З SWISSPACER на Каспровий Верх – до найвищої будівлі в Польщі Кройцлінген/ Швейцарія

Каспровий Верх – вершина на висоті 1978 м над рівнем моря недалеко від Закопане знаходиться в головному хребті Татр на польсько-словацькому кордоні. Захоплюючий вид зобов'язаний своїм розташуванням над трьома долинами.

 

swisspacer 1 c

За проєктом Олександра Кодельського та Анни Кодельської, у 1938 році на вершині була побудована Високогірна метеорологічна обсерваторія Каспровий Верх, яка виконує свою функцію безперервно вже понад 80 років.
© SWISSPACER

Саме тут в лютому 1936 року була створена перша гірська Канатна дорога в Польщі, яка здатна перенести нас у світ високих гірських хребтів. Завдяки канатній дорозі, Каспровий Верх щодня відвідує до 4 тисяч людей, що робить його найпопулярнішою вершиною Татр. Його відвідали багато відомих людей, і 6.07.1997 літописи також відзначили візит Папи Івана Павла II.

Рухаючись вгору і дивлячись через панорамні вікна кабіни, ми можемо повною мірою насолодитися красою місцевої природи і її величчю. Ділянка довжиною понад 4,2 км долається лише за 12 хвилин. Це момент великих відчуттів для очей, а також поваги до людської праці, особливо в останній відрізок, коли гондола піднімається майже вертикально.

За проєктом Олександра Кодельського та Анни Кодельської, у 1938 році на вершині була побудована Високогірна метеорологічна обсерваторія Каспровий Верх, яка виконувала свою функцію безперервно вже понад 80 років.

Кожну годину обсерваторія систематично збирає дані для цілей синоптичного, метеорологічного та гідрологічного захисту країни, а також для статистичних та наукових досліджень. Тут працюють фахівці, які люблять гори, часто з пристрастю до лиж і туризму. Це кузня спостерігачів, готових працювати в екстремальних умовах, які більше ніде в країні не будуть досвідчені, які потім успішно працюють навіть в Антарктиді.

У 2016 році, коли було вирішено, що 10-річні вікна в обсерваторії повинні бути замінені, необхідно було вирішити цю логістичну проблему: 28 нових вікон загальною вагою 1330 кг було перевезено до вершини канатною дорогою. Зрештою, ці зусилля окупилися, оскільки робоче місце метеорологів відтоді стало затишнішим та комфортнішим, навіть якщо спочатку вони були трохи здивовані тим, що раптом перестали чути вітер.

Комфорт починається з вікна

Замовлення на заміну столярних виробів отримала фірма OKNOPLUS з Кракова після попередньої консультації з технічних і логістичних можливостей, перевіреними з урахуванням очікувань одержувача.
Цей виробник вибрав потрійні склопакети Climatop від Glassolutions разом з теплою дистанційною рамкою "SWISSPACER Ultimate" швейцарського виробника SWISSPACER. Вибір дистанційної рамки справив великий вплив на теплову якість вікон і, отже, на рівень комфорту і гігієни.

swisspacer 2 c

Вибір дистанційної рамки справив великий вплив на теплову якість вікон і, отже, на рівень комфорту і гігієни.
© SWISSPACER

Те ж саме стосується утворення конденсації водяної пари і цвілі: волога накопичується в найхолоднішому місці кімнати – часто по краях скла. Цвіль з'являється вище температури точки роси, тому температура поверхні повинна бути вище «температури цвілі», щоб ефективно захистити конструкцію будівлі і здоров'я його жителів. Використання теплих дистанційних рамок SWISSPACER автоматично призводить до поліпшення параметрів на краю скла.
ПРO SWISSPACER

SWISSPACER – компанія, яка присутня у всьому світі, лідер інновацій в області «теплих дистанційних рамок». Її продукція відрізняється відмінними функціональними характеристиками і вишуканою естетикою.

swisspacer 3 c

Каспровий Верх – вершина на висоті 1978 м над рівнем моря недалеко від Закопане, знаходиться в головному хребті Татр на польсько-словацькому кордоні. Захоплюючий вид зобов'язаний своїм розташуванням над трьома долинами.
© SWISSPACER

Важливим елементом пропозиції є дистанційна рамка SWISSPACER AIR, яка дозволяє вирівнювати тиск в склопакетах. Компанія була заснована в 1998 році і входить до групи Saint-Gobain.
Ці деталі були також підтверджені Passivhaus Institut з Дармштадта (Німеччина) в дослідженні «Комфорт квартири – як ви можете досягти комфорту і гігієнічних критеріїв у вікнах в різних кліматичних умовах».

swisspacer

Оконные Технологии® № 82 (2021)

Другие статьи на эту тему

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: