ВТОРИННИЙ ГЕРМЕТИК НА ПЕРШОМУ ПЛАНІ

Ми приймаємо на себе відповідальність за екологію і діємо на випередження, адже наше сьогодення визначає майбутнє! Це може бути застосовано до всіх сфер життєдіяльності людини, в тому числі і до будівельної. Раціональне споживання матеріалів при виробництві і будівництві – це ключ до якості і екологічності кінцевого продукту.

viknocenter 1 cВ 2020 році виповнилося 155 років з моменту, коли американським вченим Томасом Стетсоном був запатентований перший склопакет.

З того часу багато людей і бренди раціоналізували даний винахід до невпізнання, що додало нові функції виробу і зробило його доступним широкому колу споживачів. Згодом в конструкції з'явилися дистанційні рамки і багатофункціональне скло, проте першим компонентом, що дозволив об'єднати дві скляні панелі в склопакет, був герметик.

viknocenter 2 cЙого еволюція теж вражає, і сьогодні ми можемо говорити не просто про поліпшення технічних властивостей скляного заповнення, а й про його екологічність.

На сьогоднішній день, склопакет – це світлопрозора конструкція, що складається з окремих листів скла, з'єднаних між собою дистанційним профілем, який заповнений молекулярним ситом (сорбентом).

Між склом утворюється повітряна камера, яка як правило заповнюється інертним газом. Первинною герметизацією склопакетів служать бутилові герметики, а торці склопакета ізолюються вторинним поліуретановим або полісульфідним герметиком. Основні завдання склопакета – теплоізоляція, звукоізоляція, сонцезахист, а також безпека.

Не другорядна роль вторинного герметика

Скло, що використовується для виробництва склопакета, становить основну статтю витрат – приблизно 60% вартості всього виробу. На другому місці за вартістю стоїть вторинний герметик – до 30%, що підтверджує його важливу роль.

Герметичне з'єднання газонаповнених камер має великий вплив на фізико-механічні параметри склопакета. Падіння тиску в камері призводить до потрапляння водяної пари всередину і, як наслідок, до збільшення теплопровідності і конденсації на внутрішній поверхні скла, що виключає подальшу корисність склопакета.

Герметичність скління досягається за допомогою еластичних з'єднань за рахунок двоступеневої герметизації (внутрішньої і зовнішньої). Первинна герметизація має на увазі використання для ущільнення лінії стику між склом і дистанційною рамкою – бутилового герметика, який є термопластом і діє як бар'єр, але не має структурних властивостей.

Ретельна первинна герметизація (безперервне накладення бутила, склеювання кутів) дуже важлива, тому що найменший розрив цього бар'єру відкриває доступ вологи, яка блокується лише зовнішнім (вторинним) контуром ущільнення. Тому для вторинної герметизації рекомендується використовувати компоненти з найменшою проникністю водяної пари і аргону.

Вторинний герметик зазвичай являє собою двокомпонентний самозастигаючий склад з поліуретану, полісульфіду або силікону.

viknocenter 3 cСистема герметизації склопакета повинна:

• забезпечити адгезію до скла і дистанційної рамки;
• забезпечити міцне і одночасно гнучке з'єднання скла з віконною рамою, що гарантує стійкість склопакета до різних умов експлуатації під впливом зовнішніх навантажень (тиск вітру, перепади тиску всередині і зовні скла та інші кліматичні чинники);
• компенсувати різницю в коефіцієнтах теплового розширення матеріалу рами і скла при зміні температури склопакета;
• грати роль бар'єру для проникнення водяної пари в простір між склом;
• запобігти витоку газів з низькою теплопровідністю, таких як аргон або криптон, з міжскляного простору.

Герметики і клеї в склопакетах повинні забезпечувати як високу міцність з'єднання, так і його гнучкість – особливо це необхідно для великого фасадного скління в висотних будівлях, де вони повинні переносити сильні вітрові та кліматичні навантаження (в основному, перепади температур).

viknocenter 4 cВони також повинні міцно скріплювати елементи склопакета і забезпечувати герметичність з'єднання. Отже, вони повинні мати властивості еластомерів, які здатні до оборотної деформації під дією механічних сил, зберігаючи при цьому безперервність своєї структури.

Найпоширеніші зараз на ринку України вторинні герметики – це двокомпонентні поліуретани (ПУ) і полісульфіди (ПС). Вони мають схожі властивості – дуже гарну стійкість до проникнення вологи і дифузії аргону.

Контактні шви з цих мас довговічні і стійкі до старіння. Проте, все більше виробників склопакетів використовують поліуретанові герметики. Відзначаючи цей тренд, компанія «Вікно Центр» включила в асортимент продукт польського виробника Eco in, зарекомендував себе на європейському ринку як один з найбільш конкурентоспроможних і надійних немодифікованих герметиків.

Компанія «Вікно Центр» успішно працює на віконному ринку України протягом 15-ти років. Ми починали свою кар'єру з просування і продажу ПВХ профілів, поступово розширюючи продуктовий портфель, який сьогодні охоплює широкий спектр систем фурнітури і комплектуючих для виробництва склопакетів, вікон і дверей.

Вектор співпраці спрямований, перш за все, на бренди, що зарекомендували себе інноваційними лідерами в галузі. Ось уже 10 років ми є офіційним представником польської компанії Eco in – виробника професійних герметиків для склопакетів ECO PUR.

Тандем «Вікно Центр» & Eco in – це не тільки герметики, а й технічне обслуговування, запчастини для обладнання, а також, що немаловажно – професійне навчання персоналу.

У 2021 року ми відзначаємо 10-річчя плідної співпраці і це прекрасна можливість підвести проміжні підсумки і оцінити нашу діяльність на ринку виробників склопакетів за останнє десятиліття. Перш за все, ми дуже пишаємося тим, що є частиною динамічних процесів розвитку і модернізації в Україні.

Саме завдяки рішучості і відкритості наших клієнтів в останні роки вдалося досягти різкого прогресу в процесах термомодернізації на будівельному ринку. Наша пропозиція за останнє десятиліття досягла все більшого числа виробників світлопрозорих конструкцій і природним чином розвивалася в напрямку нових продуктів і нових технологій.

Ще в 2011 році ринок споживання поліуретанового герметика ECO PUR C в Україні обмежувався 20.000 літрами, в 2015 – 300.000 літрами, а в 2020 році цей показник становив уже 1.100.000 літрів якісного поліуретану, використаного при виробництві довговічних склопакетів у вікнах українських будинків і квартир.

Світ не стоїть на місці, відбуваються процеси інтеграції та поглиблення співпраці між державами, і в даному конкретному випадку виникають нові виклики, пов'язані, наприклад, з необхідністю гармонізувати технічні вимоги України та Європейського Союзу (ЄС).

Частиною цього процесу, для злагодженої і безперешкодної комунікації між ринками, є необхідність введення галузевих стандартів EN 1279 і впровадження цих правил і норм в Україні. Все це відбувається в особливий час: під час пандемії і під час зміни вищезазначених стандартів EN 1 279: 2018, які фактично вступили в силу на початку 2020 року.

Вже сьогодні, згідно з новими нормами, потрібна стійкість герметика до 504 годин впливу ультрафіолету, а після цієї процедури зразок герметика додатково поміщають в спеціальну кліматичну камеру і утримують там протягом 168 годин при температурі 58 °C і вологості 95%.

Цей 28-денний випробувальний марафон здатний витримати не кожен вторинний герметик, який пропонується на українському ринку. ECO PUR C в цьому тесті демонструє чудовий результат, який підтверджується європейськими сертифікатами лабораторії IKATES.

viknocenter 5 cECO PUR C – поліуретановий герметик з найекологічнішою біографією

З 2014 року Європа повністю відмовилася від герметиків, які містять ртуть, але набагато раніше до цього був підготовлений польський виробник Eco in, так як з 2007 року займався розробкою і тестуванням нового екологічного герметика ECO PUR C.

Таким чином, компанія Eco in була в числі першопрохідців освоєння безртутних технологій і є єдиною компанією, в процесі виробництва продукції якої ніколи не застосовувалася ртуть.

У теперішній час Eco in залишається в числі лідерів в розробках і освоєнні нових компонентів, які дозволяють виготовляти стабільний продукт більш високого рівня і при цьому зберігати ринкову конкурентоспроможну вартість.

Серце компанії б'ється в лабораторії, де науковий колектив хіміків з 5-ти випускників університету R & D Lab забезпечує постійний контроль якості на всіх етапах виробництва.

Eco in надає великого значення походженню сировини, а також його вхідному контролю, який проводиться в окремій спеціалізованій лабораторії. Основними постачальниками є світові лідери, дозволені і рекомендовані в ЄС.

Окрему увагу займає лабораторія з контролю стабільно високої якості кожної партії кінцевого продукту на основі тест планів:

• VOC content (летючість) / допустимий діапазон <0,30 / норма EN 1279-6 Annex G;
• Viscosity A (в'язкість) / допустимий діапазон 1300 - 2200 / норма Brookfield Spindle HA07;
• Density A (щільність) / допустимий діапазон 1,65 - 1,90 / норма KJ-EP-012;
• Slumping (плинність) – так званий JIG BOEING TEST. Завдяки низькій плинності поліуретан ECO PUR C успішно використовується навіть в самих південних регіонах України, де температура в цехах найчастіше перевищує робочі температурні режими ПУ / допустимий діапазон <0,2 / норма ASTM-D2202-00;
• Pot life (час життя) / допустимий діапазон ≥ 20 / норма KJ-EP-005;
• Tack free (липкість) / допустимий діапазон <6 / норма ASTM C679-03;
• Adhesion 16 mm Glass (адгезія) / норма EN 1279-6 Annex F, KJ-EP-010;
• Hardness 24h (Твердість по шору після 24 годин) / допустимий діапазон 35 - 60 / норма EN 1279-6 Annex E 4b.

Всі ці заходи забезпечують відмінну, а головне стабільну роботу герметика як на ручних, так і на роботизованих машинах.

viknocenter 6 cПоліуретановий герметик ECO PUR C відмінно захищає внутрішні частини склопакетів від вологи, максимально утримує інертний газ (аргон), має відмінну і стабільну адгезію як до скла так і до дистанційної рамки.

Це підкріплюється постійно оновлювальними сертифікатами провідних європейських лабораторій:

• EN1279-2 (кліматичний тест на проникнення вологи)
• EN1279-3 (кліматичний тест на витік газу)
• EN1279-4 (тест на адгезію)
• EN1279-6 (контроль якості при виробництві склопакетів)
• RAL (ReichsausschuB for Lieferbedingungen)


Переваги роботи з герметиком ECO PUR C

Доброзичливий до обладнання
Споживання на кожному етапі виробничого циклу має бути раціональним і ощадливим. Від роботи на герметику ECO PUR C будуть в «захваті» як насоси так і екструдер загалом, а видаткова частина на придбання ремкомплектів та обслуговування обладнання, за результатами року, буде істотно нижче, ніж при роботі з аналогами – це перевірено часом і нашими клієнтами.

Швидкість застигання і першого схоплювання
ECO PUR C розроблений таким чином, що має оптимальний і, найголовніше, стабільний алгоритм застигання. Швидке схоплювання негативно позначається на роботі машин – вимушена робота на підвищеному тиску, часта чистка змішувальної групи призводять до підвищеного зносу магістралі і тягне за собою заміну як ремкомплектів і клапанів, так і основних вузлів подаючих і дозуючого насосів. Повільне, в свою чергу негативно впливає на оптимізацію часу виробництва готового виробу.

Технічний контроль і підтримка діючих клієнтів
Наш техвідділ здатний оперативно вирішити найскладніші і нестандартні задачі по ремонту, запуску та експлуатації обладнання. Виконуючи рекомендації професіоналів з використання та планового технічного обслуговування, ви ніколи не будете мати проблем з обладнанням.

Сертифікація
Регулярне проходження тестів в найпрестижніших європейських лабораторіях і можливість відповідати новим найсуворішим європейським стандартам, вимоги за якими посилюються в Європі з кожним новим роком.

Стабільність поставок
Не тільки ціна є чинником, що дає економічний ефект виробнику, а й добре відпрацьована логістика постачальника. Три повноцінних склади в Україні (Київ, Львів, Дніпро) дозволяють отримати безперебійні поставки по всій території країни.

Все з одних рук
Досвідчені фахівці рекомендують для вторинної та первинної герметизації застосовувати продукти від одного постачальника, оскільки дані склади можуть вступати в хімічну реакцію.

Кожен виробник вікон і склопакетів може бути впевнений, що при співробітництві з «Вікно Центр» його виробництво буде забезпечено всіма необхідними комплектуючими при оптимальному співвідношенні якості і ціни. На сайті компанії завжди можна ознайомитися з повним переліком і характеристиками продукції з великою і різноманітною складською програмою.

viknocenter kontakty

Оконные Технологии® № 81 (2021)

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: