ОСОБЛИВИЙ ПРОЄКТ ВІД ЕТЕМ

В 2013 році турецька девелоперська компанія TIMTAS розпочала зведення однієї з найяскравіших висотних споруд Анкари – башт TIM TOWERS. Загалом, великі турецькі міста відомі своїми висотними будівлями і черговою висоткою тут важко вразити.

 

etem 1 cАле TIM TOWERS – особливий проєкт. По-перше, чудова яскрава архітектура вигідно відокремлює його з поміж інших. По-друге, проєкт є житловим, що при його висоті додає викликів архітекторам і проєктантам. Також, в житловому будівництві значно вищими є вимоги до огороджуючих конструкцій, а тим більше такої висоти.

Проєкт TIM TOWER розташований в новому престижному житловому районі Анкари – Інчек. Окрім нього, тут зведено ще декілька висотних комплексів. Комплекс TIM TOWERS складається з двох башт, кожна з яких має 39 поверхів і 142 м заввишки.

etem 2 cБудівлі розташовані таким чином, щоб ефективно використовувати сонячне світло, але в той же час уникати надмірної інсоляції завдяки власній тіні і тіням навколишніх башт. Окрім цього, розташування і форма будівель мінімізує вплив вітрових потоків. Кожний з 39 поверхів має відкриті тераси.

З одного боку, відкриті тераси це приємний простір для мешканців і певний фактор безпеки при пожежі. З іншого боку, відкриті тераси визначають функціонал і особливості світлопрозорих конструкцій, адже вітрові навантаження на високих поверхах дуже високі.

Архітектором проєкту виступала провідна стамбульська студія Dilekci Architects пана Durmus Dilekci. Важливою складовою процесу була участь консультанта фасадних і віконних конструкцій пана Bilal Aydin (студія Emek Mimari, Анкара). Саме консультантом проєкту були визначені типи і технічні характеристики огороджуючих конструкцій, а також погоджені рішення систем скління.

Постачальником алюмінієвих систем було обрано компанію ЕТЕМ, яка до початку поставок мала провести випробування і довести відповідність систем заявленим характеристикам.
Основними типами віконних конструкцій стали вітражі між плитами перекриття.

Вітражі мали бути виконані з класичної фасадної стійково-ригельної системи з інтегрованими балконними і підйомно-розсувними дверима. Враховуючи висоту будівлі і значні вітрові навантаження, було визначено вимоги щодо водо- і повітропроникності огороджуючих конструкцій.

etem 3 c

Для потреб проєкту фахівцями ЕТЕМ було запропоновано фасадну стійково-ригельну систему класичного типу (Е85) з інтегрованими дверима балконного типу (Е75) і розсувними дверима.

Як відомо, рівень ізоляції розсувних систем загалом значно нижчий ніж віконних або фасадних. Звичайні розсувні та підйомно-зсувні системи не є оптимальним рішенням для проєктів із значними вітровими навантаженнями. Тому, для підйомно-розсувних конструкцій було обрано особливе рішення – систему E46 GOS-S з термовставкою і з неперевершеним рівнем водонепроникності. Технологія GOS-S дозволяє збирати і виводити з конструкції великі обсяги дощової води через спеціальні пластмасові колектори T-REX® без втрати теплоізоляції.

Спеціально для потреб проєкту було розроблено інтеграційну раму (направляючу) розсувної системи Е46, яка дозволила системно вбудувати підйомно-зсувний блок у стійкову-ригельну систему.

etem 4 cЯкщо фасадні стійки забезпечували достатній момент інерції, то стулки розсувних дверей потрібно було додатково посилювати за допомогою накладних посилювачів з поцинкованої сталі прихованих в алюмінієвих декоративних кришках.

etem 5 cПеред фахівцями ЕТЕМ постала задача випробувати зразок вітражної системи в комплексі і довести заявлені технічні характеристики щодо водо- і повітропроникності. Складним моментом була вимога консультанта і замовників проєкту проводити тести на зразку, який був би точною копією і мав такі ж самі розміри, як і на об’єкті. Випробування зразку були проведені в Афінах у власній лабораторії ЕТЕМ, яка є сертифікованою ift Rosenheim.

etem 6 cДля проведення випробувань і фіксації результатів були запрошені представники ift з Німеччини. Зразок системи складався з систем Е85 (стійково-ригельна фасадна система), Е75 (двері), Е46 (підйомно-розсувні двері) і мав розміри 4,49 х 2,92 м. Зразок було змонтовано на спеціальну сталеву основу, яка імітувала каркас.

На випробуваннях, які тривали 2 дні, були присутні фахівці з Німеччини від ift Rosenheim, представники компанії інсталятора і консультант проєкту. Зразок було піддано навантаженням, які імітували вітер і опади. Завдяки чудовій роботі інженерів, було досягнуто вражаючих показників.

Повітропроникність – клас 4 / клас AE

Водонепроникність – клас E900

Стійкість до вітрових навантажень – 1,5 кН/м2 (проєктне навантаження)
2,25 кН/м2 (безпечне навантаження)
Результати випробувань було підтверджено ift Rosenheim в протоколі випробувань обсягом більше 200 сторінок.

Скління проєкту TIM TOWERS тривало більше року. Обсяг робіт склав більше 25 000 кв.метрів. Будівництво було завершено в 2018 році.

etem 7 cВипробування довели переваги і надійність обраних систем і рішень. Завдяки якісній роботі інсталятора проєкту Kocamanlar Aluminium (Анкара), остаточний результат робіт скління задовольнив замовника, архітектора і консультанта проєкту.

Практика залучення спеціалізованого консультанта з фасадного інжинірингу, а також, випробування (перевірка) системи на відповідність заявленим характеристиками довели свою ефективність, адже всі сторони проєкту виявляються залученими до процесу і є мотивованими для досягнення кінцевого результату.

etem 8Вже кілька років башти TIM TOWERS височіють над районом Інчек в столиці Туреччини, а мешканці насолоджуються краєвидами і захистом панорамних вітражів з профільних систем ЕТЕМ.

Ця стаття присвячується пам'яті нашого колеги Michalis Koulianos, який протягом багатьох років був відповідальним інженером з сертифікації і випробувань і нещодавно залишив нас передчасно після тривалої хвороби. Саме він керував підготовкою випробувань для проєкту TIM TOWERS. Завдяки його наполегливій праці системи ЕТЕМ були успішно випробувані для багатьох проєктів в США, Європі і Азії.

etem kontakty

Оконные Технологии® № 82 (2021)

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: