Чому жовтіють ПВХ вікна? Невідомі факти про пожовтіння пластикових вікон

Багато віконних компаній стикаються зі скаргами споживачів, що через кілька років після установки на пластикових вікнах з'являються непривабливі жовті плями. Типовим винуватцем було прийнято вважати неякісний ПВХ-профіль, при виробництві якого були порушені пропорції хімічних речовин і добавок. Однак, як підтверджує практика Австрії, Швейцарії та Німеччини, існують і інші абсолютно несподівані причини пожовтіння.

as 1 cФото 1: Jürgen Sieber.Типове пожовтіння нижньої стулки пластикового вікна.

Спровокувати цей небажаний ефект можуть, серед інших, металевий пил, добриво для газонів, концентровані миючі засоби і що містяться в них ароматизатори. Невідомі факти про пожовтіння пластикових вікон, зібрані німецьким галузевим експертом Юргеном Зібером (Jürgen Sieber), - представляємо в даному матеріалі.

Несприятливий взаємодія ПВХ, металевого пилу, пилку і ультрафіолету

У 2003 році вперше в Австрії та Швейцарії на білих пластикових вікнах з'явилися жовті плями. Дослідження незалежних інститутів виявили зміни поверхні в результаті хімічної реакції, викликаної відкладеннями металевого пилу. Поступово це явище, яке прийшло з півдня, поширилося по Німеччині. Звідки взявся цей пил, спочатку було загадкою. Передбачалося наявність металевого стирання або металевого пилу, яка могла виходити від гальмівних дисків. Також підозрювалися викиди з промислових зон або залізничних колій, які також викликають стирання металу при гальмуванні поїздів.

as 2 cФото 2: Jürgen Sieber. Окислений металевий пил, оточений жовтим ореолом (кінчик кулькової ручки зліва для порівняння розмірів).

Можливість появи іржі на перилах з нержавіючої сталі була вже добре відома. Однак факт, що залізний пил, що осідає на ПВХ-профілі, окислюється під впливом УФ-випромінювання, викликаючи хімічне руйнування його поверхні, що за допомогою розкладання металу, пилку і УФ-випромінювання призводить до пожовтіння навколо металевих відкладень, було новим. Якщо прямі ультрафіолетові промені грають ключову роль, пожовтіння на південній стороні будинків логічно і зрозуміло. З іншого боку, чому часто тільки один будинок в районі нової забудови страждає від цього явища, довгий час залишалося без відповіді.

Яке відношення добриво для газону має до пожовтіння вікон ПВХ?

І тільки коли у технічного фахівця однієї з компаній з виробництва ПВХ-конструкцій з'явилася ідея удобрити недавно засаджений газон біля підприємства, з’явилось логічне пояснення пожовтіння вікон. З цією метою він купив «залізовмісні добрива для газонів» в садовому центрі і ретельно обробив ділянку. Виявилося, що щедро розкидане залізовмісне добриво для газонів здатне привести до утворення металевого пилу, який може осідати вибірково в великих кількостях. Це пояснює, чому часто уражається окремий будинок в житловому районі - а пластикові вікна переважно жовтіють саме на нижніх поверхах.

Якщо в наступні дні металевий пил не буде видалений шляхом миття вікна з використанням рідини для миття посуду, він може осісти - в основному на нижніх профілях - і викликати проблеми, описані вище.

Занадто висока концентрація миючих засобів агресивна для жорсткого ПВХ

Небезпека розпізнана, небезпека відвернена. Здавалося б, досить попередити клієнтів про таку можливість і можна застрахувати себе від рекламацій. Однак це далеко не єдиний фактор, що грає проти білизни ПВХ-профілю. За точковим пожовтінням, викликаним залізної пилом, через кілька років пішла інша проблема: пожовтіння великих площ білих профілів без ефекту залізної пилу, часто супроводжується лінійним набуханнням пластику. І тут причина криється в процесі очищення.

as 3 cФото 3: Jürgen Sieber. Зміна кольору ПВХ-профілю через передозування побутових миючих засобів.

Нове покоління побутових миючих засобів помітно змінилося: розмір пляшки стає менше, а концентрація засобів для чищення збільшується. Тому ці засоби для чищення також називають «концентратами». Якщо раніше ми додавали щедру порцію рідини для миття посуду в невизначену кількість води, сьогодні на зворотному боці багатьох засобів можна зустріти інструкції з дозування, точність якої отримана з фармацевтичної лабораторії. Для багатьох чистячих концентратів дозування приблизно наступна: 3 мл миючого концентрату на 5 літрів води.

Якщо ж ці чистячі засоби містять такі добавки, як ароматизатор апельсина, лимона або м'яти, ситуація стає ще цікавіше, тому що ці кислотні речовини можуть руйнувати поверхню ПВХ-профілю. Якщо в миючих засобах присутній навіть аміак і / або бензиловий спирт, майже напевно слід очікувати мікроруйнування поверхні пластика - цих речовин немає місця в очищувачі для ПВХ-конструкцій. Бензиловий спирт, зокрема, окислюється киснем з утворенням бензальдегида, який, згідно з хімічним лексикону, абсолютно несумісний з жорстким ПВХ.

Чистячі концентрати слід використовувати з обережністю

Таким чином, використовуючи більш сильний склад для мийки вікон (наприклад, розчиняючи 3 мл миючого концентрату в 2 літрах води замість 5 літрів), отримуємо передозування хімічних засобів для добавок в 25-30 разів. Зокрема, добавка «молочна кислота» нешкідлива по своїй назві, але при великій передозуванні вона виявляється надзвичайно агресивною по відношенню до ПВХ.

«У Франції та Іспанії в супермаркетах можна купити відбілювач, який в дуже малих дозах можна використовувати для дезінфекції питної води. Якщо його застосувати в занадто високих дозах при митті підлоги, засіб може викликати утворення парів хлору, в порівнянні з яким хмара отруйного газу під час Першої світової війни виглядає як м'який весняний аромат », - наводить порівняння експерт.

as 4 cФото 4: Jürgen Sieber. Набухання ПВХ профілю стулки в районі фальца рами.

Якщо віконну стулку очистити передозувати миючими засобами, що містять аміак, а потім закрити, хімічні речовини застрягнуть між профілем стулки і рамою і отримають сприятливі умови для вступу в реакцію з ПВХ. Результатом є невеликі здуття на профілі стулки. Завдяки системі ущільнення ці роздувся ділянки такі прямі, як якщо б вони були намальовані лінійкою. Ці ефекти зазвичай спостерігаються до появи жовтого кольору і є явною ознакою зловживання або передозування побутових миючих засобів. Як мінімум це дає одна перевага: компанія економить на витратах на лабораторні дослідження. Однак, обговорення з кінцевим замовником залишається.

Чи можуть ПВХ-вікна знову сяяти білизною після пожовтіння?

Якщо проблема виникає через зловживання / передозування побутових миючих засобів або в результаті реакції на залізний пил, само собою зрозуміло, що жовті плями не можуть бути видалені за допомогою побутових миючих засобів. Ось де повинен прийти на допомогу професіонал. Пожовклі ділянки можна очистити тільки шліфуванням поверхні або абразивним очищенням профілів. Потім оброблену поверхню герметизують. Після цього профілі знову стають настільки чистими, що «в них можна побачити своє відображення», якщо використовувати старий рекламний слоган.

as 5 cФото 5: Jürgen Sieber. Пожовклі ПВХ-вікна можна очистити тільки шліфуванням поверхні або абразивним очищенням профілів.

Звичайно, не можна залишати поза увагою необхідність чіткого інструктажу власника будівлі, щоб він не мив вікна аналогічним складом, інакше проблема почнеться знову. Пожовтіння також стає нормою, якщо користувачі занадто серйозно ставляться до миття вікон. Тому в якості превентивного заходу при формуванні оферти віконним компаніям слід зробити відмітку про те, що поверхні з ПВХ можна очищати тільки засобом, що не містить ароматизаторів, терпенів, аміаку або бензилового спирту, або, переважно, з допомогою очищувача, наданого постачальником вікон.

Про автора: Юрген Зібер (Jürgen Sieber) - економіст і майстер-скляр, офіційний експерт зі скління та виробництва вікон. Він також є регіональним представником гільдії торгової асоціації GFF в Карлсруе і викладає в Школі віконного і скляного майстерності.

Джерело: glaswelt.de. ,tybet.ru

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: