Три кита комфортної оселі

Безпека. Мікроклімат. Технології «розумного будинку».

Три основних тренди у вікнах сьогодні. Три кита сучасної оселі. Безліч різних матеріалів, а також тематичних уривків блукають по мережі, але без системи і хронології. В цій статті ми поставили перед собою задачу створити певний «технічний постулат», в якому будуть зібрані всі важливі принципи «розумного заліза», а також відповіді на основні питання, які звучать майже в кожному салоні з продажу вікон, або на виробництві. Відповіді на питання редакції WT надав Іван Богдан, комерційний директор компанії «Вікнхаус Україна».

 

tri kita 1 c

БЕЗПЕКА

Компанія Winkhaus перша в Україні ввела поняття ліцензований клас безпеки RC. Поясніть в чому полягає різниця між поняттями або компаніями, що використовують ліцензійний клас RC і тими, що його просто о декларують?

У відкритому доступі немає методики виготовлення зламостійких конструкцій різних конфігурацій, розмірів та типів відкривання. Якщо віконна компанія не пройшла тестування на зламостійкість у незалежних лабораторіях, то замовник вікон не може бути впевнений у надійності та захисних характеристиках конструкції.

Ліцензія від Winkhaus – це документ, що підтверджує знання, досвід та виробничі можливості віконного заводу виготовити зламостійку конструкцію відповідно до норми EN 1627-1630. На підставі цього документу партнери Winkhaus розвивають продажі захищених вікон в Україні та експортують вікна до країн Євросоюзу.

Ліцензія надається партнерам Winkhaus після великої серії тестів на зламостійкість вікон у акредитованих німецьких лабораторіях інститутів ift Rosenheim та PIV.

tri kita 2Який максимальний клас RC можливо досягнути з фурнітурою Winkhaus при виробництві металопластикових вікон?

Випробовування віконних конструкцій на стійкість до зламу показують, що запас міцності у фурнітури вищий за можливості більшості ПВХ-профілів. Для конструкцій з ПВХ-систем можливим є виготовлення вікон у класі RC2. У окремих випадках допускається клас RC3, але не для усіх профільних систем.

tri kita 3tri kita 4Деякий час назад ви перші почали просувати на віконному ринку України датчики Winkhaus activPilot Control. Як ринок сприйняв цей продукт, і наскільки успішним він став сьогодні?

Украінський віконний ринок збудований на стереотипах, тому перші розмови по професійних датчиках Winkhaus activPilot Control сприймалися зі здивуванням та нерозумінням.

Нам знадобилося не багато часу, аби пояснити у чому перевага професійних датчиків Winkhaus над звичайними типовими для українського ринку.

Сьогодні вже багато наших партнерів у високому ціновому сегменті пропонують датчики Winkhaus Control, як обов’язковий елемент.

Ми розвиваємо в Україні концепцію комплексного захисту «securityWinkhaus». Основною ідеєю концепції є використання та взаємоінтеграція перевірених європейських рішень для захисту житла. Ми рекомендуємо професійні датчики Winkhaus Control при замовленні зламостійких вікон, дверей та розсувних систем.

Яка робота була проведена шодо інтеграції Winkhaus activPilot Control із охоронними структурами. Як останні сприйняли цей продукт?

У віконних та охоронних компаній виникало традиційні запитання – як підключити датчики і хто несе відповідальність.

Для розвитку проєкту ми провели велику кількість зустрічей та домовилися про колаборацію з головними учасниками охоронної галузі у найбільших містах України.

У важливих випадках ми онлайн чи офлайн консультуємо забудовників, охоронні компанії та інсталяторів вікон, щодо особливостей монтажу чи правильної інтеграції вікон чи дверей у систему сигналізаціі.

До яких зокрема охоронних систем можливо підключення датчиків Winkhaus activPilot Control?

Датчики Winkhaus підключаються до усіх систем сигналізаціі, що представлені в Україні – провідних та безпровідних, включно з найпопулярнішою українською системою Аякс.

tri kita 5Відносно недавно компанія Winkhaus почала пропонувати в Україні циліндри власного виробництва. Як розвивається цей напрямок сьогодні?

Системи контролю доступу від Winkhaus є надзвичайно популярними на європейських ринках. Серед наших пропозицій є високоточні патентовані механічні та багатофункційні електронні системи, наприклад blueCompact.

Зараз ми зосереджені на якісних пропозиціях для виробників сучасних дверей віконноі галузі та одночасно розширюємо партнерство серед локмайстрів – компаній, що спеціалізуються на замкових циліндрах та майстер-системах для великих об’єктів. На кінець 2022 року ми плануємо збільшити обсяги продажу у декілька разів.

Розкажіть про асортимент ваших дверних замків, і відзначте фаворитів саме в Україні.

Сьогодні наша складська програма в Україні передбачає великий вибір для різних дорнмасів, розмірів дверей висотою до трьох метрів, матеріалу конструкції з алюмінію, ПВХ, дерева чи сталі, з можливістю механічного та електронного керування.

Обираючи складську програму для українського ринку ми опиралися на досвід та рекомендаціі європейських колег. Наприклад, опираючись на стратегію та плани ми постачаємо в Україну замки нового покоління (AV3 – autoLock третьої генерації) з гакоподібними ригелями та автоматичним блокуванням.

Головна ідея у замках для сучасних дверей – високі захисні характеристики та багатофункціональність (енергоефективність, універсальність, підвищений рівень комфорту через механічне та електронне керування, інтеграцію у smartHome).

tri kita 6Яка суттєва різниця між типовими датчиками (AJAX) та датчиками Winkhaus activPilot Control?

Датчики компанії Winkhaus належать до професійної лінійки сенсорів, що розроблялися з врахуванням особливостей експлуатації світлопрозорих конструкцій. Перелік відмінностей достатньо великий. Головна відмінність у завданні системи: усі типові датчики, в тому числі Аякс, націлені на повідомлення про початок пограбування, а системи Winkhaus працюють над недопущенням грабіжника всередину житла.

Окрім того професійні датчики Winkhaus забезпечують:

• моніторинг конструкції Control “OUT” – перевірять чи заблокувати вхідні двері, вікна чи розсувні системи перед виходом з будинку чи квартири.
• Швидкість реакції (розрив контакту та сповіщення при перших спробах зламу вікна).
• Control “IN” – режим охорони з можливістю провітрювання, перебуваючи всередині приміщення (нахил, ступеневий нахил, мікровентиляція).

МІКРОКЛІМАТ

У своїх презентаціях ви розповідаєте про важливе значення чистого повітря і здорового мікроклімату. Якими шляхами або за допомогою яких продуктів Winkhaus ви пропонуєте досягти якісного повітря у приміщенні.

Для здорового мікроклімату в будинку потрібен контроль за показниками якості повітря. За допомогою віконних систем Winkhaus Comfort у режимі паралельного зміщення можна досягнути нормативних показників повітрообміну. Процес вентиляції можна реалізувати за допомогою механічного та автоматичного керування віконних конструкцій. Для автоматичного керування можна використовувати внутрішні датчики для контролю за рівнем CO2, вологи та зовнішні метеостанції або звукові сенсори.

Розкажіть вашу колаборацію із Active House, і проєкти, які були реалізовані?

Active House входить у топ-10 європейських рейтингових систем, які спеціалізуються на проєктуванні якісного житла.

У Winkhaus та Active House співпадають цінності, направлені на розвиток комфортних, здорових і безпечних будинків. У патентованої системи Winkhaus Comfort закладено великий потенціал для архітекторів і тому, у 2020 році Winkhaus Ukraine та Active House підписали угоду про співпрацю.

З цього моменту у сучасних будинках стандарту Active House використовується Winkhaus Comfort для проєктування гібридних систем вентиляції. Наша співпраця перейшла вже від проєктування до практичного втілення. У перших декількох будинках вже замонтовані віконні конструкції, що забезпечать нормативний повітрообмін та здоровий мікроклімат.

У системі Winkhaus activPilot Comfort при паралельному зміщенні стулки всередину приміщення має відбуватися процес провітрювання. При цьому стулка повністю зміщена на 6 мм. Чи не відбувається проникнення вологи у приміщення, під час сильного косого дощу або снігопаду?

tri kita 7Інженери компанії Winkhaus багато років назад спроєктувати та запатентували систему «м’якого» повітрообміну Comfort для віконних конструкцій завдяки периметральному зміщенню стулки на 6 мм.

Система Winkhaus Comfort вже більше десяти років продається в Україні і ще довше у Європі. Я не зустрічався з інформацією щодо проникнення вологи у приміщення під час експлуатації вікон у режимі комфортного провітрювання ні у випадку сильних косих дощів, ні снігу.

Окрім того, віконна система Winkhaus пройшла через лабораторні випробовування у видатних німецьких інститутах, включно у найвідомішому у будівельній галузі інституті Фраунхофера. Можу про це говорити також, як користувач системи – вентиляція у моєму будинку реалізована завдяки Winkhaus Comfort на більшості вікнон та розсувній системі.

Можливо, така проблема існувала раніше у дещо схожій системі від одного з фурнітурних брендів. У навчальних семінарах представники цього бренду розповідають про експлуатаційні проблеми своєї системи через інженерні помилки при проєктуванні.

tri kita 8Технології розумного будинку

Яку роль ви віддаєте віконним компаніям у системі «розумного будинку».

Віконна компанія повинна виготовити конструкцію, яка буде легко інтегруватися у екосистему «розумного будинку», забезпечуючи базові параметри – захист, енергоефективність, звукоізоляцію, дизайн.

Така інтеграція вимагає тісної колаборації поміж постачальником «розумного заліза», виробником/інсталятором конструкції і постачальником софту та компонентів для smartHome.
Розуміючи зростаючі запити на «розумне залізо», Winkhaus допомагає своїм партнерам демонструвати такі системи у віконних шоурумах. На прикладі взірців у таких шоурумах досить легко продемонструвати керування та способи інтеграції смарт вікон/дверей.

tri kita 9 cЯкі продукти компанії Winkhaus можливо інтегрувати у систему «Розумний будинок»?

Є дві концепції для інтеграції конструкції у «розумний будинок»:

• Датчик, що передасть керуючий сигнал після переведення конструкції у запланований робочий режим. Професійні датчики Winkhaus Control інтегруються у будь-яку віконну, дверну чи розсувну систему.
• Електродвигун, що приведе в дію конструкцію після керуючого сигналу з централі «smartHome».

Електродвигун встановлюється на:

• Вікна з патентованим способом провітрюванням Winkhaus Comfort.
• Вікна с системою Winkhaus Ergo.
• Двері з електродвигуном на базі blueMatic, blueMotion.
• Автоматичну розсувну систему HS Drive.
• Фрамуги з електроприводами.

tri kita 10tri kita 11Світ уже другий рік знаходиться у процесі глобального локдауну. Люди більшість часу проводять вдома. Чи стало це поштовхом для розвитку смарт рішень серед віконних компаній?

Я думаю, що локдаун привів до загострення конкуренції та додаткової потреби знаходити нові унікальні переваги для своїх продуктів. Смарт-системи розширюють діапазон можливостей для роботи у сегменті, який ще зовсім далекий від заповнення. І минулого року, і у 2021 росте кількість бажаючих оновити свої салони з продажу з використанням «розумного заліза».

Чи є у вас реалізовані кейси/проєкти на базі системи «Розумний будинок»?

Системи smartHome стають все більш доступними та юзерфрендлі, тому звернень від наших партнерів за консультаціями та інтеграціями на об’єктах стає все більше. Більше того, за нашою статистикою замовлення забудовниками віконної чи дверної автоматики виступає тригером до автоматизації інших інженерних систем у будинку чи квартирі та об’єднання їх у єдину систему.

winkhaus

Оконные Технологии® № 82 (2021)

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: