Енергозберігаюча вентиляція – союзник здорового мікроклімату

Відомо, що якість повітря в приміщеннях впливає на здоров'я, комфорт і самопочуття людей, що перебувають у будівлі. У школах, дитячих садках, громадських та приватних будівлях сьогодні вентиляція важлива як ніколи. Для провітрювання сучасна фурнітура дозволяє відкривати навстіж, відкидати або встановлювати стулку в положення мікровентиляції.

winkhaus 1Але завдяки технології Winkhaus activPilot Comfort її також можна відставити паралельно віконній рамі, забезпечуючи вентиляцію через невеликий проміжок по всьому периметру між рамою і стулкою. Чому віконному бізнесу варто звернути увагу на інноваційну функцію відкривання?

Енергоефективність сама по собі перестала бути унікальною складовою. У всіх сегментах розповідають про теплі склопакети та широкі профілі. Однак в енергоефективності проявляється і зворотний бік медалі – надгерметичність та поганий повітрообмін. І тут природним продовженням теми є вентиляція.

Відсутність належної циркуляції повітря – це не тільки великий дискомфорт для людей, що перебувають у приміщеннях, але й порушення встановлених норм мікроклімату, що в довгостроковій перспективі може призвести до утворення цвілі на стінах та укосах. Ось чому один із головних напрямів сьогодні в Європі – це тренд здорового мікроклімату. А це відкриває нові можливості для віконних компаній.

Для боротьби за клієнта саме час використовувати нові інструменти. Поки що тема енергозберігаючої вентиляції у віконній галузі є вільною нішою і проявляється лише у малоефективних віконних клапанах та функції мікровентиляції.

Експериментально доведено, що фурнітура серії activPilot Comfort є більш конкурентоспроможною альтернативою приточним клапанам і рекомендована для встановлення не тільки в квартирах та приватних будинках, а й в адміністративних та офісних будинках, шкільних та дошкільних закладах, де для забезпечення здорового мікроклімату необхідний постійний повітрообмін.

Синдром хворої будівлі – хвороба, що виліковується у 21 столітті

Погану якість повітря пов'язують зі зниженням продуктивності та концентрації, в основі яких лежить синдром хворої будівлі. Термін Sick Building Syndrome (SBS), що зародився ще в 70-х роках 20 століття, – це захворювання цивілізації, при якому люди, які перебувають тривалий час у будівлі, без видимої причини страждають від симптомів хвороби або погано почуваються.

Симптоми мають тенденцію посилюватися в міру того, чим більше часу люди проводять у закритому просторі, а потім досить швидко знижуються або зовсім зникають, коли людина залишає хвору будівлю. Явище Sick Building Syndrome може викликати, серед інших: недостатня вентиляція; хімічні забруднювачі із внутрішніх або зовнішніх джерел; біологічні забруднювачі (бактерії, пліснява, пилок та віруси); шум транспорту; погане освітлення.

Якщо спочатку це була прерогатива офісних будівель, то сьогодні синдром SBS згадується у контексті всіх закритих приміщень, включаючи багатоквартирні та приватні житлові будинки. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), 90% свого життя сучасна людина проводить у приміщенні, тому тема здорового мікроклімату стає настільки актуальною.

Як стверджує ВООЗ, у всьому світі SBS є у 30% нових і відремонтованих будівель і що в більшості з них його можна ліквідувати за рахунок створення правильного мікроклімату. Один із перших заходів щодо профілактики синдрому хворої будівлі лежить у налагодженні правильного повітрообміну.

Із синдромом хворої будівлі дуже щільно зіткнулися в Німеччині після введення обов'язкових норм щодо герметичності та теплоізоляції у 2002 році, які не приділили належної уваги темі вентиляції. Коли від людей, які встановили герметичні вікна, масово посипалися скарги на плісняву та грибок, наступною нормою зобов'язали всіх робити примусову вентиляцію.

Інженери Winkhaus побачили в цій темі нові можливості для віконної індустрії і створили систему activPilot Comfort, яка дозволяє провітрювання практично при закритих вікнах.

Щоб довести, що за допомогою вікон із паралельно-відставною функцією можна забезпечити достатнє провітрювання в будинку, не встановлюючи примусову вентиляцію, компанія звернулася до авторитетних інститутів для проведення досліджень та випробувань.

Ефективність природного повітрообміну Winkhaus була підтверджена Університетом прикладних наук м. Мюнстер та Інститутом будівельної фізики Fraunhofer. Додатково було відзначено ряд переваг даного рішення у створенні комфортного середовища проживання.

winkhaus 2Спочатку інженери Winkhaus розробили серію Comfort з функцією паралельно-відставного зміщення для природного повітрообміну для приватного житла, але згодом її актуальність оцінили і в інших секторах будівництва. Особливий інтерес вона викликає у керівників шкільних та дошкільних закладів. Вже реалізовано десятки таких проєктів у Європі та СНД.

Завдяки інноваційній фурнітурі тепер можна надати новий ринковий потенціал широкому спектру пластикових, дерев'яних або алюмінієвих вікон, а також розсувні двері, включаючи безбар'єрні рішення. Також систему оцінили клієнти Winkhaus, оскільки її впровадження у виробництво не є проблемою, тим більше, що компанія проводить навчання і, що важливо, надає підтримку на етапі перших продажів та монтажів на об'єктах.

У чому переваги периметральної вентиляції?

Спеціальна віконна фурнітура від Winkhaus не просто створює здоровий мікроклімат у приміщенні, а й захищає від непроханих гостей. Система activPilot Comfort забезпечує свіже повітря вдень та вночі без неприємних побічних ефектів, таких як протяги та надто сильний зовнішній шум. При необхідності будь-якої миті можлива звична вентиляція в поворотному або відкидному положенні.

winkhaus 3

Система проста у використанні та забезпечує високий рівень захисту від злому – до RC2 – у режимі провітрювання. При відкритті вікно з фурнітурою activPilot Comfort впускає свіже повітря зовні і в той же час стулка досить міцно зафіксована в отворі для захисту від зловмисників. Більше того, приміщення надійно та ефективно вентилюються навіть за відсутності мешканців.

У такий спосіб можна створити здоровий мікроклімат у будинку на постійній основі, що запобігатиме пошкодженню конструкцій будівлі від ураження пліснявими грибками. Але особливо під час пандемії коронавірусу та сезонних спалахів грипу, добре вентильовані, але без протягів приміщення вкрай важливі для здоров'я.

Таким чином, паралельно-відставне положення стулки поєднує в собі природну та енергозберігаючу вентиляцію з ефективним захистом від злому до класу RC2. Крім того, забезпечує кращий захист від зливи і зовнішнього шуму, ніж у відкидному положенні. Те саме стосується сезонної навали комах, тому що не кожна комаха може проникнути через щілину в 6 міліметрів. Встановлення вікон з фурнітурою activPilot Comfort особливо рекомендується для приміщень з підвищеним попитом на повітрообмін: на кухні, у ванній кімнаті, у пральні або котельні. Система є гарною альтернативою припливним клапанам, при цьому не потребує порушення цілісності вікна, а також не викликає зимових проблем у вигляді льоду.

winkhaus 4Більш просунутим варіантом є вікно з фурнітурною системою activPilot Comfort PADM, оснащене електроприводом. При необхідності стулка може автоматично відкриватися в паралельно-зсувне положення та знову закриватися.

Тому його можна використовувати як альтернативу для систем вентиляції згідно з DIN 1946-6. «Розумним» вікном легко керувати за допомогою сенсорної панелі або ПДК. Таким чином, дана технологія особливо підходить для вікон, до яких важко отримати доступ, наприклад, на сходах.

winkhaus 7Система також може бути доповнена датчиками якості повітря, наприклад температури або CO2. У разі перевищення допустимих норм вони ініціюють вентиляцію. Фурнітура activPilot Comfort PADM може бути інтегрована в систему управління будівлею через безпотенційні контакти та багато концепцій «розумного» будинку через інтерфейс enOcean, вбудований у привід.

Вона не вимагає свердління отворів у стінах, а також трудомістких процедур технічного обслуговування як у випадку системи механічної вентиляції.

winkhaus 8У пост-пандемічній архітектурі з'являтиметься все більше рішень, які мінімізують ризик зараження коронавірусом та іншими патогенами. Тому Winkhaus, як соціально відповідальна компанія, звертає увагу своїх теперішніх та майбутніх клієнтів на безконтактні системи керування вікнами та здоровий мікроклімат, що забезпечується за їх допомогою.

Є ряд причин використовувати систему Winkhaus activPilot Comfort:

• підтримує енергозбереження;

• є альтернативою примусовій вентиляції;

покращує якість повітря у приміщенні без протягів;

допомагає заощадити на опаленні та охолодженні будинку;

• більш ефективна від проникнення вуличного шуму, пилу та опадів під час вентиляції;

• запобігає утворенню конденсату та плісняви;

безпечне провітрювання із практично закритими вікнами;

тепловий комфорт за рахунок лагідної циркуляції повітря;

запобігає випаданню дітей із вікон;

цілодобова вентиляція приміщень у теплу пору року;

підходить під усі типи матеріалів (ПВХ, дерево та алюміній);

покращує функціональність та довговічність конструкцій нестандартної геометрії;

• можна виготовляти вікна різних габаритів;

• актуальна для широкого спектру додатків у приватному та комерційному будівництві;

не споживає електроенергію або мінімально в автоматичній версії (PADM).

fraunhoferFraunhofer IBP рекомендує activPilot Comfort PADM 

На сьогодні activPilot Comfort PADM – єдина фурнітурна система, що отримала позитивний висновок інституту Fraunhofer про можливість проєктування системи вентиляції для приватного житла у відповідності до EN 1946-6. Інститут будівельної фізики ім. Фраунгофера (IBP) провів випробування у приватному будинку в Хольцкірхені, недалеко від Мюнхена, щоб переконатися, наскільки система фурнітури від Winkhaus сприяє підвищенню якості повітря в приміщенні.

winkhaus 5Випробування проводилося шляхом симуляції. У спеціальну програму завантажувалася велика кількість даних: температура, вітрове навантаження, тиск, географічна точка, кількість людей, кубатура дома та інше. Показники замірялися щогодини.

winkhaus 6Була протестована система фурнітури activPilot Comfort PADM з електроприводом, яка дозволяє регулювати повітрообмін, зміщуючи стулку паралельно як додаткове положення вентиляції. В рамках дослідження вікна відкривалися шляхом паралельного зміщення на 10 хвилин щогодини при плюсовій температурі, і на 5 хвилин при зовнішній температурі нижче 0 °C.

У літні місяці вони залишалися відкритими кілька разів на день протягом однієї години. Крім того, вікна багаторазово відчинялися у відкидному положенні, щоб імітувати реальну ситуацію.

Були отримані такі результати. Відносна вологість повітря в приміщенні завжди опускалася нижче критичної межі, сприятливої для утворення плісняви. При обміні повітря можна досягти оптимальне середнє значення 0,76 л/ч. При вимірюванні вмісту CO2 дослідження показало значення нижче 1500 ppm приблизно в 90% випадків і, отже, дуже гарна якість повітря.

Більше того, паралельно-відставне вікно знижує шум набагато ефективніше, ніж поворотно-відкидне. Тому рішення Winkhaus відповідає філософії сталого розвитку за багатьма показниками.

Інститут Фраунгофера підтверджує, що протестовані віконні конструкції з системою Winkhaus activPilot Comfort (звіти про випробування P6-206/2017; P6-207/2017, P6-306/2013; P6-307/2012 та звіт I4) підходять як системи зовнішнього відведення повітря (ALD) і можуть бути враховані при плануванні вентиляції відповідно до DIN 1946-6.

winkhaus 9Думка архітектора.
Олександр Кучерявий,
архітектор, Active House

Одним із показників якості будівлі є якість повітря в ньому. Найбільш оптимальним способом контролювати якість повітря - за рівнем СО2 у приміщенні. Американська Асоціація ASHRAE (Американське товариство інженерів з опалення, охолодження та кондиціонування повітря) визначили рівень повітрообміну до 1000 ppm вмісту СО2 у повітрі.

Цей параметр увійшов у всі нормативи та професійна спільнота почала до нього прив'язуватися. Досягти такого повітрообміну можна через механічну вентиляцію з рекуперацією або через провітрювання. Я, як архітектор, використовую обидва варіанти, залежно від проекту.

Враховуючи, що я займаюся «зеленою» архітектурою, і найкращий підхід, який я знайшов для себе це підхід «активного» будинку, ми використовуємо таке поняття як «гібридна система вентиляції». Це означає, що в зимовий та літній сезон ми використовуємо механічну вентиляцію, щоб заощаджувати на опаленні та охолодженні, а в міжсезоння – користуємося природною вентиляцією з ефектом тяги. І тут на перший план виходить необхідність постійного припливу повітря, а витяжкою можуть служити мансардні вікна, куди повітря виводиться ефектом тяги без протягів.

Я використовую систему від Winkhaus, тому що вона забезпечує нормативний повітрообмін, промодельований та розрахований німецьким інститутом будівельної фізики Фраунгофера, з фахівцями якого я особисто знайомий. Ми спільно розробляли програму для активних будинків, тому я повністю довіряю цій команді.

Залежно від обсягу повітря в приміщенні СО2 почне зростати, і це означає, що зростають гранично допустимі концентрації шкідливих речовин. Якщо у вас є датчик СО2 – він подасть сигнал про необхідність провітрювання приміщення або вручну, або в автоматичному режимі.

В автоматичному режимі завдяки системі Winkhaus ви можете підключити цей датчик, який самостійно відкриє вікно, коли буде досягнутий граничний рівень СО2. Завдяки цьому ви завжди будете впевнені, що у вас є нормативний повітрообмін. І вікно відчиниться без вашої участі.

Застосовуючи цю систему в активних будинках, я, як архітектор, спокійний за здоров'я моїх клієнтів, і впевнений у цій системі, яка все зробить належним чином і запустить свіже повітря, коли воно вам буде потрібне. Це хороша альтернатива для механічних систем вентиляції.winkhaus kontakty

Оконные Технологии® № 83 (2021)

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: