Системи елементних фасадів від ЕТЕМ

В 2015-му році в місті Софія будо введене в експлуатацію новий офісний комплекс у східній частині міста – комплекс CAPITAL FORT. Висота будівлі сягнула 127м. Для Болгарії той проєкт став і залишається найвищою будівлею країни, а для компанії ЕТЕМ продовженням традицій висотного скління і першим проєктом із застосуванням елементних фасадних систем ЕТЕМ.

fasady etem 1

Системи елементних фасадів (Unitized faсade systems) відрізняються від класичних методом збирання і монтажу: фасад складається з готових елементів (units) зібраних повністю в цеху (разом зі склопакетами), які готовими монтуються на каркас.

Завдяки збиранню в цеху за технологією, виробник досягає найвищої якості елементів. А завдяки системним рішенням розробника системи елементного фасаду забезпечуються найкращими рівнями теплоізоляції, водонепроникності, спротиву вітровим навантаженням тощо. Звичайно, до початку робіт система має пройти всі необхідні випробування.

Однак, однією з ключових переваг елементних фасадів є швидкість монтажу. В залежності від складності фасадних форм, швидкість монтажу одного елементу в середньому складає 5-7 хвилин, тобто 400-500 кв. метрів/зміну.

Також, немає потреби використовувати риштування. Монтаж елементного фасаду не вимагає наявності великої кількості монтажниківі може відбуватись паралельно зі зведенням поверхів. Тож, замовник будівництва не губить цінний час чекаючи, коли звершиться зведення каркасу.

Для проекту CAPITAL FORT командою інженерів і проектантів ЕТЕМ були запропоновані надійні рішення із урахуванням сейсмічної активності місцевості. Система елементного фасаду ЕТЕМ Е99 успішно пройшла всі необхідні випробування і вже 5 років відмінно експлуатується на проєкті.

Тож, замовник довірив ЕТЕМ і наступний проєкт комплексу – SKY FORT, який стане найвищою спорудою не лише в Болгарії, а і серед всіх балканських країн (без врахування Туреччини). Заявлена висота – 202 м.

Враховуючи надійність системи елементного фасаду Е99, яку було застосовано на сусідньому CAPITAL FORT, цю ж саму систему буде застосовано і на новому проєкті. Наразі тривають будівельні роботи і збирання елементів системи в цеху. Монтаж елемент фасаду має розпочатись до кінця 2020 року.

fasady etem 22

Бізнес центр SKY FORT 

Місце розташування – Софія
Висота – 202 м
Поверхів – 47 (+2 підземних)
Площа – 80 000 кв. м
Запланована здача – 2021

Разом з цим, вже тривають роботи по склінню іншого висотного проєкту в Софії із застосуванням систем елементного фасаду ЕТЕМ - інноваційний офісний проект NV TOWER. Незважаючи на складну геометрію фасадів, для скління застосовано систему Е99.

Система має загальну видиму ширину – 99 мм і монтажний шов 25 мм, який здатний поглинати сейсмічні коливання до 14 мм. Герметичність стиків і водовідведення забезпечено чотирма контурами потужних ущільнювачів.

Систему Е99 сертифіковано за Європейськими нормами

Повітропроникність – class A4
Водонепроникність – Class RE 1500
Спротив вітровому навантаженню:
проектне навантаження ±2,4 kN/m2,

безпечне навантаження ±3,6 kN/m2

Теплопропускання – Uf = 2.4 W/m2K

В елементи системи інтегровано вентиляційні стулки (вузька вертикально розташована стулка для провітрювання 250 мм завширшки, яка дозволяє уникнути громіздких вбудованих стулок). Скління проєкту триває досить швидко, і вже наступного року очікуємо здачу проєкту в експлуатацію.

fasady etem 3

fasady etem 4

Бізнес центр з апартаментами NV TOWER

Місце розташування – Софія
Висота – 106 м
Поверхів – 21 (+2 підземних)
Площа – 46 500 м2
Запланована здача – 2020.
Проєкт має цікаву архітектуру, фасади під певним нахилом, житлові горішні поверхи і спадне озеленення «схилів».

Розміри фасадних елементів:
SKY FORT 4,2 х 1,3 м
ΝV TOWER 3,6 х 1,3 м

 В 2019 компанія ETEM офіційно приєдналася до Міжнародної професійної асоціації Ради високих будівель та міського середовища (CTBUH - Councilon Tall Buildings and Urban Habitat). CTBUH була заснована в 1969 році з метою сприяння обміну актуальною інформацією у сферi високих будівель по всьому світу через публікації, дослідження, заходи, семінари, веб-ресурси та широку мережу міжнародних представників.

Приєднання ETEM до експертної організації є частиною стратегії компанії для відстеження останніх тенденцій у сфері висотних будівель та сталого розвитку міського середовища. Метою компанії є задоволення специфічних потреб кожного ринку та пропозиція сучасних системних рішень для найсміливіших споруд. Компанія розробляє і пропонує інноваційні системи для висотних будівель, які успішно застосовуються у проєктах по всьому світу.

Багатопрофільні фахівці компанії будуть активно брати участь у науковій роботі Ради високих будівель та міського середовища. В цій неурядовій організації обмінюються досвідом та корисними практиками у сфері проєктування хмарочосів більше, ніж 2 мільйона професіоналів, у тому числі підприємців, фінансистів, архітекторів, інженерів, проєктантів містобудівників, постачальників та інших фахівців, робота яких пов'язана зі створенням сталого сучасного міста.

fasady etem 6

Згідно з останніми даними CTBUH, на даний час в світі побудовано 133 надвисоких хмарочосів, висотою понад 300 метрів. Три чверті з них були побудовані за останні 10 років, протягом наступних декількох років будуть побудовані ще 20 будівель тієї ж групи, а протягом року-двох буде побудовано 7 нових висотних будівель, висотою понад 420 метрів.

etem kontaktyОконные Технологии® № 80 (2020)

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: