Villa G – досконалість має свою назву

Архітектура сучасних світлопрозорих конструкцій постійно розвивається та вдосконалюється. Сьогодні тенденції віконного ринку однозначно свідчать про збільшення світла та простору, і як наслідок зростання частки алюмінієвих вікон та дверей, а також використання фасадного скління у котеджному будівництві.

villa g 1 c

Клієнт стає більш вибагливим і бажає бачити свій будинок більш технологічним, безпечним та комфортним. Проєкт Villa G як раз той приклад, про який варто розповісти більш детально.

Villa G – двоповерховий будинок в передмісті Львова, побудований за проєктом Олександра Жидкова. Його скромні масштаби за мірками більшості проєктів «Рейнарс Алюмініум» не повинні вводити в оману. Цінність для регіону суттєва, так як для приватного будівництва Західної України сучасна функціональна архітектура все ще – виключення з правил.

villa g 2 cКонфігурацію і пропорції майбутнього будинку підказала, за словами архітектора, сама локація. Ділянка неправильної трапецієподібної форми розташована біля самого краю соснового лісу, в мальовничій курортній зоні в передмісті Львова.

Двоповерховий будинок кутової форми зорієнтований основними приміщеннями та спальнями на південний схід, у бік лісу, і вписаний на ділянці так, щоб зберегти зростаючі на ньому вікові сосни.

У будинку три спальні, об'єднані балконами, – на другому поверсі; гостьова спальня і великий кабінет – на першому. Простір першого поверху повністю відкритий, а функціональні зони плавно перетікають одна в іншу. Завдяки панорамному склінню досягається максимальна інтеграція інтер'єру та лісового ландшафту.

«Коли стіна або саме приміщення не дозволяє надати велике скління, ми ставимо вікно і «підходимо» до нього дзеркалом, щоб воно перевідбивалося, і збільшувалася площа світлопрозорих конструкцій: в одному випадку це вікно, а в іншому – відображення. У цьому будинку ми використовували такий прийом двічі – у двох ванних кімнатах», – розповідає про проєкт Олександр Жидков.

villa g 3Назва проєкту: Villa G
Характеристики: приватний будинок, 2 поверхи, загальна площа – 350 кв. м
Локація: с. Брюховичі, Львівська область
Рік: 2016-2019
Головний архітектор проекту: Олександр Жидков
Забудовник: «ГрандДім»
Переробник: «Алюмабуд»
Загальна площа фасадного скління: 200 кв. м
Системи Reynaers: CP 155-LS Minergie, Masterline 8-HI, вхідні двері – CS 86 HI Panel Door

По периметру будинку розташовані відкриті, напіввідкриті і закриті тераси для приємного проведення часу в різні сезони. В екстер’єрі будинку, як і в інтер'єрі, переважає білий колір, що підсилює природне освітлення приміщень навіть в похмурі дні.

При зовнішньої відкритості будівлі особливо важливо було забезпечити високі теплотехнічні характеристики скління. З цим, за визнанням архітектора, були складності, особливо в склінні першого поверху.

villa g 4Проєктувальниками був розроблений і застосований виносний монтаж, що для того часу – 2017 рік – було досить нестандартним рішенням. Завдяки виносному монтажу була забезпечена максимально правильна теплотехнічна робота вікон, об'єднаних з утепленням всієї будівлі. «У зоні кабінету ми виносили все скло навіть не в торець плити, а варили швелер, на регульованих опорах ставили нижню стартову балку, виносили скло, запінювали пінополіуретаном і заклеювали весь низ і виступаючі елементи, щоб не було промерзання.

Ми дуже серйозно підійшли до окантовки. Всі вітражі винесені в зону утеплювача на кронштейнах, а не стоять на плитах. Ми завжди самі розварюємо деталі, придумуємо вузли для утеплення по периметру. Теплий периметр потрібен для того, щоб ніде, ні в якому місці не потрапляла ані волога, ані холод. Зверху над верхнім ригелем ставляться самонесучі балки, анкеряться, утеплюються базальтової ватою і, таким чином, по верхній частині відсікається холод», – ділиться подробицями Олександр Жидков.

villa g 5Ще один цікавий архітектурний прийом – вікно у спальні, що виходить у внутрішній двосвітний простір. Він дає досить цікавий ефект з точки зору перевідображень, добре проходить сонячне світло, і в інтер'єрі з'являється додаткова точка огляду. Також в проєкті був реалізований скляний кут – великий кутовий склопакет.

З точки зору Reynaers проєкт цінний тим, що в ньому вперше, не тільки в Україні, була застосована система Masterline 8-HI в таких великих розмірах. «У проєкті максимально застосовані революційні можливості системи Masterline 8-HI – балконні двері великих розмірів. При розмірі 1 x 3 м конструкції легко відкриваються, комфортні у використанні, при цьому зберігають тепло і герметичність.

villa g 6Це стало можливим також завдяки надійній бельгійській фурнітурі з відкритими петлями Sobinco Invision», – розповідає Дмитро Каладжієв, архітектор «Рейнарс Алюмініум». Окремої уваги заслуговують панорамні підйомно-зсувні конструкції першого поверху системи CP 155-LS Minergie, найтеплішої розсувної системи на ринку, що має сертифікат енергопасивного будівництва. Завдяки модифікації «монорельс», досягається ефект безрамного скління з системними профілями Reynaers для примикання до підлоги і стелі, які дозволяють цілком втопити профіль рами.

jurij kathmar«ГрандДім»

«Цей проєкт відрізняється в першу чергу архітектурою, не властивою для Західного регіону України. Наше задоволення результатом пов’язане з тим захопленням, яке відчували всі, хто працював на об’єкті. Та з естетичною насолодою від його архітектурного рішення».

jleksandr jidkovГоловний архітектор проєкту

«Основне завдання, яке перед нами стояло, – зробити максимально теплий будинок, запобігти утворенню мостів холоду».

rostislav gudzjak«Алюмабуд»

«Для таких будинків, як цей, системи Reynaers за всіма архітектурними вимогами підходять якнайкраще. Був ряд нестандартних рішень, які треба було спроєктувати, виконати, але ми справилися з завданням. По-перше, потрібно було вирішити, як кріпити великі конструкції в зоні утеплення, вони мали велике навантаження і потрібно було розробити спеціальні опори.

Ми інтегрували все в вентильований фасад з рішеннями, які надав нам архітектор. Треба надати належне системі Masterline 8-HI, яка дозволяє виконати великоформатні відкривні та розсувні елементи. Також над розсувною системою був запроєктований великий скляний фасад висотою більше 4 м. Потрібно було знайти рішення кріплення фасаду, тому що балка, на якій він мав стояти, не проходила по прогинах.

А прогин був недопустимий, так як під фасадом стоїть розсувна система. Тож було вирішено не ставити його на балку, а підвісити. Це досить нестандартне рішення кріплення».

dmitro kaladjiev«Рейнарс Алюмініум»

«Ми задоволені отриманим результатом. Цей об'єкт увійшов у портфоліо нашої компанії, що свідчить про його якість. Об'єкти приватної забудови, виконані на такому високому рівні проєктування, – поки що рідкість для українського ринку. Нами були запропоновані рішення Reynaers, які відповідали архітектурному задуму і які було реально виконати силами підрядника, що і було зроблено під пильним контролем і з безпосередньою участю архітектора проєкту на всіх етапах будівництва».

reynaers kontakty

Оконные Технологии® № 81 (2021)

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: