Аналітика віконних ринків Німеччини, Австрії та Швейцарії за версією Branchenradar

Відповідно до останніх даних, наданих компанією Branchenradar, що займається дослідженнями ринку і конкуренції, віконна індустрія Австрії, Німеччини та Швейцарії може дивитися в майбутнє з оптимізмом. Аналітики провели оцінку непростого для всіх галузей 2020 року і зробили прогноз на 2021 рік. 

Branchenradar 1Загальним для трьох ринків було зниження попиту, який вдалося компенсувати за рахунок підвищення вартості виробів. Експерти прогнозують, що в поточному році зростання цін на вікна триватиме по всіх товарних групах.

Віконний ринок Німеччини

Всупереч побоюванням галузі, в 2020 році попит на вікна в Німеччині був напрочуд стійкий до економічних потрясінь, оскільки ринок продовжував зростати, хоча і з меншою силою.

Продажі зросли на 1,1% в порівнянні з попереднім роком і склали близько 14,48 мільйонів віконних блоків. Виручка виробників вікон навіть збільшилася на 2,8% в порівнянні з попереднім роком і склала 4,58 мільярда євро.

Нове житлове будівництво, на яке довелося близько 70% зростання, знову виявилося рушійною силою для виробників вікон. Більшість замовлень припадало на багатоквартирні будинки.

У свою чергу, ринок реновації був обумовлений, перш за все, заміною вікон в приватних будинках. У регіональному розрізі ринок зростає майже рівномірно.

Однак зростання продажів торкнулося тільки ПВХ-конструкцій та дерев'яних вікон з алюмінієвими накладками (дерево-алюмінієвих вікон). З іншого боку, продажу дерев'яних і алюмінієвих вікон залишилися на рівні минулого року.

Аналітики очікують аналогічне зростання в 2021 році. Крім того, ціни на вироби продовжують впевнено зростати. На рівні товарної групи середня ціна за підсумками 2020 року збільшилася на 1,7% в порівнянні з минулим роком.

Branchenradar 2Навіть якщо стійке зростання помітно пом'якшує труднощі дистрибуції під час економічної кризи, постачальники по-різному справляються з викликами ринку. Наприклад, Internorm, TMP і Wirus показують надзвичайно вражаючу результативність, причому Internorm навіть вдалося стати № 2 на ринку.

У поточному і наступному році, згідно з аналізом Branchenradar, прогнозується, що ринок буде активно рости, особливо з урахуванням того, що можна очікувати збільшення імпульсів від нового будівництва і, принаймні, стабільного попиту на переоблаштування і заскління існуючих будівель.

Віконний ринок Австрії

Хоча будівельна галузь Австрії в цілому не постраждала від пандемії коронавируса, попит на вікна та підйомно-розсувні двері в 2020 році значно скоротився. Продажі знизилися на 2,8% в порівнянні з попереднім роком і склали близько 2,16 мільйона одиниць.

На думку аналітиків, це сталося не через зменшення кількості зданих в експлуатацію нових квартир, а більше - як це було вже під час кризи 2013 року - через обвал сегмента реновації, на якому попит знизився в порівнянні з 2019 роком майже на 6%.

Також у 2020 році спостерігалося зниження майже за всіма товарними групами, тільки алюмінієві вікна показали позитивну динаміку всупереч ринковій тенденції. Пластикові вікна показали помірне зростання продажів, у той час як найбільше падіння було зафіксовано по дерев'яним і дерево-алюмінієвим вікнам.

Branchenradar 3Незважаючи на це, багатьом виробникам вдалося завершити 2020 рік з хорошим результатом. На думку аналітиків, це сталося виключно через зростання цін, що дозволило компенсувати зниження попиту. Протягом року середня ціна вікон виросла на 3,5%, що призвело до помірного збільшення виручки виробників на 0,7% до близько 863 мільйонів євро.

В результаті різко таких тенденцій в 2020 році необхідно буде провести переоцінку конкурентного середовища. Переможцями, безсумнівно, стали Felbermayer, Katzbeck Group і IPM Schober.

Однак аналітики прогнозують зростання продажів в цьому і наступному році до 5% в порівнянні з минулим роком. Рушійною силою ринку як і раніше буде нове будівництво, і очікується, що сегмент ремонту вплине на його розвиток.

Віконний ринок Швейцарії

Згідно з дослідженням Branchenradar 2021, швейцарський віконний ринок на диво добре впорався з рецесією і великими банкрутствами в 2020 році.

Хоча попит на вікна впав на 3% в порівнянні з попереднім роком до 1,87 мільйона віконних блоків, в той же час середня ціна на рівні товарної групи зросла на 4,3% в порівнянні з попереднім роком, так як постачальники дорожчої продукції завоювали великі частки ринку.

В результаті виручка віконних компаній помірно виросла на 1,1% в порівнянні з попереднім роком і склала близько 811 мільйонів швейцарських франків. Що стосується спаду продажів, то близько 75% питомої ваги доводилося на сегмент ремонту / реновації і більше 90% - на нерухомість.

Branchenradar 4Як і очікувалося, Swisswindows і Aerni зазнали серйозну невдачу через банкрутство. Хоча обидві компанії все ще обробляли невиконані замовлення на момент подачі заяви про банкрутство, інші виробники вікон істотно виграли від їх неспроможності.

Перш за все, значно зросли два постачальника Ego Kiefer і 4B Group. Разом вони досягли частки ринку близько 35%, а це означає, що в майбутньому на швейцарському віконному ринку, ймовірно, буде лідирувати дуополія.

В даний час важко точно оцінити подальший економічний розвиток віконного ринку Швейцарії, але інститут маркетингових досліджень передбачає невелике збільшення попиту і значне збільшення доходів його гравців.

Як в поточному році, так і в 2022 році аналітики ринку очікують зростання продажів приблизно на 3,5% в порівнянні з попереднім роком.

Джерело: Branchenradar, tybet.ru