Безпека помешкань наших клієнтів – наш головний пріоритет

Вже ні для кого не є секретом те, що більшість проникнень у приватні будинки здійснюється через вікна, які стають самою слабкою ланкою у зовнішньому контурі помешкання.

 

mihaylo orlenko

Михайло Орленко

комерційний директор компанії "Вікна-Стар"

Наша компанія вже багато років підвищує систему зламостікості вікон та дверей і ця коротка оповідь як раз про один із наших об’єктів, де ми вирішували питання проєктування та встановлення ліцензованих вікон за класом зламостійкості RC2 і ще трошки більше…

Зламостійкість вікон одна з ключових характеристик, але крім неї є і інші характеристики такі як енергоефективність (опір теплопередачі + сонячний фактор + повітропроникність), коефіцієнт пропускання природнього світла, звукоізоляція тощо, а наша задача виконати роль диригента і таким чином скомбінувати ці характеристики, щоб віконні та дверні конструкції були індивідуально підібрані під вимоги наших клієнтів.

Саме з таким випадком ми зіткнились при проєктуванні світлопрозорих конструкцій в будинок, який проєктувався та будувався по принципам Active House. Що це за принципи та яка філософія Active House? Якщо коротко відповісти на це питання одним реченням, то це – «Здорові будинки для людей і планети», а досягається це завдяки проєктуванню будинку по дев’яти параметрам (дивиться мал. 1). Наша команда прийняла виклик і почала роботу над проєктом.

radar 1

Перше питання, яке ми вирішували була енергоефективність, і цей параметр загалом був для нас нескладним. В наших вікнах була використана профільна система VEKA Softline 82 MD з двокамерним склопакетом з енергозберігаючим склом та теплою дистанцією. Уся ця комбінація дала показник опору теплопередачі R ³ 1 м2С/Вт, повітропроникність відповідала 4 класу, а сонячний фактор (g) складав більше 50%.

radar 2Другим питанням став – комфорт, а для вікна він складається з двох ключових параметрів це якомога більше пропустити природнього світла (коефіцієнт tv) та, якщо це передбачено проєктом по вентиляції, забезпечити приплив свіжого повітря через комфортне і бажано автоматизоване провітрювання. У встановленому нами склопакеті використалось спеціальне просвітлене флоат-скло, яке містить набагато менше оксиду заліза, ніж стандартне прозоре листове скло, що забезпечує високу ступінь нейтральності та прозорості. Коефіцієнт tv для нашого склопакету склав 69,5%.

Приплив свіжого повітря в конструкціях був передбачений за допомогою спеціальної німецької фурнітури Winkhaus activPilot Comfort PADK. Принцип роботи якої наступний – при повороті віконної ручки відбувається зміщення стулки рівномірно по всьому периметру на 6 мм. У такому разі повітрообмін відбувається не лише у привіконній зоні, але й загалом у всьому приміщенні, оскільки повітря поширюється повільно і рівномірно (малюнок 2).

Наступним питанням стала тема екологічності нашого продукту, і тут треба відати шану німецькому концерну VEKA AG, який перший в Європі побудував три заводи (Німеччина, Франція та Великобританія) по переробці старих ПВХ вікон, а також один з перших підтримав ініціативу розвитку програми Vinyl Plus (оновлена десятерична програма добровільного зобов’язання європейської галузі ПВХ).

radar 3Також треба відмітити наявність у профільної системи VEKA спеціальної екологічної декларації продукту (Environment Product Declaration), в якій представлені кількісні показники загального впливу продукту/матеріалу на навколишнє середовище в процесі всього життєвого циклу цього продукту. EPD готується на основі стандарту ISO 14025 і є загальновизнаною методикою по всьому світу.

Основна мета EPD – дати споживачеві можливість зробити об'єктивний вибір при покупці матеріалу. Відкриття результатів EPD дає більше інформації споживачам для вибору матеріалів, які мають мінімальний вплив на екологію і навколишнє середовище.

Останнім і ключовим питанням, яке необхідно було нам вирішити під час реалізації цього проєкту стала безпека. Здавалось би, в чому складність цього питання? Запроєктувати вікна з ліцензованим класом зламостікості RC2 і все, але насправді нас чекали декілька викликів.

Спочатку пояснимо, яку систему безпеки нами було запропоновано клієнту реалізувати на його об’єкті. Це була двофакторна система, яка складалась з механічного та сенсорного захисту. Механічний захист забезпечувала фурнітура, склопакет та відповідна віконна ручка, а сенсорний захист забезпечували група спеціалізованих датчиків Winkhaus activPilot Control прихованого монтажу під’єднана до системи сигналізації. Більш детально дізнатися про можливості підключення наших датчиків до системи сигналізації Ajax можна переглянувши наше відео, відскакувавши qr-код в кінці даної статті.

radar 4А тепер про ситуацію, з якою ми зіткнулися. Вікна з класом зламостікості RC2 вимагають наявність склопакету зі склом класом P4A, яке повинно мати відповідні підтвердження. На той час таке скло, а насправді це триплекс, який складається з двох шарів скла 4 мм та чотирьох шарів плівки PVB мала тільки компанія Глас Треш, яка нам і виготовила відповідні склопакети.

Загальна товщина склопакету склала 52 мм, що є максимальна можливою для профільної системи VEKA Softline 82 MD. Але при такій товщині склопакету та профільної системи у нас не залишилося можливості зробити вклейку даного склопакету, що передбачено класом зламостікості RC2.

Рішення прийшло зі спогадів про поїздку на виставку Fensterbau Frontale, де ми на стенді компанії SIKA побачили реалізацію вклеювання штапика для зламостійкої конструкції класом RC2. Далі вже пішла робота з українським представництвом компанії SIKA, запити на відповідні сертифікати-підтвердження до нашої профільної системи, практичне тестування та навчання наших фахівців даній технології і як фініш – успішна реалізація її на об’єкті замовника.

Нам було дуже приємно дізнатися, що ми перша компанія в Україні, хто на реальному об’єкті реалізував цю технологію. Тому хочемо подякувати усім перерахованим компаніям партнерам, які допомогли нам у реалізації даного об’єкту.

viknastar kontakty
Оконные Технологии® № 82 (2021)

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: