цього параметра призводить до утворення вогкості, цвілі, грибка і як наслідок завдає серйозної шкоди здоров'ю мешканцям квартир. Щоб уникнути цього потрібен професійний підхід при підборі і розрахунку конструкцій скління.

Конструктивне упущення

• установка конструкції з низькими теплотехнічними властивостями;
• використання «холодного» склопакета з недостатнім опором теплопередачі;
• неякісне виконання монтажного шва віконної конструкції;
• неправильна установка вікна по товщині огороджувальної конструкції (віконна коробка розташована в зоні негативних температур);
• наявність широкого підвіконня, перешкоджає обтіканню скла теплим повітрям від
радіатора опалення, розташованого під вікном.

palagin 8 cЗапотівання склопакета в купе залізничного вагона. Приклад застосування склопакета з недостатніми теплотехнічними властивостями.

Рішення проблем, пов'язаних з конструктивними недоліками, зазвичай зводиться до проведення можливих змін і переробок:

- склопакети замінюються на двокамерні із застосуванням енергозберігаючого скла, які відповідають кліматичним вимогам, а застосування теплих дистанційних рамок забезпечує опір теплопередачі крайової зони склопакета;
- приведення монтажних швів відповідно до вимог стандарту «Шви монтажні вузлів примикань віконних блоків до стінних отворів»;
- для організації повітрообміну та управління параметра вологості необхідно використовувати спеціальні пристрої (стінові або віконні припливні клапани, осушувачі, системи вентиляції з рекуператором).

Постійний повітрообмін в житловому приміщенні повинен складати мінімум 30 м3 / год на людину ДБН 41-01-2003.

palagin 11 cСистема вентиляції з рекуперацією повітря

ЗАПОТІВАННЯ СКЛОПАКЕТІВ З ЗОВНІШНЬОЇ СТОРОНИ

Сезонне явище характерне для осені та весни пов'язане з показником великої вологості на вулиці і різким температурним перепадом. Це явище спостерігається як правило вранці, коли повітря нагрівається швидше, ніж зовнішня поверхня склопакета. Конденсат утворюється на зовнішньому склі пакета, оберненого на вулицю.

Запотівання, що покриває поверхню скла, з часом зменшується до центру аж до повного випаровування. Як правило, в силу фізичних особливостей, це явище супроводжує склопакети з високими теплофізичними показниками.

Часом близькість двох конструкцій різних по конструктиву («теплий» і «холодний» пакет) і відмінність в характері утворення конденсату на поверхні викликає у замовників звернення в роз'ясненні того, що відбувається.

Дане явище не є свідченням дефекту продукції або рекламацією, а лише підтверджує наявність у склопакета високих ізоляційних властивостей.

palagin 7 cЗовнішнє запотівання випаровується до середини.

Сподіваюся ця стаття з описом різної прояви утворення конденсату на склі склопакетів дозволить не тільки роз'яснити природу цього явища для кожного випадку, а й послужить рішенням уникнути небажаних наслідків запотівання.

Олександр Палагін 

«Консалтинг скляного виробництва»

Оконные Технологии® № 81 (2021)

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: