Поширені актуальні питання щодо алюмінієвих систем. Консультації і відповіді від ЕТЕМ

«Нам для проєкту потрібні стійки 100 мм і ригелі 60 мм». Часто виробники алюмінієвих конструкцій визначають потрібні профілі загеометричними розмірами. Чи це правильно?

 

pytannja 1

Відповідає Андрій Сергєєв, кандидат технічних наук, технічний директор ТОВ «ЕТЕМ СИСТЕМЗ».

На жаль, дійсно, подібні запити з боку замовників інколи ще лунають. Але основним критерієм для визначення придатності використання стійок та ригелів у кожному конкретному випадку є відповідність їх фактичних моментів інерції необхідним значенням, що визначені під час розрахунків несучих елементів конструкції на дію навантажень.

Звернемо увагу, що момент інерції профілю залежить не лише від його габаритних розмірів, а також від товщин стінок профілю та їх відстані від нейтральної осі. Для прикладу можемо порівняти дві стійки однакової глибини 200 мм, але маючих велику різницю між їх моментами інерції (біля 30%).

pytannja 2

Наскільки ефективними є додаткові термоізолюючі вкладиші алюмінієвих віконних систем і чи варто їх використовувати?

Відповідає Федір Саплашенко, Директор ТОВ «ЕТЕМ СИСТЕМЗ»

Додаткові термоізолюючі вкладиші є корисною опцією для зниження рівня теплопередачі алюмінієвих профілів віконної конструкції. Зазвичай, такі вкладиші знижують коефіцієнт Uf в середньому на 0,1÷0,2 Вт/м2K. Про це свідчать протоколи випробувань, а також розрахунки за допомогою спеціалізованого ПЗ.

pytannja 3

Чи потрібні торцеві ригельні прокладки при виготовленні стійково-ригельних конструкцій, адже на багатьох проєктах такі прокладки не використовуються?

Відповідає Андрій Сергєєв, кандидат технічних наук, технічний директор ТОВ «ЕТЕМ СИСТЕМЗ»

Подібні прокладки несуть переважно декоративну функцію, прикриваючи зазор між торцевою поверхнею ригелів і боковою стінкоюс тійок,та маскуючи незначні помилки і неохайність, що, нажаль, іноді виникають при обробці металу.

Нехтуючи прокладками ми маємо імовірність у виникненні зайвих непорозумінь із замовником.Тому, враховуючи незначну вартість прокладок, вважаю що подібна економія навряд чи необхідна.

etem kontakty

Оконные Технологии® № 80 (2020)

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: