UNIT.City – потужний центр інновацій від Reynaers та МаксіБуд

Не буде перебільшенням сказати, що кожен архітектурний об'єкт, який сьогодні будується за найсучаснішими вимогами і з застосуванням новітніх технологій, є по-своєму унікальним, а його реалізація – відповідальною для всіх учасників проєкту.

 

unitsity 1 cАле коли в назві проєкту присутнє слово «інноваційний», відповідальність зростає удвічі. А може бути навіть «в кубі», як у випадку зі зведенням бізнес-кампусу B12 на території інноваційного парку UNIT.City.

Адже за визнанням KAN Development, «з моменту запуску бізнес-кампусу В12 почався новий етап для UNIT.City. Масштабування – не просто красивий оборот. З відкриттям нового кампусу, в технопарку значно збільшилася кількість відвідувачів. Тільки «Академія ДТЕК» щомісяця приймає до 10 000 студентів, не рахуючи інших резидентів і гостей численних заходів, яких на території парку проходить більше 420 на рік».

Бізнес-кампус B12, UNIT.City

Локація: Київ, Україна

Характеристики: 6 поверхів, площа - 16 900 кв. метрів, розрахований на розміщення до 1 000 співробітників і 10 000 відвідувачів в місяць, на 1-му поверсі – мультимедійний зал для конференцій UNIT.Verse на 400 місць.

Рік: 2019

Девелопер: KAN Development

Автори архітектурної концепції: «Творча Архітектурна Майстерня А. Пашенько»

Переробник: «МаксіБуд»

Площа фасаду: 5 400 кв. метрів

Системи: Reynaers CW-50 SC, Reynaers CW-86 EF

«Фасадні системи Reynaers Aluminium допомогли втілити ідею будівлі B12 UNIT.City. Об’єм облицьований модульним елементом, юнітом, який створив монолітний впевнений вигляд корпоративного офісу.Бізнес-кампус B12 на шість поверхів має виразний чорно-червоний скляний фасад, виконаний з використанням алюмінієвих систем Reynaers. Фасад повністю відповідає всім вимогам енергомоделювання, що дозволило знайти баланс між енергоефективністю та естетикою будівлі. Концепція контрастного скляного фасаду B12, який став його візитною карткою, була розроблена «ТАМ А. Пашенько» спільно з KAN Development.

У той час як загальний об’єм уніфікований в формоутворенні, кольорі та матеріалах, кут будівлі деконструйований, створюючи яскравий домінуючий акцент. Відколотий об’єм будівлі ширяє над входом, оголюючи внутрішнє барвисте неординарне життя офісу за простими стінами. Цей виразний елемент будівлі також розташований на пішохідній осі, залучаючи відвідувачів і працівників до основного входу будівлі», – прокоментували свій задум архітектори.

На першому поверсі B12 обладнаний сучасний мультимедійний зал UNIT.Verse на 400 місць. Зараз це найбільша в інноваційному парку сцена для виступів і заходів. Бізнес-кампус В12 в UNIT.City отримав срібний сертифікат LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) від Американської ради по зеленому будівництву (USGBC).

Таким чином, він став першою комерційною будівлею в Україні, яка відповідає вимогам престижної міжнародної сертифікації. Інженерна інфраструктура нового кампусу спрямована на збереження енергії, водних ресурсів, зменшення викидів CO2 і поліпшення якості повітря всередині.

unitsity 2 cЗокрема, для цих цілей було встановлено високоефективне інженерне обладнання – чиллери Carrier, приточно-витяжні установки Rosenberg, а система обліку енергоспоживання виконана на основі обладнання Schneider Electric і має високотехнологічні розширення. Також кампус UNIT.City обладнаний LED-освітленням, а на його зовнішній стороні розміщена водоефективна крапельна система ландшафтного поливу.

unitsity 3 cУсередині будівля обладнана технологічною сантехнікою, яка допомагає зменшувати використання води на 43%, в ній також введений роздільний збір побутових відходів, які потім відправляються на переробку. Інженери оснастили будівлю двоступеневим очищенням проточного повітря за допомогою повітряних фільтрів.

У кампусі і поряд з ним заборонено курити, а контроль якості повітря проводять за допомогою датчиків VOC і CO2. «Ми раді, що спільно з нашими друзями, девелоперською компанією UDP та DELTA Ukraine, за такий короткий термін нам вдалося втілити таку масу інноваційних рішень, які роблять нас більш дружніми до навколишнього середовища. Бізнес-центр B12 зараз функціонує в повному обсязі, а його інноваційна інженерна система з перевіркою якості повітря робить робочі місця наших резидентів безпечними, тому компаніям не довелося переводити співробітників на віддалену роботу і знижувати продуктивність», - відзначили представники KAN Development.

При виконанні фасаду бізнес-кампусу В12 UNIT.City перед компанією-переробником «МаксіБуд» було поставлено два завдання: стислі терміни і вирішення непростого технічного питання. «Девелопер проєкту взяв на себе зобов'язання за рік повністю здати об'єкт «під ключ». Тому терміни реалізації фасаду були дуже стислі», – розповідає Валерій Лазаренко, компанія «МаксіБуд». – «Ми почали заїжджати на об'єкт 6 серпня, коли ще не було 2-х поверхів монолітного каркаса, до монтажу приступили 20 серпня, а 22 грудня вже була технічна здача об'єкта в експлуатацію.

Тобто паралельний з загальнобудівельними роботами монтаж був здійснений за 4 місяці, з яких 2 місяці були з дуже складними погодними умовами: спочатку проливні дощі, а потім морози до -20 градусів і снігопади».

Одним з технічних викликів для компанії «МаксіБуд» став елемент фасаду, який отримав назву «куб». «Це консольна частина, винесена на металевому каркасі з великими прольотами між колонами. Технічне завдання полягало в тому, що фасад даного елемента повинен був витримувати прогин металевих балок перекриття більше 20 мм.

Єдиним рішенням для виконання двох завдань, включаючи тимчасові рамки, було застосування системи елемент-фасаду Reynaers CW 86-EF-SG. Ця система дозволила вирішити питання як з прогином, так і виконати монтаж з високою швидкістю, завдяки готовим фасадним модулям, виробленим на нашому виробництві. Для монтажу подібних видів фасаду необхідна мінімальна кількість монтажників і є можливість монтажу в будь-яких погодних умовах», – коментує Валерій Лазаренко.

Детально про застосований в проєкті вид фасадного скління і обрані профільні системи розповідає Микола Хлапук, «Рейнарс Алюмініум»: «Скління мало бути «структурним» – без видимих алюмінієвих профілів зовні, так як стояла задача створити враження суцільної скляної стіни. Кути будівлі також повинні були бути реалізовані без будь-яких зовнішніх профілів.

З огляду на розміри типового склопакета 1500 х 3000 мм (223 кг), це ставало непростим завданням, з яким міг впоратися далеко не кожен постачальник алюмінієвих систем. Другим важливим фактором при виборі системи було забезпечення необхідних переміщень несучих елементів будівлі при впливі динамічних навантажень (live loads), тобто, навантажень від меблів, обладнання, людей тощо. Ці навантаження виникають вже після монтажу алюмінієвих світлопрозорих конструкцій і, якщо не врахувати їх на етапі проєктування, це може вкрай негативно позначитися на естетичних і експлуатаційних характеристиках СПОК.

unitsity 4 cОкремими родзинками проєкту стали атріум висотою 8.5 м без будь-яких проміжних елементів кріплення і «кубик» – виступаюча частина будівлі, що нависає зовні над атріумом, виконана по металевому каркасу. Асортимент фасадних систем Reynaers для структурного скління дуже великий, тому, після ретельного аналізу проєкту, до використання були запропоновані системи Reynaers CW-50 SC – для основного обсягу скління (включаючи атріум) і Reynaers CW-86 EF – для скління «кубика».

Система Reynaers CW-50 SC – це класичний стійко-ригельний фасад в структурному варіанті виконання. Завдяки великій кількості варіантів реалізації структурного склопакета і способів фіксації склопакета до стійок і ригелів, ця система задовольняє практично будь-які вимоги архітекторів і проєктувальників.

Reynaers CW-86 EF – це система елемент-фасаду. Відмінність від класичного фасаду полягає в тому, що весь фасад розбивається на типові елементи – касети, які повністю виготовляються і збираються (включаючи склопакет) в цеху. Це забезпечує високу якість елементів і значно прискорює монтаж фасаду на об'єкті. Спеціально для B12 UNIT.City система CW-86 EF була адаптована під використання двокамерних склопакетів.

Звичайно, після визначення варіантів систем, які будуть використані, вибрані системи були перевірені на відповідність необхідним теплотехнічних показникам. Всі основні вузли були змодельовані за допомогою спеціального програмного забезпечення Bisco, що дозволило отримати теплопровідність вузлів і побачити ізотерми цих перетинів і температуру на поверхні профілів.

За допомогою такого аналізу ми не тільки підтвердили відповідність наших систем вимогам по теплопровідності і приведеному опору теплопередачі, але і переконалися, що фасад не буде «плакати» – на поверхні профілів, примикань і скла конденсат не з'явиться навіть у саму холодну погоду при розрахунковій температурі зовні -22 ° С.

Проєктуванням світлопрозорих конструкцій займався наш давній партнер – компанія «МаксіБуд». «МаксіБуд» – учасник алюмінієвого ринку зі стажем, який вже давно заслужив репутацію надійної і професійної компанії. Робота над проєктом блоку В12 тільки підтвердила високий клас компанії. Фахівці проєктного відділу «МаксіБуд» приділили увагу всім деталям, ми постійно працювали з ними в тісній співпраці, щоб не втратити жодного нюансу.

В результаті, до моменту виходу на монтаж всі питання були вирішені і монтаж пройшов гладко і швидко, «голки не підточиш». Наскільки мені відомо, на цьому об'єкті «МаксіБуд» вперше працював з системою елемент-фасаду, але, не дивлячись на відсутність практичного досвіду, блискуче впоралися і з проєктуванням, і з реалізацією елементного фасаду».

«Творча Архітектурна Майстерня А. Пашенько»:

«Довкілля вулиці відчутно пожвавилося після будівництва цього кольорового об'єкта, діючи майже як твір мистецтва, яке може впливати на наші почуття і емоції. Ця яскрава відмінна вхідна група стала, як і слід було очікувати, візитною карткою не тільки самої будівлі і компанії, але і всього кампусу».

KAN Development:

«Перед нами стояло завдання за короткий час побудувати найбільш інноваційний бізнес-кампус в Україні, який стане домівкою для великих компаній і центром проведення івентів в UNIT. Реалізацію проєкту ми повністю виконали протягом 365 днів, що є певним рекордом для будівництва бізнес-центрів подібного масштабу і класу».

valeriy lazorenkoВалерій Лазаренко,
генеральний директор компанії «МаксіБуд»

«Вся команда «МаксіБуд» була «заряджена» на результат! У командній роботі згуртувалися всі: виробничий підрозділ, для якого це був новий досвід, монтажники, які виконували монтаж в 3 зміни, працюючи практично цілодобово, ІТП, який керував усім цим процесом. В результаті весь проєкт, від «першого цвяха» до «перерізання стрічки», був побудований в нереально стислі терміни – 1 календарний рік і сьогодні є візитною карткою і гордістю інноваційного бізнес-парку UNIT.City».

mykola hlapukМикола Хлапук,
інженер конструкторського відділу «Рейнарс Алюмініум»

«UNIT.City – унікальний проєкт для Києва і України. Відповідно, і до блоку В12 у замовника і архітекторів були особливі вимоги. Результат ми всі можемо спостерігати вживу – будівля бізнес-кампусу В12 UNIT.City вражає і вже стала однією із архітектурних пам'яток столиці».

reynaers kontakty

Оконные Технологии® № 82 (2021)

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: