"Økern Portal" і "The Curve" відрізняються стійкістю та естетикою

Тепла рамка Super Spacer® у двох сертифікованих BREEAM властивостях

Ресурсозберігаючі матеріали все більше конкурують із класичним залізобетоном та фасадами з алюмінію. Енергоефективні дистанції Super Spacer® Warm Edge були встановлені в двох вітринах, основні матеріали яких дуже різні, але які мають величезну кількість спільного, коли йдеться про економіку замкнутого циклу.

portal 1Більше того, вони демонструють дуже унікальну естетику, яка гармонійно поєднує архітектуру та природу.

З січня 2021 року всі новобудови в ЄС повинні відповідати стандарту «будівлі з найнижчими витратами енергії» і повинні покривати свої потреби в енергії за допомогою відновлюваних джерел енергії, де це можливо. Але енергоефективність – це лише одна сторона медалі, коли йдеться про бережливе будівництво.

З іншого боку, дискусія про сіру енергію, а також кругове використання використовуваної сировини та матеріалів набирає все більшого розмаху. Не тільки політика дає попутний вітер на бережливе будівництво.

Тор-Крістіан Моглебуст, партнер архітектурної фірми DARK Arkitekter з Осло, розповідає нам в інтерв’ю, що перший великий орендар офісного комплексу Økern Portal, розробленого DARK, явно наполягав на сертифікації BREEAM Excellence.

Портал Økern з фасадом з переробленого алюмінію

Økern Portal є одним із найбільших девелоперських проєктів, коли-небудь реалізованих у Норвегії. Але він також є видатним завдяки своєму вражаючому фасаду площею 14 600 кв.метрів з переробленого алюмінію.

portal 2Сплав CIRCAL® 75R виробника алюмінію Hydro, виготовлений щонайменше з 75 % переробленого алюмінію, має вуглецевий слід, який не має собі рівних: вуглецевий слід менше 2,3 кг CO2 на 1 кг алюмінію на 84 % нижчий, ніж середній для первинного видобутку і еквівалентний CO2, що виділяється при спалюванні деревини.

З WICTEC EL evo від Wicona в якості головного фасаду та фасадною системою Sapa 4150 для двох нижніх поверхів у вітринні будівлі встановлені два бренди від норвезьких спеціалістів з алюмінію.

Замовником і власником є Oslo Pensjonsforsikring. Комплекс пропонує 80 000 кв. метрів приміщень для офісів, готелю, місць загального користування та фуд-корту. На дахах заплановано міське озеленення, вулики та бігову доріжку. Незважаючи на розміри, офісу DARK Arkitekter вдалося вдихнути легкість у дизайн.

portal 3Будівля стоїть на палях, щоб забезпечити плавні переходи між громадським парком і комерційними приміщеннями. Естетика фасаду, який встановив Staticus, розкриває зв'язок з навколишньою природою через розташування 1588 трапецієподібних алюмінієвих елементів.

Вертикально йдуть смуги: які нагадують стовбури дерев, а огранювання горизонтальних «елементів листя» створює гру світла і тіні та підкреслює жвавість огороджувальної конструкції. Складна система сонячного затінювання, непрозорих поверхонь і подвійного скління гарантує, що фасад відповідає всім нормам і вимогам щодо енергоефективності.

Склопакети під замовлення на перших двох поверхах

Вид на фасад WICTEC EL evo з поверху 3 і Sapa 4150 поверхи 1 і 2

Перші два поверхи, виконані H-fasader зі стандартного фасадного профілю Sapa. Glaseksperten A/S з Hjørring, Данія, таким чином адаптувала 3000 кв. м потрійних склопакетів, щоб відповідати різним вимогам щодо звукоізоляції, теплоізоляції, безпеки та використання простору.

portal 4Крім цього, було встановлено ізоляційне скло з різними значеннями звукоізоляції від 32 до 39 дБ. Крім того, невидима звукоізоляція для стін і стель гарантує, що торгові та комерційні площі можуть використовуватися для різних цілей.

«Проєкт був складним», – пояснює Кент Р. Бересфорд, менеджер з продажу в Норвегії Glaseksperten. Було виготовлено 12 різних скляних склопакетів розмірами до 1200 на 3000 мм, а специфікація U-значення становила 0,6 або менше.

portal 5Зовнішне скло мають високопрозоре, нейтральне за кольором покриття для контролю сонячних променів Sunguard SuperNeutral 70S, а внутрішнє — загартоване або багатошарове скло різної товщини. Щоб досягти товщини 55 мм для кожного блоку, дистанції Super Spacer® T-Spacer™ Premium шириною 14, 16 або 18 мм були відповідно змінені під час виробництва в автоматизованому процесі.

«Super Spacer є нашим найкращим теплим краєм для вимогливих проєктів стійкого розвитку, таких як Økern Portal, завдяки його чудовим енергетичним характеристикам. Крім того, ми завжди забезпечуємо необхідну точність у застосуванні дистанцій, навіть при високому тиску», – додає менеджер з продажів Glaseksperten Джесс Грегерсен.

Сен-Дені стає таємною дерев'яною столицею Франції

Коли в 1960-х роках автомагістраль A1 перетинала історичну королівську дорогу, що вела від Парижа до собору Сен-Дені, промислове місто на півночі Парижа нарешті перетворилося на передмістя.

portal 6Королівське місто, яке увійшло в історію як колиска Готичної архітектури та місце поховання французьких королівських осіб, де колись були побудовані знамениті вагони-ресторани Wagon-Lits, виродилися із занепадом промислового регіону в проблемну зону зі збірним житлом. Але в тіні «Стад де Франс» Сен-Дені поступово пом’якшує кордони між передмістям та Парижем. Зусилля підкріплюються численними проектами будівництва та інфраструктури до Олімпійських ігор.

Тут облаштувалися відомі СМІ та сервісні компанії і, за словами містобудівників, створюється жвавий квартал для проживання та роботи, який також перетворюється на оплот французького дерев'яного будівництва. Для Олімпійського селища, яке буде побудовано в Сен-Дені до 2024 року, усі восьмиповерхові будівлі мають бути зведені з дерева, а високі будівлі мають бути, принаймні спроєктовані, максимально низьковуглецевими.

portal 7Завдяки своїм природним ізоляційним властивостям, функціонуванню природного резервуара CO2 і простоті переробки матеріалів, деревина з регіональних лісів, є ідеальним екологічним будівельним матеріалом. Збірні дерев’яні каркасні елементи також роблять проєкти дерев’яних будівель все більш економічними в порівнянні з класичними залізобетонними конструкціями.

Ще однією ознакою нового початку є еко-район ZAC de la Montjoie у центрі міста площею 30 гектарів, де застосовуються особливо суворі специфікації щодо популяризації біорізноманіття та використання екологічно чистих матеріалів, таких як дерево. У 2020 році BNP Paribas Real Estate реалізувала тут один з найбільших масштабних європейських проєктів з дерев’яного будівництва з 7-поверховим офісним комплексом.

«The Curve», спроєктований офісом Chartier Dalix, на площі 24 400 кв. м розташовується близько 1600 робочих місць, закладів харчування та фітнес-центр. Елегантно вигнута базова форма залишає місце для 1400 кв. м відкритого простору, а дві зелені зони, засаджені деревами, відмежовують будівлю від вулиці.

5000 куб. м поперечно-клеєних дерев'яних елементів від Binderholz утворюють конструкцію; з низьковуглецевого бетону зроблено лише ядро будівлі та чотири цокольні рівні. BNP Paribas більше, ніж будь-який інший забудовник нерухомості, прагне до бережливості. «The Curve»на 40% нижче ліміту споживання енергії 50 кВт-год на квадратний метр відповідно до правил теплоізоляції RT2012 і був розроблен для сертифікації HQE Exceptional, Effinergie+ і BREEAM. Усім учасникам було запропоновано подати пропозиції щодо матеріалів із найменшим вмістом вуглецю.

Плоскі та вигнуті панелі утворюють візуальну одиницю

Елементний фасад площею 10 000 кв. метрів, реалізований Metal Yapi, також є частиною загальної концепції сталого розвитку. Щоб наповнити офіси якомога більшою кількістю природного денного світла, були заплановані вікна від підлоги до стелі зі склопакетами від 1000 до 2000 мм і висотою 3285 мм. Saint-Gobain Pietta виготовив подвійний склопакет. Щоб знайти ідеальний компроміс між комфортом, естетикою та енергоефективністю, було обрано надзвичайно прозоре та високоселективне скло для контролю сонячних променів від Saint-Gobain.

portal 8Ізоляційні склопакети для закруглених кутів будівлі були вигнутими в Döring Glas у Берліні. Асиметрична конструкція скла складається із зовнішнього багатошарового скла з покриттям COOL-LITE® XTREME 70/33 всередині, 16 мм Super Spacer® Triseal™ Premium Plus Black в якості теплої рамки та 8 мм флоат-скла.

«Ми пройшли сертифікацію відповідно до CEKAL спеціально для цього проєкту, щоб підкреслити наші високі стандарти якості», – каже керівник проєкту Döring Glas Мартін Ленц. Він продовжує: «Незважаючи на наш величезний досвід, вікна на першому поверсі та вхідна зона були проблемою з точки зору виробництва та логістики.

portal 9Блоки мають розмір до 3000 мм в ширину та 4102 мм у висоту, вага яких становить трохи менше 900 кг. На один блок також був нанесений трафаретний друк з білим візерунком, щоб забезпечити ледь помітний візуальний екран із зовнішньої сторони всередину.

Іншою вимогою замовника було підготовка кожного окремого склопакета для збільшення терміну його служби. Для кожного окремого склопакета, попередньо розрахований тиск встановлюється індивідуально відповідно до специфікацій».

portal 10Йоахім Стосс, керуючий директор Edgetech Europe GmbH і віце-президент з міжнародних продажів Quanex, пишається: «Архітектура зараз йде неймовірно захоплюючим шляхом. Я впевнений, що разом нам як галузі вдасться значно зменшити вуглецевий слід будівель завдяки екологічним матеріалам та економіці замкнутого циклу. Ми дуже раді, що ми в Økern Portal і The Curve змогли знову зробити невеликий внесок з нашим Warm Edge».

Про Edgetech Europe GmbH

Гнучкі дистанційні рамки Super Spacer® на основі піни Edgetech діють як енергоефективні теплі краєві бар’єри в склопакетах. Вони значно зменшують втрати енергії назовні, значною мірою запобігають утворенню конденсату, а також підвищують термін служби вікон. У середньому по всьому світу щорічно продається понад 300 мільйонів метрів у більш ніж 90 країнах.

Edgetech Europe GmbH, розташована в Хайнсберзі, Німеччина, є дочірньою компанією Quanex Building Products Corporation, провідного виробника комплектуючих, що продаються виробникам оригінального обладнання (OEM) у галузі будівельних виробів.

Quanex розробляє та виробляє енергозберігаючу продукцію для огородження на додаток до компонентів кухонних і ванних шаф із головним офісом у Х'юстоні, штат Техас. На основі обороту Edgetech/Quanex є найбільшим у світі виробником дистанцій.

Edgetech Europe GmbH є торговим центром для ринків континентальної Європи та одним із трьох виробничих заводів Edgetech у всьому світі із 480 співробітниками та 17 екструдерами. Ви можете отримати додаткову інформацію про системи Super Spacer® та технологію Warm Edge від Edgetech тут: www.superspacer.com.

edgetech kontakty

 

Оконные Технологии® № 83 (2021)

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: