Як правильно пропонувати «теплий монтаж» своїм клієнтам і навіщо це потрібно звичайній віконній компанії

Кому і навіщо це потрібно?

Принципи про які піде мова у статті потрібні перш за все професійним компаніям-інсталяторам, які орієнтуються на надання високоякісних послуг із проєктування та монтажу світлопрозорих віконних та дверних конструкцій та інших видів скління. Або тим, які хочуть стати однією з таких організацій.

montaj 1 c

Від основної маси фірм-дилерів ці компанії відрізняються ретельним опрацюванням конструкції вузлів примикання, повноцінною та індивідуальною комплектацією продукції під потреби конкретного об’єкту, роботою в середньому плюс та/або дорогому сегменті і наданням ексклюзивного клієнтського сервісу найвищого рівня.

konstantin vasilev

Костянтин Васильєв

Інженер, керівник спеціалізованої будівельно-монтажної компанії «КОЗАК ПРО»
Учасник Асоціації ринку вікон та фасадів

Зазвичай такі компанії цінують свою репутацію і налаштовані на багаторічну працю та довготривалі стосунки зі своїми замовниками.

Про що конкретно іде мова?

З 2017 року ми почали робити «теплий монтаж» в котеджах, а з 2019 року повністю перейшли на монтаж згідно ДСТУ в усіх без виключення житлових приміщеннях. Навіть на неопалюваних балконах ми захищаємо монтажний шов за допомогою рідких герметиків.

montaj 2В своїй роботі ми керуємося наступними документами, в яких викладені усі вимоги до встановлення світлопрозорих конструкцій:

Національні стандарти ДСТУ Б.В. 2.6 -79:2009, ДСТУ Б.В. 2.6 -146:2010 та інструкція розроблена Німецьким об'єднанням контролю за якістю віконних систем з полімерних матеріалів «Монтаж віконних конструкцій з контролем якості за нормами RAL»

montaj 3Прикладні технології, які ми використовуємо в рамках концепції «сучасний якісний монтаж світлопрозорих конструкцій» протягом останніх трьох років:

• Гідро- та пароізоляція монтажного шва за допомогою стрічок, мембран та текучих герметиків.
• Системи «виносного» монтажу віконних та дверних блоків у зону зовнішнього утеплення будівель та споруд.
• «Теплий» підставочний профіль для віконних конструкцій.
• Системи кріплення розроблені провідними світовими виробниками.
• Системні та комбіновані рішення для забезпечення терморозривів під вхідними та террасними дверима і панорамними вікнами.

montaj 4Скільки це коштує та за чий рахунок банкет? Технічно-економічне обґрунтування вартості монтажних робіт у віконній компанії.

Для кожного клієнта в компанії КОЗАК ПРО після остаточного заміру визначаємо перелік кріплень та ізоляційних матеріалів і складаємо Кошторис монтажних робіт із урахуванням специфіки об’єкту.

montaj 5Для забезпечення належної якості монтажу потрібно враховувати наступне:

• Оплату праці монтажника – не тільки квадратні метри а й роботи по герметизації шва, облаштуванню порогів та додаткові роботи.
• Всі витратні матеріали до останнього шурупчика.
• Транспортні витрати не тільки на доставку, але й на виїзди бригади якщо об’єкт виконується кілька днів.
• Підйом конструкцій – це важка праця, яка може зайняти значну частину робочого часу.
• Ситуативні ризики.
• Сервісне обслуговування – ми повинні мати змогу надати технічну допомогу замовнику навіть коли закінчилася гарантія.
• Організаційні розходи – адміністрування та організація постачання та комплектації об’єктів.
• Прибуток компанії-інсталятора – ми не виробники вікон, наш продукт – це правильно встановлена світлопрозора конструкція, яка має прослужити 10-15 років.

Важливо! Завдання монтажної компанії знайти оптимальний баланс між вартістю та якістю та забезпечити безрекламаційну роботу вікна та монтажного шва, а не здерти із клієнта якомога більше грошей!

montaj 6Як переконати клієнта?

Або хто приймає рішення про технології монтажу на конкретному об’єкті?
Насправді, облаштування вузлів примикання віконних та дверних конструкцій до стін будівель та споруд чітко регламентується законодавством України та прописане в ДБН та ДСТУ.

Тому рішення про спосіб встановлення СПК в жилому опалюваному приміщенні приймає інженер-замірник компанії-інсталятора керуючись цими нормативами.

При цьому інженер повинен визначитися із ізоляційними матеріалами та кріпленням в залежності від конкретної монтажної ситуації та матеріалу стін будівлі.

Замовник на свій страх та ризик може відмовитися від ізоляційних заходів або додаткових матеріалів, про що обов’язково складається відповідний акт.

Ми вважаємо, що майже завжди можна знайти правильні аргументи для переконання замовників, але інколи бувають виключення з правил.

Було кілька випадків, коли нам доводилося брати ці витрати на себе, щоб не поступатися своїми принципами за рахунок неякісних робіт та матеріалів для замовника.

montaj 7Як переконати своїх майстрів?
Мотиваційний аспект та організація роботи монтажної дільниці вашої компанії

Не можна просто так взяти і примусити своїх монтажників робити монтаж за ДСТУ. Це жарт – звичайно можна, але…

Але є кілька важливих умов:

• Ці монтажники повинні бути дійсно свої, тобто постійні, оформлені згідно штатного розкладу працівники. Бо в реаліях українського ринку більшість фірм-дилерів працює за принципом: магазин продав вікна, а потім приходять якісь самостійні хлопці-шабашники, що працюють одразу на кілька фірм і роблять монтаж як їм заманеться. А страждає від цього замовник і репутація вашої віконної компанії.
• Щоб повноцінно запровадити роботу за стандартами ДСТУ, компанія повинна забезпечити постачання всіма необхідними кріпленнями, ізоляційними та іншими матеріалами своїх працівників і робити це за свій рахунок. Бо коли майстер починає вираховувати скільки йому залишиться з вартості квадратного метра монтажу якщо зекономити на піні, купити китайські дешеві шурупи, або тонші пластини… Від цього не виграє ані ваш замовник, ані ваша репутація.
• Потрібно забезпечити свою монтажну дільницю транспортом, якісним інструментом та спецодягом, бо це обличчя вашої компанії.
• Ваші майстри – це по-перше люди із своїми людськими потребами, їм також інколи хочеться у відпустку, вони можуть захворіти і їм хочеться мати хоча б якийсь захист та упевненість.
Тому надайте їм соцпакет, можливість піти на лікарняний, медичне страхування та страхування від нещасного випадку і хоч якусь підтримку у зимове міжсезоння. Так, це вартує грошей, але ви кожен новий сезон не будете розпочинати із пошуку монтажних бригад, а станете до роботи із постійним та лояльним колективом.
• Беріть на роботу тільки тих людей, які згодні вчитися чомусь новому і які мають професійну гордість та самоповагу. Постійно навчайте та підвищуйте їх кваліфікацію, платіть адекватні зарплати, а вони зароблять для вашої компанії гарні гроші та репутацію.
• Регулярний контроль за виконанням робіт і постійне вдосконалення.

montaj 8Як перейти на «світлу сторону сили»?

Замість висновку

Так склалося, що виконання регламентів ДСТУ та ДБН в приватному будівництві майже не контролюється. Встановлювати вікна за ДСТУ або робити монтаж «як усі» – кожен вирішує особисто.
Моя особиста думка така: якщо займаєшся якоюсь справою – працювати так, щоб стати експертом і бути серед кращих професіоналів цієї галузі. Або не робити взагалі!
На жаль, а може і на щастя, часи ажіотажу та божевільного попиту на вікна, коли цим бізнесом займалися випадкові люди вже відходять у минуле. Фірми-одноденки, орієнтовані лише на кількість проданих вікон будь-якою ціною закриваються і залишають цей ринок або займаються відвертим шахрайством.

montaj 9Та покупці стають все більш обізнаними та технічно грамотними, багато з них міняють вікна, встановлені в перші роки їх появи в Україні на більш сучасні та енергоефективні. Також більш вимогливо споживачі ставляться до монтажу вікон і до рівня сервісу.

Кожного року зростає попит на професійні інсталяційні компанії, які не тільки підберуть оптимальну комплектацію скління, але й правильно встановлять світлопрозорі конструкції і забезпечать їх бездоганну роботу протягом багатьох років.

Закликаю всіх порядних колег-інсталяторів переходити на «світлу сторону сили» і виконувати монтаж вікон за передовими технологіями та вимогами національних та європейських стандартів.

Це рішення не дається легко, доведеться рости самому в особистому та професійному плані та трансформувати свою компанію, стати відкритим до нових знань та постійно навчатись. Та, запевняю, ви не будете на цьому шляху самотні.

Приєднуйтесь до професійної команди Асоціації учасників ринку вікон та фасадів і будемо змінювати віконну галузь на краще разом!

kozak

Оконные Технологии® № 82 (2021)

 

 

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: