VIKNAR´OFF HST PORTAL ВІД «А ДО Я» Що потрібно знати, щоб якісно встановити HST портал? РЕКОМЕНДАЦІЇ ПО МОНТАЖУ ПІДЙОМНО-РОЗСУВНОЇ СИСТЕМИ ВІД СПЕЦІАЛІСТІВ VIKNAR`OFF

Підйомно-розсувні системи – сьогодні це однозначний тренд на ринку котеджного будівництва. Також залюбки такі системи встановлюють і в просторих квартирах, із можливістю виходу на терасу. Але маємо одну проблему. 95% менеджерів та технічних консультантів у салонах з продажу вікон просто бояться їх запропонувати клієнту. 

viknaroff 1 c

Чому? Все просто, більшість не розуміє і не знає, як такі системи доставляти, монтувати і налаштовувати до роботи. Спеціалісти компанії Viknar`off спростовують ці вагання і поясняють, чому монтаж HST порталу – це просто, але за умови виконання певних правил. Ми розберемо всі етапи реалізації HST порталу на об’єкті: від продажу системи в салоні і до її остаточної здачі замовнику. 

viknaroff 2

На що потрібно звернути максимальну увагу, де не допустити помилки? Своїм досвідом з нами поділився Ростислав Ватаг, керівник департаменту продажів компанії Viknar’off.

ВСЕ ПОЧИНАЄТЬСЯ З ЗАМІРІВ

WT: Отже, ми приїхали на об’єкт, маємо виготовлену систему HST порталу, з чого почнемо?

Так, дійсно такий алгоритм дій роблять більшість віконних компаній, і це є сама типова і розповсюджена помилка у роботі із HST. Першим і одним із головних етапів у роботі із підйомно-розсувними системами будь-якої складності – є ЗАМІРИ і їх правильне та коректне виконання. Успіх всієї подальшої роботи правильного технічного функціонування майбутнього HST порталу на 40% залежить саме від замірів, і тому слід привернути до них максимальну увагу.

З чого слід почати? По-перше потрібно приїхати на об’єкт, проаналізувати чи може під’їхати до будинку машина, оцінити можливості маневрувати із системою великого розміру (а найчастіше саме так і відбувається, тому що розміри HST порталу починаються від 2,5 метрів) і потрапляння її у підготовлене приміщення.

Якщо неможливо під’їхати машиною безпосередньо до самого проєму, потрібно оцінити за допомогою яких засобів (наприклад маніпулятор чи кран) система потрапить на місце інсталяції, за-міряти всі необхідні діагоналі найбільших віконних отворів та сходів (у випадку ручного переносу системи на інший поверх).

ПІДГОТОВКА МІСЦЯ ДЛЯ МОНТАЖУ HST ПОРТАЛУ ТА ВІКОННОГО ПРОЄМУ

WT: Як має бути обладнаний монтажний простір?

Підготовка монтажної зони повинна починатись із аналізу погодних умов та температури, а також зовнішньої частини двору. Щоб комфортно проводити монтаж HST, не повинен падати на голову монтажнику ні дощ, ні сніг (а цьогоріч ми бачимо, що сніг може випасти і у кінці квітня), ні дути вітер. Як правило, робиться навіс чи піддашок, або, краще за все зону навколо монтажного отвору закрити тимчасовими конструкціями, виготовленими за допомогою брусків та поліетилену.

Також звертаю увагу на те, що є певні температурні обмеження щодо використання матеріалів, з якими мають працювати інсталятори, і якщо на вулиці мороз, не буде зайвим поберегти безпосередньо самих інсталяторів та їхні руки, тому що в процесі монтажу до-сить багато дрібної моторики.
Переходимо до внутрішньої частини.

Приміщення, де має бути розташована сама HST має бути що найменш удвічі більше ніж фізичний розмір системи. Нам потрібно буде розмістити саму систему, розвантажити склопакети, стулку, а також весь інструмент та монтажні матеріали. Ідеально, коли це велике просторе приміщення, з комфортною температурою. Якщо у приміщенні холодно, рекомендую поставити обігрівач.

WT: Одне з самих розповсюджених питань по темі інсталяції HST порталу: хто готує віконний проєм і як він має бути оформлений?

Так, це питання дуже популярне, і це є друга типова помилка про монтажі HST порталу.
HST портал – розробили німці, а німці люблять точність. Так само і система – вона любить точність, в тому числі і рівність віконного проєму, де вона має бути встановлена. Часто буває так, що і заміри зроблені вірно, і все прораховано зовні і всередині, машина привозить цю величезну систему, іноді відстань не одна сотня кілометрів, бригада в зборі – і тут сюрприз: проєми існують, вони правильні, але непідготовлені.

Так хто ж готує віконний проєм? Щоб дати відповідь на це питання потрібно повернутись на самий початок – на етап замірів. Насправді, між віконною командою та бригадою будівельників повинна бути дуже тісна колаборація. І на етапі оформлення замовлення, і проведення замірів віконна компанія має погодити з будівельниками, хто повинен виконувати роботи по підготовці віконних проємів. Якщо це будівельники, має бути подане чітке технічне завдання із детальними вимогами до проємів та обов’язковою фіксацією їх розмірів, а також всіх робіт окремим документом між віконною компанією та забудовниками.

У разі, якщо будівельники по різних причинах не можуть виконати вимоги до проємів, віконна компанія має зробити це власноруч, та з урахуванням таких робіт з внесенням їх у відповідний кошторис. Те саме стосується оформлення робочого місця, а також додаткове обладнання, яке має бути залучене до процесу інсталяції. Все це великий шмат роботи, і тільки професійний і своєчасний підхід сприятиме уникненню проблем і конфліктів між віконниками, будівельниками та замовником, і це все треба передбачити заздалегідь.

Але що робити, якщо перші два етапи не виконанні, і «розсувка» вже приїхала на об’єкт, а люди готові працювати? Вихід є! На сьогодні будівельні технології крокують досить впевнено і технологічно, і існують суміші, які досить швидко застигають (протягом 20-ти хвилин). За допомогою них можливо швидко (протягом двох годин) підготувати проєми до інсталяції. І головне пам’ятати, що HST портал любить точність, тому проєми мають бути максимально рівними і відповідати заданим технічною документацією розмірам.

І ще одна порада. Якщо віконні проєми все ж таки готують будівельники, раджу за день до встановлення HST відвідати і переконатись у їх якості та відповідності розмірів, або ж отримати від них фотозвіт.

Важливо!
При розрахунку HST порталу менед- жер не повинен забувати включити у кошторис додаткові роботи, які на перший погляд є непомітними, а саме: заміри (як правило не один), підготовка та оформлення робочо-го місця (мова про тимчасові кон-струкції), підготовка проємів, до-даткові виїзди та обладнання.

ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ «НУЛЬ»?

WT: Окей, йдемо далі. Маємо якісно оформлене місце для монтажу, класні віконні проєми, і безпосередньо саму HST. Далі переходимо до питання, що таке точка «нуль» або нульовий рівень і чому це важливо?

Дуже важливе питання, на яке потрібно звернути особливу увагу. Справа в тому, що монтаж HST порталу передбачає досить сильне заглиблення у нижню частину віконного проєму. При монтажі підйомно-розсувної системи на базі нашої GEALAN S9000 потрібно розраховувати на: висоту порогу 50 мм, плюс встановлення армуючих розширювачів 58 мм (рекомендовано), додамо ще 2 мм на підгонку та зазори і відповідно ми маємо мінімум 110 мм заглиблення у нижню частину віконного проєму від «чистового нуля». Якщо не вистачає глибини – «болгарка» і перфоратор, як то кажуть, вам у допомогу.

Образно кажучи, під «чистовим ну-лем» ми розуміємо частіше всього плит-ку чи інше покриття, що являється фінальним матеріалом даної підлоги.

Зауважимо також, що одною з головних переваг Viknar’off HST Portal є «нульовий» безперешкодний поріг від компанії Siegenia, який монтується у рівень з підлогою.

Часто відбувається так, що замовник не передбачає досить сильного заглиблення у нижню частину проєму, тоді ми мусимо брати інструмент і робити заглиблення як знизу, так і у бокових частинах проєму, проникаючи досить глибоко у стяжку і саму основу будівлі. Це може затягнутись на довгий час, і краще це передбачити.

Виступаюча частина порогу до 5 мм, по якій будуть рухатись ролики каретки. Це той мінімум, який на сьогодні технологічно можливий. Справа в тому, що основна задача HST – це бути абсолютно непомітною в проємі та надати максимально більше простору і світла в оселю. Саме тому при монтажі майже всі елементи приховуються і вмонтовуються у частину стін та підлоги.

Важлива порада для замірників та монтажників. Стосовно точки «нуль» моя рекомендація така: по-перше її задають і визначають будівельники, по-друге «нуль» необхідно обов’язково відобразити і зафіксувати документально, за підписами обох сторін. Повірте, це дуже важливо! У випадку якщо «нуль» будівельники дати не можуть, тоді «нулем» буде вважатись поріг нашої встановленої HST системи, до якого буде підходити все фінішне покриття. Що стосується рівнів стяжки зовні та всередині, то вони будуть різні, несуттєво, але висота зовнішньої сторони порогу Siegenia з вирівнюючою на-кладкою буде 41,6 мм, що на 8,4 мм менше за висоту внутрішньої сторони. Це є ухил для водовідведення та для стікання вологи, але він без сходинки і фактично непомітний.

Третя типова помилка монтажників при встановленні HST системи – неправильно виконані заміри системи відповідно до «нуля». Невизначений або неправильно визначений «нульовий» рівень. Із практики, 8 із 10-ти замірів HST були виконані з помилками і коректувалися у процесі додаткових консультацій.

WT: Які необхідно мати «допи» (додаткові елементи, профілі, кріплення тощо), а також обладнання для початку встановлення HST порталу? Іншими словами, розкажіть про перелік основного обладнання та устаткування.

Почну трохи нестандартно. Знову по-вертаємось до замірів і виробництва HST. Ми маємо правильно розрахувати і розуміти вагу самої системи, і вже після цього чітко зможемо розрахувати ту кількість людей, яка необхідна для перенесення досить важких склопакетів, самої системи, а також стулки. Маємо чіт-ко для себе зрозуміти, виходячи із ваги конструкції, яке обладнання для завантаження, розвантаження, перенесення та встановлення системи у проєм нам необхідне.

viknaroff 3Це може бути маніпулятор, обов’язково з плавним ходом (інакше склопакет буде просто падати з присосок), кран або фізична сила монтажників (чи будівельників), що будуть знаходитись у даний час на об’єкті. І це має бути прораховано перед виїздом на об’єкт і виконанням монтажу системи. Найчастіше ці всі питання вирішуються достатньою кількістю людей на об’єкті, і, увага, достатньою кількістю присосок для перенесення склопакетів. Якщо достатньої кількості присосок немає, роботи зразу скажу вам – не буде, тому що взятись за склопакет без присоски правильно просто руками – майже неможливо.

Четверта типова помилка монтажників при встановленні HST порталів – недостатня кількість присосок для склопакетів, при до-статній кількості людей на об’єкті!

Ідемо далі. Я не уявляю монтаж HST без лазерного рівня. Недосвідчені монтажники найчастіше зіштовхуються із проблемою перекосу системи по різним осям, враховуючи те, що рама системи з’єднана механічно. Ширина (відповідно глибина в проємі) профільної системи 190 мм, і коли починаєш виставляти раму в площині проєму по осям без лазерного рівня це зробити майже нереально.

viknaroff 4Знизу HST система обов’язково монтується на армовані розширювальні профілі. Розміри по системному паспорту GEALAN у них різні, але в сумі вони мають бути не менше ніж 54 мм. І обов’язково загерметизовані між собою. До речі, ми в компанії Viknar`off прийняли рішення кріпити нижні армуючі розширювачі одразу на виробництві. Оскільки розширювачі ідуть від стандартної профільної системи, відповідно вони монтуються по два (парами, зовнішня частина і внутрішня) і мають бути між собою скріплені. Ми їх надійно фіксуємо, всередині герметизуємо проміжок сендвіч-плитою (яка ідеально підходить як по розміру так і по типу матеріалу), щоб не утворювався конденсат та заглушуємо торці – і в нас низ повністю підготовлений із заводу. Це зручно для наших партнерів, надійно, і в якості герметизуючих матеріалів ми впевнені на 100%. Наявність бокових розширювачів вже узгоджується із замовником заздалегідь, і диктується виходячи із подальших робіт (яке утеплення буде фасаду, тощо).

viknaroff 5

Отже, по обладнанню маємо під рукою класичні атрибути: лазерний рівень, достатню кількість присосок для переносу важких склопакетів, болгарка, перфоратор, ударні шуруповерти, набір біт, набір кріплень, пластини та кронштейни (про них поговоримо більш детальніше згодом), а також монтажні матеріали (монтажна піна, стіз або паро- та гідроізоляційні стрічки) і, звісно, гарний настрій.

WT: Опишіть технічні особливості системи кріплення для HST порталу в основу стіни, стелі, підлоги.

З цього приводу є багато думок, і є також наша особиста думка, як виробника. Чому важко говорити однозначно по цьому питанню, тому що тут завжди застосовується індивідуальний підхід. Тому що ми маємо різні проєми, різні основи, різні матеріали виконання стін, відповідно до цього і вибирається система кріплення. І нагадаю, що глибина рами HST порталу 190 мм, і вам не вистачить одного кріплення, потрібно фіксувати зовнішню та внутрішню частину рами жорстким закріпленням (одразу зауважу, що звичайні монтажні пластини тут не підійдуть).

Моє спостереження: якщо ви має-те на об’єкті правильно оформлені віконні проєми і весь необхідний інструмент, монтаж порталу можна зробити приблизно за 4 години.

WT: Яку систему кріплення рекомендуєте ви?

Наша рекомендація наступна: знизу обов’язкове використання кутових кронштейнів (крок 30-35 см), фіксацію бокових елементів можливо робити безпосередньо через раму прямим наскрізним кріпленням, тим більше, що візуально це дуже класно виглядає на HST. Вона має окрему раму і окремо кришки, під які будуть сховані всі елементи кріплення. До речі, компанія GEALAN у своїх технічних рекомендаціях радить кріпити систему саме через раму, а вже чи це буде турбошуруп, чи хімічні анкера, чи інші кріплення – залежить від того, в який матеріал ви будете кріпити, у проєм з «четвертю» чи без, і таке інше. Наприклад, відомий технічний експерт Роман Євглевський радить робити кріплення через систему двох кутових кронштейнів.


viknaroff 6

Тут є плюси і є мінуси, кріплення дійсно досить жорстке, зручне, класно регулюється, але мінусом, як на мене, залишаються над-то великі зазори по боковим частинам системи, що трохи краде світловий проєм і робить більш складним подальше оформлення укосів. Але для монтажу така система дуже зручна.

При фіксації бокових елементів (а також до стелі) наскрізь через раму (крок 30-35 см) обов’язково залишати відстань від 1,5 см до 2 см до стіни для можливості фізичного розширення системи для запобігання її подальшої деформації. По часу фіксація через раму відбувається також швидше.

КОНСТРУКТИВ HST ПОРТАЛУ

WT: Склопакети. Який повинен бути склопакет в HST порталі? Безпека експлуатації, протизламність, енергозбереження та сонцезахист.

Хочу одразу нагадати, що HST портал – конструкція досить велика, і склопакети в ній грають дуже важливу роль, вони є великого розміру, і відповідно великої ваги. Тому маємо основну важливу специфіку даної системи — велика площа засклення. Відповідно, якщо площа склопакету велика, маємо правильно розрахувати товщину скла, для того щоб запобігти лінзуванню, забезпечити безпеку конструкції і її енергоефективність. На склопакеті економити ні в якому разі не можна.

Ми рекомендуємо наступну формулу склопакету: скло – від 6 мм і більше, щоб запобігти лінзуванню, в залежності від площі склопакету, бувало ставили на великі склопакети і 10-ки. Далі, двокамерний склопакет, з аргоном та теплою дистанцією з використанням енергозберігаючого і, де необхідно, мультифункціонального скла.

viknaroff 7

Затемню-вати скло ми не рекомендуємо, так як ми намагаємось даною системою надати оселі максимум світла, а не приховати чи затемнити його. І тепер найголовніше – це безпека. Система HST, як правило займає площу від підлоги до стелі, тому маємо чітку позицію стосовно типу скла по замовчуванню – воно має бути тільки безпечним: загартованим або триплексом.

Система Viknar’off HST Portal дозволяє встановлювати склопакети максимальною шириною 48 мм для звичайного, і 50 мм для вклеєного склопакету.

WT: Як правильно розклинити склопакет в стулці?

Склопакет у стулці розклинюється за принципом глухої частини звичайного вікна. Тому що у HST не треба переносити вісь навантаження на нижню петлю, так як вона відсутня, каретки рівномірно розподіляють навантаження на всю нижню частину стулки. Але розклинювати потрібно правильно, щоб не було перекосу стулки по осям.

Порада!
Після перевезення HST порталу і перед монтажем обов’язково потрібно перевірити всі лінійні розміри і діагоналі конструкції. Можливі незначні зміщення при перевезенні, враховуючи те, що деякі вузли системи скріплені механічно.

WT: Які мінімальні та максималь-ні розміри HST порталу?

Система Viknar’off HST Portal має мінімальну ширину 2500 мм і відповідно висоту 1950 мм. Взагалі, такі системи як HST немає сенсу використовувати у малих приміщеннях, це система, яка любить простір. Стосовно максимальних розмірів, все залежить від типу профілю системи: білий чи ламінований. Для білого максимальна висота 2731 мм, для ламінованого 2631 мм. Максимальна ширина – 6500 мм для білого і 6000 мм для ламінованого профілів. Глибина для всіх систем однакова – 190 мм.

Найпоширеніші помилки монтажників при встановленні HST порталу

• Помилки при замірах та оформленні проємів.
• Помилки при облаштуванні та підготовці робочої площі.
• Не розрахували вагу системи, відповідну кількість людей та обладнання (присоски для переносу важких склопакетів).
• Неправильне оформлення нижнього вузла примикання та його кріплення.
• Неуважність при встановленні та вирівнюванні системи по осям, в тому числі по глибині.
• Відсутність перевірки геометрії конструкції безпосередньо перед встановленням HST системи.

WT: Організація та облаштування нижнього вузла примикання HST пор-талу, а також оформлення водовідведення і дренажної системи.

Так, це дійсно сама складна зона при здійсненні монтажу HST порталу, і добре що ви винесли це в окреме питання. Багато моментів ми вже з вами проговорили, тепер є сенс підсумувати і акцентувати увагу на основні. Перше, це потрібно чіт-ко розуміти, що на етапі оформлення стінових проємів потрібно врахувати досить суттєве заглиблення віконної системи у нижню частину підлоги. Повторимось, не менше ніж 110 мм від чистового «нуля» потрібно мати, для правильного монтажу HST порталу, всі ці параметри узгодити письмово, мати фото звіт або переконатись у якості та правильності підготовленого проєму власноруч. Далі облаштування. Поріг HST має два варіанти: з вирівнюючою накладкою і без неї.

viknaroff 8Якщо перепад із внутрішньої частини на зовнішню буде несуттєвий (нагадаємо різниця, передбачена системою це 8,4 мм), є сенс задуматись про встановлення такої накладки. Ми рекомендуємо все ж таки використовувати можливості «нульового» порогу, і передбачити це на моменті прийняття замовлення і виконання замірів. Не будемо забувати про те, що основне завдання HST системи – бути непомітною, відповідно непомітним має бути і поріг. Також зауважу, що чим менше елементів системи виступає, тим значно менше шансів її пошкодити.

Далі готуємо нижню основу, вона має бути максимально рівна, з надійного твердого, бажано армованого матеріалу: бетон, панель (некрихка, сипуча, м’яка типу пінопласт, «підставочник» тощо). Також можливо і досить популярно використовувати монтаж на консолі, наприклад із пултрузії, але це тема окремої статті. Розмір штроби має бути таким, щоб був доступ до встановлення і закріплення кронштейнів, відповідно потрібно перед-бачити правильну ширину даного заглиблення, як правило це мінімум 300 мм.

Потрібно якомога надійніше закріпити як кронштейн до самої підлоги, так і без-посередньо до армуючого розширювача системи. І останнє, це виставлення системи по осям. Від правильності виконання ПОРАДИ ЕКСПЕРТІВ цієї процедури залежить майбутня робота всієї системи. І якщо ви все ідеально закріпили і встановили, а дали «промах» при встановленні по осям – система ко-ректно працювати не буде. Тут вам у поміч лазерний рівень, а також кутник (кутова лінійка). I дренаж. Якщо ми не використовуємо вирівнюючу накладку, дренаж відбувається по поверхні, і до-даткових дренажів не потрібно.

У випад-ку використання вирівнюючої накладки, остання має свої дренажні отвори, по яким водовідведення відбувається або по поверхні, або у передбачену далі дре-нажну систему відкритого типу, зокрема для відводу талих вод (у випадку якщо над віконною системою непередбачено даху, козирку чи піддашку).

WT: Автоматика у HST порталі та її дооснащення. Комфортне закривання “Soft close”. Чи є така можливість?

Так, така можливість є. Досвідчена німецька компанія Siegenia пропонує варіанти дооснащення стандартної системи HST порталу двома моторними блоками, один з яких буде рухати саму стулку, а інший безпосередньо ручку і механізм запирання. Реалізуються такі рішення у двох варіантах. Більш старіший – це варіант монтування таких електроприводів на існуючу (вже встановлену) HST систему, шляхом заміни ручки на електронний блок, і фіксування електричного двигуна на верхню частину системи. Але чисто естетично це виглядає менш привабливо ніж інший варіант – інтегрована (прихована) система управління, яка зовні непомітна.

Але є важливий нюанс, що таку автоматику потрібно замовляти заздалегідь і встановлювати на етапі виробництва самої HST системи на моменті виробництва. І перше і друге рішення можна інтегрувати у систему «розумного будинку», з використанням і підключенням Wi-Fi модулів та інших сучасних бездротових систем безпеки. Важливо пам’ятати про важливий елемент HST порталу – це система “Soft close”. Це система безпечного закривання та відкривання досить важкої стулки HST порталу.

Ми рекомендуємо встановлювати її за замовчуванням. “Soft close” дає можливість не поранити та не прищемити пальці тіла при закриванні стулки, попаданні домашніх тварин під стулку. “Soft close” робить механізм більш м’яким та більш надійним, тому що не відбувається удар при закриванні між стулкою та рамою.

WT: І, нарешті, сам периметраль-ний монтаж. Який він має бути?

Тут все просто. Для монтажу вузлів примикання системи такого рівня, обов’язково потрібно використовувати по стандарту: готуємо проєм до монтажу, пропитуємо спеціальними матеріалами для покращення адгезії, застосовуємо монтажну піну (бажано еластичну), і захищаємо монтажний шов паро- та гідроізоляційними стрічками, якщо, звісно, дозволяє якість поверхні. Ми також рекомендуємо використовувати «стизування» (спеціальна рідина для паро- та гідроізоляції, що є альтернативою відповідним стрічкам).

Від себе хочу дати окремий меседж для всіх віконних продавців та дилерів.

Колеги, не бійтесь пропонувати та продавати HST системи вашим клієнтам. Це класне естетичне, технологічне і високомаржинальне рішення, за яке клієнт вам буде дуже вдячний. Компанія Viknar`off допоможе кожному налагодити систему монтажу таких конструкцій. Це абсолютно нескладно, коли ви розумієте чітку послідовність своїх дій.

Сподіваюсь, що саме цей матеріал і наш досвід допоможе вам бути більш рішучими і більш технологічними. Продавайте та встановлюйте HST, заробляйте більше і радуйте своїх клієнтів якісними трендовими речами.

Автори:
Ростислав Ватаг
Сергій Кожевніков

viknaroff kontakty

 

Оконные Технологии® № 82 (2021)

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: