У США і Канаді зростає попит на «європейські вікна»

На ринках Північної Америки та Канади зростає інтерес до вікон "made in Europe". Два нових дослідження, проведені Інститутом EMU Systems, є важливим джерелом інформації для європейських виробників про відмінності в підходах до розрахунків і класифікації вікон між Європа і Північна Америка.

swiss 1 cПівнічна Америка та Канада наздоганяють енергоефективне будівництво. Наприклад, метою Міжнародного кодексу поваги до енергетики (IECC) було протягом багатьох років проєктувати і зводити будівлі більш енергоефективним способом. У цьому контексті в центрі уваги все частіше опиняються і вікна.

Їх параметри важливі для загального енергетичного балансу будівлі і впливають на температуру на краю скла – а отже і на комфорт перебування в приміщенні. Міністерство енергетики США (DoE) вказує, що крім матеріалу віконної рами і правильного вибору скла, також слід приділяти особливу увагу використанню відповідної високоякісної дистанційної рамки.

Відповідно до стандарту IECC будівлі повинні мати певний рівень герметичності, який перевіряється за допомогою обов'язкового "blower door test”. Тому необхідно правильно видаляти вологу, щоб запобігти конденсації та утворенню цвілі та інших небажаних явищ, таких які можуть пошкодити вікна та цілі будівлі.

swiss 2Це основний мотив внесення змін, спрямованих, наприклад, на усунення теплових мостів. Цій тенденції додатково сприяє наявна в американській правовій системі можливість пред'явити високі вимоги про відшкодування збитку. Багато індивідуальних дизайнерів, а також компанії в США і Канаді досі не повністю враховують ризик збитку від конденсації водяної пари.

Це хороша перспектива і для виробників вікон в Європі – перед ними відкривається можливість виходу на північноамериканський ринок. Цінним джерелом даних у цьому відношенні є два дослідження, проведені Інститутом EMU Systems в Колорадо на замовлення SWISSPACER. У них перераховані відмінності між відповідними американськими і європейськими стандартами і міститься ряд важливих ідей для тих, хто хоче в майбутньому налагодити відносини з аудиторією в США і Канаді.

У звітах під назвою, відповідно ,"the Impact of Glass on Energy Performance and Risk of Condensation in American / Canadian Windows" ("вплив дистанційних рамок на енергетичну характеристику, і ризик утворення конденсату на американських/канадських вікнах"), було проаналізовано комбінації п'яти дистанційних рамок з дев'ятьма профілями віконних рам.

swiss 3

Порівняльний огляд віконних систем.© SWISSPACER

Вивчені параметри включали тепловий опір рами, края скла і всього вікна, а також температуру поверхні на краю скла, визначену на основі стандартів і методів розрахунку, що діють в країні. У деяких відносинах вони значно відхиляються від європейських правил і класифікацій.

Наприклад, в той час як в Європі дистанційна рамка включена в формулу як незалежний лінійний коефіцієнт, в Північній Америці вона враховується в розрахунках як елемент «краю скла». Крім того, обчислюється значення коефіцієнта для поверхні шириною 63,5 мм (2,5 дюйма) від зовнішнього краю скла.

swiss 4

Європейські та північноамериканські методи розрахунку та визначення значення коефіцієнта U для вікон
значно відрізняються один від одного. © SWISSPACER

Оскільки він застосовується до коефіцієнта проникнення для віконної рамки (Uf), використання кращої дистанційної рамки дозволяє досягти кращого значення для всього вікна. На основі північноамериканських обчислювальних методів можна поліпшити значення коефіцієнта Uw вікна до 22%.

swiss 5

У дослідженнях представлені значення коефіцієнта U, позначені для різних віконних систем в поєднанні з 5 дослідженими дистанційними рамками. © SWISSPACER

Крім того, дослідження дає важливі результати щодо конденсації в різних кліматичних зонах північноамериканського континенту. Завдяки високоефективній дистанційній рамці ризик конденсації помітно знижується: температура на краю скла в середньому у всіх системах на 7,2°C вище, ніж у алюмінієвих дистанційних рамок. Найкраще поєднання рамки та профілю дозволяє покращити це значення до 11 °C!

swiss 6

Значення в таблицях виражені в °F, на малюнку показана різниця температур на краю скла з боку
приміщення, розрахована за північноамериканським методом.© SWISSPACER

swiss 7У дослідженні також представлені критерії класифікації для позначення Energy Star, використовуваної в США і Канаді. Вимоги визначаються залежно від кліматичних зон і базуються головним чином на U-значенні вікон та сонячного випромінювання.

Крім того, Канада вимагає мінімальний коефіцієнт енергоефективності 40 для нових будівель. Навіть за допомогою високоякісних профільних систем цього можна досягти лише в поєднанні з дистанційними рамками найвищого класу, такими як SWISSSPACER Ultimate.

Звіти під назвою „The Impact of Glass Spacers on Energy Performance and Risk of Condensation in American/Canadian Windows” доступні на веб-сайті SWISSPACER.
Додаткову інформацію можна отримати на веб-сайті en.swisspacer.com/studies.
swisspacer Оконные Технологии® № 82 (2021)

 

 

Другие статьи на эту тему

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: