Більше світла, більше життя

Можливо саме цим девізом керувався Джозеф Пакстон (Joseph Paxton) створюючи проєкт будівлі, яка повинна була прийняти першу Всесвітню виставку в далекому 1851 році. Це були "золоті роки" для Британської Імперії, вона була світовим лідером в торгівлі, розвитку підприємництва, інноваціях у всіх сферах промисловості і будівництва.

cristalica 1 cІдея зібрати в одному місці і продемонструвати всьому світу найкращі досягнення науково-технічного прогресу обговорювалася вже давно, проте перейти від обговорення до реалізації вдалося Королеві Великої Британії Вікторії, яка правила з 1837 по 1901 роки.

Крім того, що більше половини експонатів повинні були бути британськими, ще й сам будинок для проведення Всесвітньої виставки мал стати одним з його експонатів і ще раз продемонструвати лідерські позиції Великої Британії в усіх сферах суспільного життя.

Спочатку на конкурс було подано понад двісті різних проєктів від самих іменитих архітекторів Великої Британії та Європи. Ключовими умовами для проєкту були наступні умови: будівля може бути побудована за короткий час, вона повинна бути тимчасовою, відносно недорогою і бути символом прогресу.

Жоден з проєктів не був затверджений. В цей час Джозеф Пакстон, тоді дуже відомий садівник і творець найбільшої оранжереї, вирішує випробувати себе в якості архітектора, і представляє революційний проєкт будівлі зі скла і чавуну.

cristalica 2 cЗвичайно, такий авангардний проєкт та ще й з садівником, нехай навіть відомим, в ролі головного архітектора піддався серйозній критиці і хвилі насмішок всередині архітектурного середовища. Але це був саме той випадок, коли сам проєкт говорив за себе. Дана будівля відповідала всім основним критеріям, затвердженим комісією як ключові, при цьому його вартість була значно нижче ніж вартість основних конкурентів.

Як же таке стало можливим?

Першою відповіддю на дане питання є професійна сфера діяльності Джозефа Пакстона. Як ми вже з вами знаємо, він був знаменитим дизайнером садів. При цьому його офіційна посада звучала так: садівник Герцога Девонширського. Примітно, що один з його вдалих, і що не менш важливо відзначити, реалізованих проєктів, було створення оранжереї для найбільшої в світі лататті Victoria Amazonica, яка була перевезена з лісів Амазонії.

cristalica 3 cОранжерея була успішно побудована в 1836 році з використанням скла і чавунних стійок, з розмірами 84,4 м на 37,5м і висотою 20,4 м вона стала найбільшою скляною будівлею в світі. Для того, щоб в оранжерею потрапляло якомога більше світла він розташував скляні секції під прямим кутом до сходу і заходу сонця, а вугільні котли обігріву розмістив на цокольному поверсі.

Другою відповіддю на вищевикладене питання є те, що Джозеф Пакстон, по суті, став основоположником модульного будівництва. Для цього він вніс ряд раціональних впроваджень в процес будівництва і використовував нестандартні для того часу будівельні матеріали.

Так як для росту рослин необхідно багато світла, зрозуміло, що Д.Пакстону необхідно було використовувати якомога більше скла. Для того, щоб тримати всю цю конструкцію усередині використовувалися чавунні стійки і балки, причому стійки усередині були порожніми, що дозволяло їх використовувати в якості водосточних труб для відводу води зі скляного даху. Скло закріплювалося в дерев'яних секціях, що дозволило дещо полегшити вагу конструкції.

Для прискорення темпів будівництва Пакстон розробив перший верстат по нарізці фальца для монтажу скла в дерев'яній рамі. Даний верстат міг виробляти 500 стулок довжиною 1,2 м в день. Окремо варто сказати про скло: в той час максимально можливий розмір скла становив 250 мм на 1200 мм (10 дюймів на 49 дюймів). Використання стандартного розміру скла дозволяв також значно знизити виробничі витрати і збільшити швидкість їх монтажу.

cristalica 4 cДжозефу Пакстону знадобилося менше 1 року для того, щоб спроєктувати і побудувати одне з найбільш революційних будівель того часу – Кришталевий Палац (Crystal Palace). При цьому, в центральній частині був доданий великий арочний звід для того, щоб усередині помістилися кілька високих в'язів, в іншому випадку дерева довелося б зрубати.

Практично весь дах, як втім і стіни були виготовлені зі скла, кожне з яких було максимального для того часу розміру. В окремих павільйонах був відсутній другий поверх, що дозволяло розміщувати найбільші експонати. Уздовж похилих секцій даху були змонтовані горизонтальні u-образні чавунні балки, які під час дощу збирали і відводили воду, а в момент будівництва були рейками по яким переміщалися візки, на яких розміщувалися монтажники під час роботи, що позитивно позначилося на швидкості і безпеці монтажних робіт.

cristalica 5 cУ момент завершення робіт Пакстон зіткнувся з новою серйозною проблемою – створення оптимальної температури всередині приміщення. У той час не існувало мультифункціонального скла, основним типом, яке застосовувалося при склінні, стало звичайне скло.

Так як звичайне скло пропускає понад 90% сонячної енергії всередину приміщення, це призводить до підвищення температури, особливо в сонячні літні дні. В довершення до цього, проведення світової виставки мало на увазі постійне перебування всередині будівлі тисячі відвідувачів. Пакстон був змушений боротися з перегрівом внутрішнього простору наступними способами. Перше, що він зробив – розмістив на «коньках» даху брезентові навіси.

Вони створювали тінь, і працювали як примітивна система кондиціонування коли на них розпорошували воду. Також в стінах будівлі були розміщені жалюзі, які можна було відкривати за допомогою зубчастого приводу.

Так само підлогу було влаштово з дощок шириною 22 см, між якими були залишені спеціальні щілини шириною 1-2 см. У комплексі з жалюзі в стінах дані щілини служили пасивною системою кондиціонування. Щілини також служили для видалення пилу і сміття на землю, де вже збиралися співробітниками служби прибирання.

З аналогічними проблемами зіткнулися багато архітекторів і будівельників вже в середині минулого століття. З початком активного використання в архітектурі склопакетів, і постійного збільшення площі скління будівель питання перегріву будівель стало ще більш актуальним.

Склопакети є в прямому і переносному сенсі слова найтоншим тепловим бар'єром між внутрішнім мікрокліматом будівлі і впливом зовнішніх погодних факторів. Через віконні конструкції будівлі можуть втрачати близько 30% всієї енергії, яка витрачається на обігрів або охолодження. При збільшенні площі скління, а також при виборі неефективного типу склопакетів такі втрати можуть становити до 50% від усіх втрат споруди.

Окремо варто сказати, що зараз вже в світовому балансі витрати на охолодження будівель перевищують витрати на їх опалення. Як ми вже з вами знаємо, більше 150 років тому Джозеф Пакстон зіткнувся з проблемою перегріву Кришталевого Палацу. Пов'язано це явище було з величезною площею скління в будівлі, і звичайно із застосуванням скла не тільки в якості стін, але і даху в будівлі.

Так як в ті часи іншого скла крім простого не існувало, Джозефу Пакстону довелося змиритися з тим, що дах і стіни пропускали до 90% сонячної енергії, яка поглиналася предметами всередині будівлі і перетворювалася в теплову енергію, яка приводила до перегріву всередині будівлі.

Одним із способів зниження пропускання сонячної енергії через скляні фасади стало застосування сонцезахисного скла. Даний тип скла дійсно значно знижує пропускання сонячної енергії, проте у нього є два великих недоліків. Основним недоліком даного скла є зниження пропускання сонячної енергії, як правило, відбувається за рахунок значного зниження пропускання видимого світла.

Як результат, в таких торгових і офісних центрах доводиться включати освітлення навіть в денний час в літній і зимовий період, що призводить до значних постійних витрат на електроенергію. Окремо варто згадати дослідження, які довели вплив низького рівня освітленості робочого місця на зниження продуктивності праці офісного персоналу. Також недоліком є те, що сонцезахисне скло не є енергозберігаючим, і в зимовий період часу збільшує витрати на обігрів приміщення в порівнянні із застосуванням енергозберігаючого скла.

cristalica 6 cВже понад 20 років у архітекторів існує серйозний помічник в питанні захисту скляних будівель від зайвої сонячної енергії – це мультифункціональне скло. Цю назва даний тип скла отримав завдяки тому, що він одночасно здатний виконувати кілька функцій: енергозберігаючу і сонцезахисну. Мультифункціональне скло є одним з ключових матеріалів, які здатні ефективно боротися з втратами теплової енергії в зимовий період і перешкоджати пропусканню зайвої сонячної енергії в літній період.

Як Ви думаєте, якби 150 років тому вже існували склопакети з багатофункціональним склом, застосував би їх Д.Пакстон при будівництві «Кришталевого Палацу»? Мені здається відповідь на дане питання очевидне. З іншого боку, і зараз ми бачимо достатню кількість об'єктів при склінні яких на південній або західній стороні фасадів, і що ще гірше при склінні дахів, застосовуються склопакети з використанням лише енергозберігаючого скла.

Основними мотивами такого вибору є наступні: зниження собівартості скління, відсутність вимог щодо обов'язкового застосування мультифункціонального скла в законодавчих актах, низький рівень інформованості осіб, які приймають рішення, будівельна компанія, як правило, не несе експлуатаційні витрати по будівлі.

Як наслідок, з початком експлуатації будівлі майбутні власники стикаються з наступними проблемами: перегрів окремих приміщень, аж до відмови від оренди орендарями, великі експлуатаційні витрати на охолодження, аж до заміни системи кондиціонування на більш потужну. Ще одним, часто вживаним, поганим рішенням «постфактум» для південних і західних фасадів будівель, які засклені простими енергозберігаючими склопакетами є монтаж сонцезахисної плівки безпосередньо на вже встановлений склопакет.

Так як дана плівка наноситься безпосередньо на скло, яке розташоване у приміщенні, а це як правило енергозберігаюче скло, відбувається руйнування склопакета в результаті термошоку. Варто окремо відзначити, що такий тип руйнування не буде гарантійним випадком, при цьому і компанії, які здійснюють монтаж сонцезахисної плівки так само знімають з себе відповідальність. Нічого б подібного не сталося, якби при будівництві будівлі були встановлені багатофункціональні склопакети з необхідним рівнем пропускання сонячної енергії.

Компанія Глас Трьош при виробництві склопакетів використовує різні типи мультифункціонального скла Euroglas. Наприклад, для житлових приміщень розташованих в центральній частині України ми рекомендуємо застосувати склопакет з багатофункціональним склом Silverstar Selekt.

У разі застосування даного скла в якості зовнішнього в однокамерних склопакетах 4selekt-16ar-4 його світлопропускання становить 73%, а пропускання сонячної енергії всього лише 43%. Ми рекомендуємо застосовувати однокамерні склопакети 4selekt-16ar-4 для скління неопалювальних балконів, які орієнтовані на південну або західну сторони світу.

cristalica 7 cЗастосування такого варіанту скління дозволить вам комфортно користуватися простором балкона навіть в спекотні літні дні. Такий високий рівень світлопропускання дозволяє використовувати дане скло для житлових приміщень і в двокамерному виконанні, з додавання внутрішнього енергозберігаючого скла 4selekt-14ar-4-14ar-4i, при цьому більше половини всієї сонячної енергії буде залишатися на зовнішній стороні віконного фасаду і не проникне всередину приміщення.

Даний склопакет ми рекомендуємо встановлювати на південні і західні фасади в житлові приміщення. Його здатність захищати приміщення від втрати тепла в зимовий період і від зайвого перегріву в літній період дозволяє нам з усією сміливістю заявити, що даний склопакет є універсальним для всіх чотирьох сезонів року.

З урахуванням середньої експлуатації склопакетів протягом 20 років, економічний ефект від застосування такого склопакета може перевищити витрати, понесені в цілому на віконну конструкцію. Скло Silverstar Selekt може вироблятися в версії T для тих об'єктів, де необхідно застосування зовнішнього скла в загартованому вигляді.

Для скління фасадів офісних і адміністративних будівель із значною площею скління ми рекомендуємо скористатися багатофункціональним склом із серії продуктів Euroglas Silvestar Combi. Залежно від поставлених цілей і дизайну фасаду можуть бути застосовані наступні продукти з даної серії:

● SILVERSTAR COMBI Neutral 70/35 NG T
● SILVERSTAR COMBI Neutral 61/32 T
● SILVERSTAR COMBI Neutral 51/26 T
● SILVERSTAR COMBI Neutral 30/21 T

Всі ці продукти можуть бути піддані до процесу загартовування і термоупрочнення скла. У назві кожного типу продукту присутні дві цифри. Перша цифра це світлопропускання в %, друга цифра це пропускання сонячної енергії в %. Чим вище співвідношення першої і другої цифри, тим більше високоефективним вважається мультифункціональний скло. Рекомендовані товщини для даного продукту 6, 8 і 10 мм.

При проєктуванні будівлі, особливо з великою площею скляних фасадів, вкрай важливо вибрати оптимальний тип мультифункціонального скла. Саме мультифункціональне скло є першим помічником системи кондиціонування всередині будівлі, і може захистити її від перевантаження і передчасного виходу з ладу.

Іноді додаткові витрати на вибір більш високоефективного, а значить і дорогого, типу мультифункціонального скла, окупаються ще на стадії проєктування за рахунок можливої економії на системі кондиціонування.

При цьому склопакет не вимагає електроенергії, його ви не можете забути включити або виключити, він просто працює і економить гроші своєму власникові протягом як мінімум 20 років. Використання високоефективного мультифункціонального скла також призводить до зниження шкідливих викидів CO2 за рахунок економії електроенергії, яка необхідна влітку для кондиціювання та взимку для обігріву.

Дане скло також має досить низький рівень пропускання шкідливого ультрафіолету всередину приміщення, що значно знижує вигорання меблів та інших предметів інтер'єру.

Естетика, економія і комфорт – ці слова повною мірою описують можливості, які надають нам мультифункціональні склопакети компанії Глас Трьош.

glastrosch

Оконные Технологии® № 82 (2021)

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: