FORSTER: натхнення, відлите зі сталі

Компанія Reynaers Aluminium, яка ось уже 55 років займає лідируючу позицію на міжнародному будівельному ринку спеціалізується на проєктуванні та виробництві систем з алюмінію для вікон, дверей, навісних стін, скляних конструкцій покрівлі та інших елементів будівлі.

forster 1Знаковою подією для України в історії компанії стало відкриття офіційного представництва виробника у 2002 р., що спростило реалізацію масштабних та технічно складних об'єктів. Співробітництво архітекторів з Reynaers Aluminium зробило впізнаваними ЦУМ та бізнес-центр 101 Tower у Києві, ТЦ «Сумський ринок» та торгово-офісний центр Ave Plaza у Харкові, культурно-діловий центр «Менора» у Дніпропетровську, Міжнародний аеропорт «Львів» ім. Д. Галицького, ТРЦ Forum Lviv у Львові. Цей список можна продовжувати.

У 2018 році Reynaers значно зміцнює свої позиції завдяки новим партнерам — Forster Profile Systems Ltd. Швейцарська компанія існує з 1874 року і займається виробництвом сталевих профільних систем. «Натхнення, відлите зі сталі» – так поетично позиціонують себе Forster серед конкурентів.

forster 2Розмірковуючи про дві родинні компанії з півстолітньою і півторарічною біографіями, мимоволі прокручуєш в розумі асоціації: «повага традицій» і «зв'язок з минулим». Успішно продовжувати масштабну сімейну справу можливо тільки з розумінням цих цінностей. Якщо в руках архітекторів виявляється старовинна будівля, то запорука ефективної реконструкції залежить від того, наскільки грамотно та делікатно проєктувальник веде діалог з історичною епохою.

ДІАМАНТ У НОВІЙ ОПРАВІ

Філіп Кьямбаретта, архітектор і засновник компанії PCA-STREAM, яка займається архітектурними дослідженнями та практикою, давно стурбований долею найвідомішої паризької пам'ятки – Єлисейських полів.

Тут знаходиться одна із знакових історико-культурних пам'яток, побудована в 1932 р. архітектором Андре Арфідсоном для розміщення Національного банку Нью-Йорка на Єлисейських полях — справжній діамант ар-деко. Коли в колаборації з PCA-STREAM за його реконструкцію взялося відоме датське архітектурне бюро BIG, будівля виглядала дуже плачевно. Фасади вимагали ремонту, в інтер'єрі найцінніші історичні елементи були приховані під шарами гіпсокартону, об'єкт не відповідав сучасним нормам та вимогам.

Б'ярке Інгельс, архітектор і засновник BIG, зазвичай завжди застосовує найвищі технології та інновації, але в цьому проєкті він, здається, перевершив самого себе. Детально дослідивши соціально-психологічні, культурні та функціональні аспекти, команда проєктувальників прагнула створити не просто великий торговий центр, а нову комунікаційну платформу, концепт-стор, арт-простір, соціально-культурний майданчик для парижан. Коли мова зайшла про відновлення вікон, то серед усіх виробників, які беруть участь у тендері, перевагу віддали Reynaers.

Жодному іншому виробнику не вдалося досягти необхідних габаритів віконних рам, характерних для стилю ар-деко. Те суттєве зменшення поперечного перерізу, якого вимагало технічне завдання, у більшості виробників спричинило б втрату в міцності. Але не у випадку з розробкою Reynaers. Компанія спромоглася відтворити конфігурацію історичних вікон без зниження функціональних характеристик.

Існуючі дерев'яні елементи замінили на металеві. «Запропонована Reynaers лінійка вікон поєднує в собі естетику і функціональність, — говорить Крістіан Педроса, керівник проєкту Reynaers Aluminium. — Ось чому вона так потрібна нашим клієнтам». Крім того, ці віконні системи відрізняються високою енергоефективністю. Таким чином, будівлі повернули не лише його «обличчя», а й зробили життєздатним

у сучасних умовах. Відкритий у 2019 р. центральний універмаг Парижа Galeries Lafayette Champs-Èlysèes вітає гостей розкішним чотирирівневим простором, центр якого накриває монументальний скляний купол, що пропускає в зал сонячне світло.

Старовинні сходи, що розтікаються, і ультрасучасні скляні куби вітрин, підвішені під стелею, оброблені мармуром колони і «скульптурні» меблі створюють «здорову» еклектику в інтер'єрі, який хочеться оглядати і досліджувати.

ВІДРОДЖЕННЯ З ПОПІЛУ

Поки в 2019 р. парижани святкували відкриття нового торгового флагмана, в Нідерландах, в районі Катендрехт, проєкт Fenix I двічі став переможцем Rotterdam Architectuurprijs. Реконструйований Fenix I визнали найкращим будинком у Роттердамі.

Ім'я «Фенікс» говорить саме за себе. Ця будівля, побудована в 1922 р. для компанії Holland America Line, була найбільшим промисловим портовим складом. Просто через тіло будівлі були прокладено дві залізничні лінії, що використовувалися для транспортування вантажів.

forster 3Під час Другої світової війни набережна була сильно зруйнована, а пожежа в 50-тих роках завдала нищівного удару по центральній частині складу. Відродження пам'ятника архітектури з попілу відбувалося у два етапи. Спочатку в 1954 р., коли його після тривалої стагнації перебудували у два блоки, а потім у 2000-х, коли в Роттердамі зайнялися реструктуризацією промислового району.

У 2013 р. архітектори студії Mei Architecten виграли тендер на реконструкцію будівлі, фіналом якої стало створення багатофункціонального простору із збереженням початкової промислової естетики. Тепер колишній склад — культурний кластер і багатоцільовий простір, де живуть, працюють, культурно відпочивають.

forster 4У процесі проєктування приділялася велика увага озелененню, впровадженню принципів пасивної архітектури та інноваційним технологіям. Масштабне використання скла у формуванні нового образу фасаду реконструйованої будівлі вимагало застосування теплоефективних систем, що регулюють температуру огороджувальних конструкцій будівлі, і вибір підрядника був очевидним. Forster запропонував системи з високоефективним сонцезахисним склінням.

У проєкті використані теплі вікна Forster Unico XS та утеплена навісна стінка Forster Thermfix Vario. Тепер в атмосферних лофтових квартирах з мансардами з шестиметровою висотою стелі можна не боятися переохолодження приміщення і не відчувати дискомфорт від надлишку сонця.

forster 5Індустріальний образ, промисловий характер будівлі «пом'якшується» після заходу сонця. Чітко виражені горизонтальні частини фасаду нівелюються при вечірньому освітленні – ми бачимо небо, що відображається практично в суцільній скляній площині.

Якщо одним об'єктам Forster допомагає відродитися після пожежі, іншим дозволяє пожежі уникнути. Саме тому швейцарська компанія розробила димозахисні двері (Forster Presto), вогнестійкі навісні стіни (Forster Thermfix Vario) та теплоізольовані двері та вікна (Forster Unico).

У ГАРМОНІЇ З ПРИРОДОЮ

Ще один із цілої низки надихаючих прикладів реновації архітектурної спадщини за участю Forster — старовинний замок у мальовничій французькій провінції Туртур, який після реконструкції перетворився на сучасний SPA-готель La Bastide de Tourtour Hotel & Spa.

forster 6Тепер туроператори пропонують гостям доторкнутися до унікальної архітектури та прованського колориту. Сюди, геть від міської метушні та пилу, поспішають поціновувачі природи та тиші, щоб насолодитися морським бризом та сосновим лісом, побродити серед оливкових гаїв та виноградників, вирушити у прилеглий порт чи на прогулянку до водоспаду, а коли набридне гуляти – споглядати вид гірських хребтів з вікна номера, сидіти в ресторані готелю за келихом місцевого вина або в тиші, що порушується тільки співом цикад, спостерігати захід сонця через прозорий дах над басейном.

forster 7Ця скляна прибудова з'явилася під час реконструкції. Рішення оранжереї з басейном стало можливим завдяки розробленому Forster сталевому профілю, який робить дозвілля в скляному залі не тільки приємним, а й безпечним. Система Forster Unico - ідеальне рішення для реконструкції старих будівель.

Високий коефіцієнт теплоізоляції, показники протипожежної безпеки та захисту від злому роблять її незамінним елементом подібних outdoor-конструкцій. У застосовуваної тут теплоізоляційної серії, на відміну від попередніх, досягається максимально вузький поперечний переріз профілю, що дає можливість використовувати його в проєктах, різноманітних за стилем та призначенням.

forster 8Ідея інтеграції природи у внутрішній простір будинку дуже близька Reynaers. Саме тому компанія дбає про екологію. Саме тому Reynaers працює із Forster. Саме тому Forster працює зі сталлю! Адже це матеріал, який зазнає стовідсоткової переробки. В арсеналі компанії безліч систем, які допомагають стерти кордон між інтер'єром і екстер'єром, запустити в будинок навколишній ландшафт.

Так у багатьох реалізованих проєктах ми спостерігаємо відсутність видимого порога між терасою і внутрішнім приміщенням, бачимо «ширяючі» скляні кути резиденцій без додаткових стійок, протяжне панорамне скління без імпостів. Бачимо, як навісні стіни, що є альтернативою клеєним фасадам, повністю виконані зі скла, відображають небо і візуально розчиняються в середовищі, а у разі розсування всіх огороджувальних скляних конструкцій фізично зливаються з пейзажем.

forster 9Наприклад, як це виконано за допомогою профілів Forster у розкішній двоповерховій віллі з терасами та басейнами у місті Бодрум у Туреччині. Один з таких яскравих прикладів, але вже із застосуванням профільних систем Reynaers — реконструкція виноробного господарства Quoin Rock Wine Estate, яке розташоване в регіоні Стелленбош в Південній Африці.

ПІКЛУВАННЯ ПРО БЕЗПЕКУ

Говорячи про таке тотальне використання скла на фасадах, відразу задаєшся питанням безпеки, особливо якщо йдеться про стратегічно важливі об'єкти, будинки з підвищеним ризиком: аеропорти, банки, автомобільні салони. Для цих цілей у Reynaers існує лінійка спеціальних дверних та віконних систем.

Випробуванням на куленепробивність вони піддаються в спеціалізованих тестових лабораторіях, таких як TNO і Королівська військова академія в Сандхерсті. У Грузії компанія Rеynaers захищає сховище Національного банку та будівлю Прокуратури у Тбілісі, Будинок юстиції у Кутаїсі та багато інших об'єктів. Завдяки цим же системам безпечно почуваються автосалони України, такі як Audi у Дніпропетровську, Porsсhe Center Kyiv Airport у столиці, Volkswagen та Bavaria Motors у Харкові.

forster 10Безпека – один із ключових принципів компанії Reynaers. Вона дбає про дітей, коли створює віконні та дверні ручки з опцією захисту від затискання пальців. Reynaers думає про тварин, коли створює віконні та дверні системи із захистом від випадкового відкривання.

Reynaers думає про користувачів іноді навіть раніше, ніж про це згадують архітектори та замовники. У проєкті готелю Radisson Tsinandali в Грузії клієнт попросив виконати скління сауни на всю висоту приміщення, щоб, релаксуючи, безперешкодно милуватися пейзажем. У відповідь на це побажання Reynaers застосував систему, яка працює на просвіт лише з внутрішньої сторони.

Крім того, вона має шумоізоляційні властивості, щоб відвідувачам не заважали звуки розташованого по сусідству бару. Виробники подбали і про те, щоб гості готелю випадково не отримали опіків від дотику до скла, тому використовували термоізоляційну систему Sensity.

Адаптувати масштабну, фундаментальну, неймовірно складну технічно і функціонально виробничу машину до умов блискавично змінного світу — завдання вкрай складне. Але, ймовірно, цінність сучасних флагманів будівельного ринку полягає в тому, щоб витончено поєднувати фундаментальність і гнучкість. Постійно видозмінювати та вдосконалювати виробництво у відповідь на новий спосіб життя людини, створюючи безпечний, екологічний, інноваційний продукт — це надзавдання. І тандем Forster та Reynaers Aluminium успішно справляються з нею.

reynaers kontakty

Оконные Технологии® № 83 (2021)

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: