Тепловий комфорт починається з вікна

Нове дослідження “Living Comfort”, проведене Інститутом Пасивного Будівництва, підтверджує позитивний вплив теплих дистанційних рамок на комфорт в приміщенні

Кройцлінген / Швейцарія, серпень 2020

 komfort 1 c

При будівництві та ремонті житлових будинків комфорт та зручність відіграють важливу роль для його мешканців. Для отримання відповідного термічного клімату необхідно зберегти правильну з точки зору фізики структуру зв'язку між температурою і вологістю. Нове дослідження, проведене Інститутом Пасивного Будівництва Дармштадта, показує, який вплив на комфорт грають якість вікон і вибір відповідних дистанційних рамок.

У своєму дослідженні “Living Comfort” Інститут Пасивного Будівництва в Дармштадті розглянув питання про те, як щодо вікон можна визначити і дотримуватися критеріїв комфорту і гігієни в різних кліматичних зонах.

komfort 2 c– Як правило, вікна як і раніше є найслабшими тепловими елементами в будівлі, – пояснює професор доктор Бенджамін Крік, Керуючий директор Інституту PHI. – Розташування будівлі та його кліматичні умови навколишнього середовища також мають важливе значення для досягнення теплового комфорту.

У дослідженні враховувався Клімат: арктичний, прохолодний, прохолодний/помірний, теплий/помірний і теплий. Основою дослідження є різні вікна з пластику з одно-, дво- і трикамерними склопакетами. Крім того, використовуються дистанційні рамки з алюмінію і нержавіючої сталі, а також високоефективна тепла дистанційна рамка SWISSPACER Ultimate.

- Вибір дистанційної рамки істотно впливає на термічну якість вікна, отже, тепловий комфорт і гігієну – так резюмує результати дослідження професор Крик. Завдяки використанню високоефективних пластикових дистанційних рамок вікна відповідають вимогам перевірених заходів і, отже, не вимагають від виробника вікон додаткових виробничих витрат.

Комфорт і зручність

Люди відчувають тепловий комфорт в приміщенні, коли в ньому панує відповідна «робоча температура». Це середнє значення температури повітря і навколишніх поверхонь. Велика різниця температур між повітрям і поверхнями викликає неприємне відчуття протягу. Холодне повітря падає на холодні поверхні і створює відчуття прохолодного потоку, що протікає через кімнату.

Доведено, що температура в будівлі відчувається як комфортабельна, коли різниця температур між повітрям у приміщенні та більш прохолодними прилеглими територіями, такими як зовнішні стіни, стеля, підлога чи вікна, не перевищує 4,2 Кельвіна.

Виходячи з вищевказаних рамкових умов, Інститут Пасивного Будівництва встановив так званий «критерій комфорту пасивного будинку» для різних кліматичних зон. У разі прохолодного / помірного клімату, який переважає, наприклад, в Німеччині, отримане значення U становить 0,85 Вт (м2 / к). В якості робочої температури в приміщенні Інститут з Дармштадта приймає 22 °C.

Зовнішня температура, навпаки, -16 °C. Якщо отримати цей параметр неможливо, під вікном потрібне використання джерела тепла, щоб уникнути неприємного падіння холодного повітря до підлоги.

Уникнення конденсату та цвілі

Уникнення конденсату та утворення цвілі є важливими факторами з точки зору комфорту та здоров’я. Волога конденсується в найхолоднішому місці кімнати. Цей процес часто зустрічається на краю скла. Однак зростання цвілі відбувається вже вище температури точки роси. Тому температура поверхні повинна бути вищою, ніж «температура цвілі», щоб ефективно захистити будівельну конструкцію та здоров'я мешканців.

– Температурний коефіцієнт fRsi прийнятий як показник гігієнічних умов на краю скла. Якщо це значення становить щонайменше 0,7 при прохолодному / помірному кліматі, можна припустити, що при нормальній вологості повітря в приміщенні цвіль не утворюватиметься, пояснює професор Крик. Ефективним рішенням для запобігання утворенню цвілі є підвищення температури на краю скла.

– Температура на краю скла залежить від дистанційної рамки, товщини склопакета та способу встановлення скла у вікно, – продовжує Крик. Тому найкращим рішенням є поєднання дистанційної рамки, що гарантує високу теплову якість, двокамерного склопакета з максимально можливим простором між склом і добре ізольованою віконною рамою.

komfort 3 cДослідження авторства Інституту Пасивного Будівництва в Дармштадті (PHI) вказує на те, що вибір дистанційної рамки має істотний вплив на термічну якість вікна. Починаючи з теплого / помірного клімату, зазвичай рекомендується використовувати двокамерні склопакети в поєднанні з високоефективними дистанційними рамками, такими як наприклад SWISSPACER Ultimate.

Тоді значення, необхідні для комфорту та гігієни, можуть бути досягнуті навіть з неізольованими віконними рамами, які знаходять широке застосування в цих регіонах. Завдяки використанню добре ізольованих віконних рам вимоги, що пред'являються як до теплого, так і до прохолодного клімату, можуть бути виконані з використанням дистанційних рамок з нержавіючої сталі, а також з використанням рам преміум-класу марки SWISSPACER.

Рамки SWISSPACER Ultimate в поєднанні з особливо добре ізольованою віконною рамою особливо бажані для задоволення вищевказаних вимог в прохолодному і арктичному кліматі.

Велика вигода з усіх боків

– При детальному вивченні результатів досліджень виявляється, що вони приносять практичну користь всім зацікавленим сторонам: як для мешканців будинків, які отримують вигоду від високого рівня комфорту та гігієни в приміщенні, так і для виробників вікон, які можуть легко покращити свою продукцію.

Крім того врахування знань, що є результатом досліджень, веде до уникнення шкоди, яка може виступити з приводу вогкості. Це призводить до збільшення задоволеності клієнтів і скорочення скарг. Завдяки високій економії енергії ми також зменшуємо викиди CO2, – додає професор Бенджамін Крик.

komfort 4 cДослідження було замовлено SWISSPACER. Інститут Пасивного Будівництва Дармштадта і SWISSPACER вже багато років співпрацюють у дослідженнях, які надають базову ринкову інформацію. Починаючи з цього року, SWISSPACER бере участь у конкурсі Passivhaus Award і є спонсором власної спеціальної премії, яка вперше буде присуджена в 2021 році.

Зміст дослідження “Living Comfort” – як вікна повинні відповідати критеріям комфорту та гігієни в різних кліматичних зонах (німецький “Living Comfort – Wie Behaglichkeits - und Hygienekriterien bei Fenstern in verschiedenen Klimaten erreicht werden können”) доступний для завантаження на веб-сайті SWISSPACER.

Додаткову інформацію можна отримати на веб-сайті www.swisspacer.com.

ПРO SWISSPACER

SWISSPACER - компанія, яка присутня у всьому світі, лідер інновацій в області «теплих дистанційних рамок». Її продукція відрізняється відмінними функціональними характеристиками і вишуканою естетикою. Дистанційна рамка SWISSPACER AIR, яка дозволяє вирівнювати тиск в склопакетах, доповнює асортимент нашої продукції. Компанія була заснована в 1998 році і входить до групи Saint-Gobain.

swisspacer kontakty

Оконные Технологии® № 81 (2021)

Другие статьи на эту тему

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: