Еколого-економічний флагманський проєкт у Данії

Доступна архітектура є однією з найбільш актуальних проблем нашого часу. Однак питання стійкості, енергоефективності, ущільнення земель, управління переробкою, комфорту та соціальної інтеграції суперечать економічним вимогам.

 

 Super Spacer 1 cLars Gitz Architects та BaseCamp Student здійснили чудовий подвиг поєднання цих складних вимог у вражаючій багаторазовій студентській резиденції.

Послідовне, модульне будівництво, недорогі фасадні матеріали, що підлягають вторинній переробці, відновлювані джерела енергії та майже природні зелені насадження та просочувальні ділянки були тут ключем до успіху.

Один із провідних переробників скла в Скандинавії, Glaseksperten A / S, кілька разів сприяв реалізації амбіційної будівельної концепції BaseCamp Lyngby: Автоматизоване виробництво ізоляційних склопакетів, зміна конструкції скла, що залежить від напрямку, та використання теплої кромки розпірної системи Super Spacer® T-Spacer ™ Premium Plus.

Super Spacer 2 cРекордно швидко, стійко та економічно

Бігова доріжка на даху нової європейської штаб-квартири Google у Лондоні буде вперше використана не раніше ніж за 3-4 роки. Мешканці BaseCamp Lyngby, побудованого на території площею 41 тисяча квадратних метрів, змогли одягнути кросівки вже в серпні 2020 року: парковий пейзаж був створений на зеленому даху великого комплексу студентських будинків на півночі Копенгагена за допомогою системи біорізноманіття насадження, міські садові ділянки та 800-метрову доріжку, яку можна використовувати для прогулянок або пробіжок, як завгодно.

З рівнинної місцевості вона проходить на шість поверхів над будівлею з органічною формою назад до вихідної точки, одночасно закриваючи затишні внутрішні дворики та круговий громадський центр. Фасади нагадують високі дерева та ліси завдяки вертикальному розташуванню панелей у трьох різних відтінках дубової деревини, а також лінії вікон, і точно так само, як і весь комплекс, вони гармонійно поєднуються в оточуючій природі.

Розробник проєкту, BaseCamp Student Nordics, який є частиною загальноєвропейської групи BaseCamp, навмисно хотів щось повернути муніципалітету Лінгбі та вступити в діалог щодо соціальних та екологічних аспектів. Тому дах відкритий для громадськості, щоб забезпечити місця для проведення зустрічей.


Час будівництва проєкту такого розміру вражає. 786 квартир, у тому числі 639 квартир для студентів та 48 квартир для старших, були завершені біля Технологічного університету Лінгбі протягом двох з половиною років.

Будівля також мала бути не менш вражаючою, але один аспект відрізняє BaseCamp Lyngby від багатьох інших великих проєктів: Екологія та економіка однаково визначали архітектурну концепцію.

Super Spacer 3 cМодулі як основа архітектурної естетики

Для покриття передбачуваних витрат в сумі близько 75 млн Євро датська фірма Lars Gitz Architects розробила трапецієподібний модуль, який неодноразово повертається на 180 ° і укладається на різній висоті, щоб створити м’яко закруглену конструкцію.

Зовнішня обшивка також являє собою зразковий приклад економічно ефективної конструкції. Вентильована завісна стіна утеплена кам’яною ватою та покрита плитами з пресованої вулканічної базальтової породи від Rockpanel. При вазі 8,4 кг на кв.м надзвичайно легкий матеріал можна вирізати за розміром на місці і просто прикріпити до основи.

Фасадні панелі із зовнішнім виглядом із натуральної деревини майже повністю складаються з натуральної вулканічної породи та переробленої кам’яної вати і можуть бути повторно використані відповідно до ідеї кругової економіки.

Це робить фасад одним із стовпів концепції сталого розвитку, який був удостоєний сертифікату BREEAM Very Good (еквівалентно сертифікату DGNB у срібному кольорі). Енергозберігаючий зелений дах з фотоелектричними модулями служить формою теплоізоляції, енергопостачальником та природним кондиціонером.

Зібрана дощова вода повертається до природного кругообігу шляхом випаровування, що, відповідно, знімає навантаження на каналізаційну систему та знижує температуру навколишнього середовища.

Super Spacer 4 cЕнергоефективні вікна з теплими розпірними краями

Алюмінієві вікна з потрійним склінням також є частиною загальної концепції. Як це часто буває у скандинавській архітектурі, студії та комунальні приміщення BaseCamp засклені до рівня підлоги, щоб пропускати якомога більше денного світла в приміщення навіть взимку.

Super Spacer 5 cДатський виробник ізолюючого скла Glaseksperten поставив на будівельний майданчик 4 тисячі одиниць ізоляційного скла, в упакованому розмірі 4,011 х 1,127 метрів, відповідно до ретельного логістичного плану. Завдяки органічній формі будівлі скляні конструкції змінюються відповідно до напрямку.

Залежно від витрати тепла та кількості світла використовували сонячне контрольне скло, теплоізоляційне або прозоре скло з різними покриттями та товщиною скла. Glaseksperten обрав Super Spacer® T-Spacer ™ Premium Plus різної ширини як розпірну систему з теплими краями. Менеджер з продажу Джеспер Хеннінг заявив: «Все більша кількість наших клієнтів бажає встановити енергоефективні вікна.

Super Spacer 6 cМи постійно використовуємо теплоізоляційне скло з низьким рівнем викидів та контрольне сонячне скло у поєднанні з неметалевими розпірними краями, щоб уникнути теплових мостів та оптимізувати коефіцієнт тепловіддачі». У штаб-квартирі компанії в Хьоррінгу доступна ультрасучасна автоматизована лінія IG для виробництва ізоляційного скління розмірами до 3,2 х 6 метрів.

«Провідна компанія в економічному та екологічному плані, - сказав Хеннінг. – Повністю автоматизоване безперервне застосування розпірної колодки економить час та гроші та гарантує відтворювану якість продукції найвищого класу».

Super Spacer 7 cЙоахім Стосс, керуючий директор Edgetech Europe GmbH і віце-президент з міжнародних продажів компанії Quanex, додав: «Північна Європа є світовим піонером у галузі захисту клімату і, отже, одним із зростаючих ринків товарів, що виробляються на найвищому рівні. Ми надзвичайно пишаємось, що наша система Super Spacer була встановлена в іншому скандинавському флагманському проєкті».

Про компанію Edgetech Europe GmbH

Еластичні розпірні системи на основі пінопласту від Edgetech діють як енергоефективні розпірники з теплими краями в теплоізоляційних вікнах. Вони значно зменшують втрати енергії назовні, значною мірою запобігають конденсації, а також сприяють життю вікна.

У середньому у всьому світі щорічно продається понад 300 мільйонів метрів у понад 100 країнах.

Edgetech Europe GmbH, розташована в Хайнсбергу, Німеччина, є дочірньою компанією корпорації Quanex Building Products Corporation, провідного виробника компонентів, що продаються виробникам оригінального обладнання (ОЕМ) у галузі будівельних виробів.

Компанія Quanex розробляє та виробляє енергоефективні засоби для фенестрації на додаток до компонентів кухні та ванних кімнат, головний офіс якої знаходиться в Х'юстоні, штат Техас. На основі обороту Edgetech / Quanex є найбільшим у світі виробником розпірок.

Edgetech Europe GmbH – це місце продажу на ринках континентальної Європи та одне з трьох світових виробничих підприємств Edgetech із загальною кількістю 450 працівників та 16 екструдерами. Ви можете отримати додаткову інформацію про системи Super Spacer® та технологію Warm Edge від Edgetech тут: www.superspacer.com.

edgetech kontakty
Оконные Технологии® № 81 (2021)

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: