Про проблему терморозриву у дверних порогах та примикань панорамних вікон

Ретельно продуманий з інженерної точки зору проєкт будівництва визначає якість подальших етапів його реалізації. Наявність в проєкті продуманих конструктивних вузлів, в разі їх технічно правильного виконання, може врятувати багато будівельних матеріалів і в перспективі стати запорукою комфортного проживання. А також зберегти багато грошей в довгостроковій перспективі експлуатації будинку.

termo 1 cПри всій очевидності даного питання, віконні компанії продовжують встановлювати вікна і вхідні групи часто без проєкту так, як нібито це звичайні міжкімнатні двері і перегородки.

Найбільш часто при монтажі вікон ігнорується досить багато проблемних зон, іноді заради економії, а найчастіше з інженерної або проєктної неосвіченості. Однією з таких ділянок є нижній вузол примикання в отворі дверної конструкції або панорамних вікон.

termo 2 cЦе те саме місце, де вікно або двері переходять в підлогу. Це питання стосується взагалі всіх вікон в підлогу, в тому числі панорамних, всіх дверних конструкцій від вхідних до балконних, і так званих французьких балконів.

Як це передбачає технологія Як це в реальності виконують віконні компанії

Больовий поріг

Виходячи з фізичних та інженерних аспектів нижня частина вікна, яка розташована в отворі, є слабкою ділянкою по теплоізоляційним характеристикам. Це обумовлено конструктивними елементами вікна будівлі і фасаду в сполученні віконно-дверної конструкції.

Ця частина найгірше прогрівається стандартними способами опалення і схильна до більш інтенсивних тепловтрат. Таким чином можна зробити висновок про те, що дана ділянка спочатку більш вразлива і вимагає ретельної теплоізоляції і інженерної уваги, як на етапі проєктування, так і на етапі виконання.

termo 3 ctermo 4 c

Приклад виходу на терасу встановленого поверх чистової підлоги з дошки. Дошка наскрізь з’єднується
з вулицею. Складно уявити, як можна уникнути тут подальшого руйнування підлоги.

Зараз в моді віконні отвори, які йдуть в підлогу. Вони дарують багато природного світла і стирають кордони будинку з навколишнім простором. У той же час, коли ми починаємо розробку подібних проєктів або приходимо на об'єкт для виконання первинних вимірів, ми нерідко стикаємося з повною необізнаністю замовника і будівельників про те, як ці конструктивні вузли буде реалізовано.

Тобто до приходу віконної компанії ніхто навіть не замислюється про необхідність будь-яких інженерних дій на переході підлога – вікно, або підлога – двері. Клієнт, як правило, не знає базової технічної інформації: товщину «пирога» майбутньої підлоги, нулів чистової підлоги, не має уявлення про перепади висот і так далі.

termo 5 c

Згнивша рама сучасних дерев'яних вікон встановлена на чистову стяжку і немає ізоляції з боку вулиці.

Іншими словами, не має цілісного уявлення як вся система утепленої підлоги буде забезпечувати нерозривний контур загальної системи утеплення будівлі.

У підсумку, весь цей «спадок» непродуманого і неправильного проєктування, з точки зору теплоефективності, комусь необхідно звести в задачу організації коректного примикання вікон або дверей в підлогу.

Панорамні вікна зараз в моді. Але їх примикання до підлоги повинно бути правильно виконано.

Нижче рівня плінтуса

З одного боку ми, як фахівці у своїй справі, можемо пояснити замовнику необхідність ретельного осмислення даного завдання ще на тому етапі, коли це відносно безболісно для нього в фінансовому плані.

termo 6 c

Холодний металевий поріг вхідної групи, так званих «бронедверей», як це часто буває встановлений
прямо на чистову стяжку.

Без цих знань клієнт може потрапити в ситуацію, коли на об'єкт можуть прийти непрофесіонали, які бездумно знімуть мірки з вікон і поставлять вікна на цеглу з гігантською дірою під рамою або просто на чистову підлогу, яка наскрізь виходить на вулицю.
Ми ставимо перед собою завдання допомогти клієнту розібратися у всіх інженерних аспектах і не дати проблемі розвинутися до незворотного рівня. Хоча, відверто кажучи, опрацювання енергоефективних вузлів в системі будинку – це все ж таки робота проєктувальника.

termo 7 c

Вікна та двері просто встановлюються на підлогу, яка виходить на вулицю, на балкон або на терасу без
будь-якого терморозриву.

Неодноразово доводилося бачити кейси, коли в конкретні діри між рамою і чорновою підлогою заливається стяжка, яка немає ефективних терморозривів з зовнішнім середовищем. Просто з прямим виходом назовні.

У підсумку, разом з вікнами, клієнт стає володарем потужних містків холоду, які постійно віддають тепло з приміщення через підлогу на вулицю. Доводиться навіть стикатися з повним запереченням цієї проблеми.

termo 8 c

Типовий монтаж панорамних вікон і балконів в новобудові.

Часом відповідальний за будівництво посилається на те, що він усуне це якимось простим народним способом, а ні цими вашими «модними штуками». Але, фактично, як показує досвід, безсистемні рішення на даних ділянках карають покупця двічі: одноразово – при покупці будівельних матеріалів і послуг, а потім щомісяця у вигляді комунальних платежів протягом усього терміну експлуатації будинку.

Іноді безпечність та розрахунок на «авось» в будівельних питаннях, а також нестримна тяга до прекрасного, інженерно необґрунтованого, зустрічаються разом і, породжують особливо запущені випадки, коли клієнти встановлюють вікна на фінальний чистовий настил підлоги. Ясна річ, що всі ці історії в кінцевому підсумку закінчуються розчаруванням для господаря будинку.

termo 9 c

Вікна та двері встановлені на стяжку, яка наскрізь з’єднується з
вулицею.

Приклад виходу на терасу встановленого поверх чистової підлоги з дошки.
Дошка наскрізь з’єднується з вулицею. Складно уявити, як можна уникнути тут подальшого руйнування підлоги.
Згнивша рама сучасних дерев'яних вікон встановлена на чистову стяжку і немає ізоляції з боку вулиці.

termo 10 c

Коли двері преміумкласу доводиться задувати піною, щоб не
протягало через поріг.

При наявності теплої підлоги проблема ускладнюється ще великими тепловтратами і в цьому випадку, як кажуть, «опалюється вулиця», у прямому сенсі цього слова.

Некоректно встановлені вікна або двері – це завжди наявність містка холоду в нижній частині конструкції. Часто вона може спровокувати випадання конденсату на прилеглих укосах і в зоні примикання підлоги, що в подальшому може призвести до руйнування укосів, підлогового покриття та постійному цвітінню грибка на цих ділянках.

termo 11 c

На фотографії поріг, який не тільки стоїть на стяжці, яка виходить на вулицю, але і немає ні
нормального монтажного зазору, ні утеплювача на примиканні.

Панорамні вікна і балкони в новобудовах встановлені на цеглинах є тією ж болючою темою. Практично на переважній більшості об'єктів вхідні двері також встановлюються без терморозриву внизу дверної конструкції. Непрофесіоналізм компаній, що спеціалізуються на монтажі так званих «бронедверей» часто взагалі зашкалює. Багато інсталяторів вхідних груп просто «кидають» двері в отвір ніяк не піклуючись про ізоляцію примикань.

Вікна та двері встановлені на стяжку не рідкість.

Подібні проблеми можна зустріти не тільки на об'єктах економкласу, вони зустрічаються і на дорогих об'єктах, де встановлюють дорогі преміальні віконні конструкції з високими теплоізоляційними характеристиками.
Холодний металевий поріг вхідної групи, так званих «бронедверей», як це часто буває встановлений прямо на чистову стяжку.

termo 12 c

termo 13 c

Типовий «проєкт на скління». Ні, ми нікого не засуджуємо за це. Просто констатуємо факт того, як
глибоко опрацьовуються проєкти приватних будинків.

Вражає часто зустрічаємий дисонанс, коли замовник ретельно може вибирати марки кращих профілів і склопакетів для віконних конструкцій, іноді навіть вираховувати теплопровідність об'єкта, і при цьому замовляти прості залізні двері.

В результаті, крім того, що двері стають «радіаторними гратами», які скидають тепло будинку назовні, ще й вузол внизу порога встановлюється на цеглу, під яку потім заливається стяжка.

Вікна та двері просто встановлюються на підлогу, яка виходить на вулицю, на балкон або на терасу без будь-якого терморозриву.

Можна ще в якомусь сенсі «зрозуміти» задум таких рішень в новобудовах і котеджах на продаж, де як відомо, забудовнику важливо мінімізувати вартість квадратного метра будівництва, і при цьому продати житло з максимальною вигодою для себе.

Типовий монтаж панорамних вікон і балконів в новобудові.

Але при цьому важко зрозуміти приватного клієнта, його виконроба і архітектора, які плутають завдання вибору оптимальної вартості із завданням максимально «відтендерить» об'єкт за ціною.

Заперечення технічних аргументів і логіки дозволяє «вліпити» в свій власний будинок низькоефективні вікна і двері. Які, в тому числі, в нижній частині віконної конструкції, будуть прямими провідниками тепла або очевидними містками холоду. І як підсумок, мати багаторічний персональний головний біль.

Вікна та двері встановлені на стяжку, яка наскрізь з’єднується з вулицею.
Коли дорогі двері доводиться задувати піною, щоб не протягало через поріг.

На фотографії поріг, який не тільки стоїть на стяжці, яка виходить на вулицю, але і немає ні нормального монтажного зазору, ні утеплювача на примиканні.

Стара гвардія

Посилює проблему те, що багато віконних компаній, дискредитують будь-які технології відсутністю власного бажання до розвитку культури теплоізоляції. Як і двадцять років тому, вони продовжують продавати покупцеві лише квадратний метр вікна з «самим німецьким профілем». Все так само вони виключають будь-які додаткові елементи теплоізоляції заради конкурентної переваги, заснованої на низькій ціні.

termo 14 ctermo 15 ctermo 16 c

Приклади терморозриву порогів в різних віконних і монтажних системах.

Клієнт не привчений до технічної культури – починати будівництво з детально опрацьованого проєкту. У кращому випадку нам приносять поверховий план, фасади з ескізами вікон.

Будівництво, як правило, протікає інтуїтивно і ґрунтується на віянні роликів з ютуба і порад кума.
Отже, не розуміючи різниці і не маючи експертно розроблених вузлів, а також проєктного обґрунтування робити що-небудь інакше, замовник не бачить різниці між дешевими вікнами і вікнами встановленими по стандартам енергоефективності.

Часто виконроби, потрапивши на цей ринок не за покликом серця і наявності професійних компетенцій, а тільки заради грошей, штовхають на об'єкт партнерські фірми, з якими можна легко і швидко «бомбанути» об'єкт вікнами і «урвати» гонорар.

Адже існують у великій кількості віконні фірми, де продавець не буде «мурижити» мізки виконроба і клієнта, задаючи безліч нудних технічних питань і розбиратися з конструктивними рішеннями, за які доведеться ще й грошей більше заплатити. Весь віконний проєкт, в таких випадках, вміщується на вирваний з блокнота аркуш паперу в клітинку (див. фото).

Типовий «проєкт на скління». Ні, ми нікого не засуджуємо за це. Просто констатуємо факт того, як глибоко опрацьовуються проєкти приватних будинків.

termo 17 c

Приклади терморозриву і відведення води в різних віконних системах.

Клієнт, у якого не було проєкту, грамотного архітектора, тлумачного (толкового) виконроба і професійної віконної компанії, швидше за все отримає в результаті повне розчарування в будівництві. Але це буде потім, коли об'єкт буде введений в експлуатацію, коли боротьба з містками холоду стане його багаторічною місією в будинку, який здавався йому раніше мрією.

Незважаючи на те, що проблема організації нижньої зони вікна, назвемо її терморозривом, ретельно опрацьована на рівні норм, стандартів, посібників і документації виробників профільних систем, вона залишається незвіданою територією для багатьох виконробів, архітекторів і виробників вікон.

Все могло б бути по-іншому

У всесвіті, де вікна не ставлять на цеглу і на стяжку, існує кілька найпоширеніших варіантів матеріалів та способів реалізації терморозриву внизу віконної і дверної конструкції.
Як мінімум, практично у кожної поважаючої себе профільної системи на основі ПВХ або алюмінію існує набір розширювачів, або іншими словами добірних профілів, які дозволяють збільшити висоту рами на необхідну глибину і занурити її в склад будь-якої стіни або підлоги. Таким же чином можна набрати висоту рами вікна або продовжити дверний поріг, рівно настільки, щоб забезпечити продовження теплої віконної або дверної рами крізь будь-яку стяжку. Крім того, існують вже готові спеціальні системи терморозриву в області дверних порогів і основи (основания) розсувних систем.

Приклади терморозриву порогів в різних віконних і монтажних системах.

Автору цієї статті не хотілося б робити глибокий огляд тієї чи іншої системи матеріалів. Найефективніше це зроблять технічні представники цих систем. Завдання зараз показати, що існують методи, які дозволяють зробити дійсно теплий монтаж вікон на ділянках монтажу, де часто відбуваються грубі порушення установки вікон.
Різні системодавці віконних і монтажних комплектуючих постійно розвивають свої продукти і пропонують ефективні рішення для утеплення вікон і дверей, які межують з підлогою.

termo 18 c

Рішення терморозриву нижньої частини віконної конструкції системи профілів Rehau.

Дана стаття має на меті дати розуміння всім учасникам ринку, що існує необхідність виконати замкнутий контур утеплення на ділянці переходу теплої віконної рами в з'єднання з утеплювачем підлоги або теплоізольованою стіною.
Само собою зрозуміло, що терморозрив внизу вікна повинен супроводжуватися технологією теплого монтажу вікон. З високою ймовірністю на даній ділянці може знадобитися будь-яка система гідроізоляції і система відводу води. Адже панорамні вікна і двері нерідко знаходяться в таких місцях, де опади затримуються на деякий час. Вода не повинна проникнути в структуру монтажного шва, а потім і в структуру стіни і підлоги.

Приклади терморозриву і відведення води в різних віконних системах.

Рішення терморозриву нижньої частини віконної конструкції системи профілів Rehau.

Також, хоч це здається і очевидним, слід звернути увагу не тільки на використання матеріалів для терморозриву, але і на їх правильну установку, яка регламентована виробником систем матеріалів.

Хто повинен цим займатися?

Оптимально, якщо вибір способу реалізації терморозриву буде визначений архітектором, ґрунтуючись на індивідуальні особливості об'єкта. Проте, ми розуміємо, що архітектор може не завжди досконально розбиратися в кожній системі профілів і в системах монтажу вікон. В ідеалі, коли проєктувальник будинку залучає для розробки вузлів професійну віконну компанію, яка допоможе сконструювати складну ділянку сполучення віконної конструкції, стіни, підлоги та фасаду.

Як вже говорилося вище, в кожній поважаючій себе віконній системі є готові проєкти вузлів для виконання примикань в нижній частині вікон або порогів. І можливо навіть не одне. Завдання віконної компанії звернутися за експертизою до постачальника матеріалів.

Завдання виконроба або будівельної компанії вибрати віконну компанію, яка має відповідну експертизу і досвід в реалізації подібного роду рішень.
Підводячи підсумки, хочеться підкреслити, що запорукою успіху в якісному будівництві є кілька факторів:

1. Наявність розробленого з максимальною деталізацією проєкту, в тому числі і з організацією конструктивних вузлів.
2. Виконавець будівельних робіт повинен володіти інженерною та технічною експертизою.
3. Уміння відповідальної за будівництво особи організувати консультаційну експертну підтримку у вузькоспеціалізованих питаннях з боку підрядників.

На мою думку, поєднання цих факторів є запорукою успіху в досягненні бажаного якісного результату в будівництві.

Автор сподівається, що матеріал цієї статті допоможе учасникам ринку, які ще не акцентували свою увагу на проблемах терморозриву і способах їх вирішення, зробити висновки і уникнути небажаних наслідків при будівництві.

persha

Оконные Технологии® № 82 (2021)


Автор Денис Явдощенко

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: