Високо, все вище – в Лондоні, Дубаї і не тільки Невеликий елемент полегшує будування скляних гігантів Kreuzlingen / Швейцарія, березень 2020

Хмарочоси створюють унікальну панораму багатьох мегаполісів по всьому світу. Свій блиск і легкість завдячують в значній мірі будматеріалам, серед яких є скло. Воно надає користувачам необмежені види, максимальний потік денного світла, і при цьому є відносно дешевим.

swisspacer 1
Principal Tower вражає своїм зовнішнім виглядом і технічними характеристиками з його 162-метровим елегантним скляним фасадом
Завершений в середині 2019 року 50-поверховий хмарочос Principal Tower на околиці модного району лондонських художників Shoreditch став вражаючим елементом горизонту Лондона.

У будівлі, розробленій фірмою Foster + Partners, наступні поверхи утворюють прозорі шари, розташовані між ніжними горизонтальними смугами, які визначають окремі рівні фасаду. Філігранний зовнішній вигляд хмарочоса є заслугою використання великоформатних скляних поверхонь в зовнішніх перегородках. Зважаючи на габарити будівлі, кожну деталь потрібно було враховувати у високо енергозберігаючій завісі стіни – аж до дистанційної рамки.

Цей непомітний будівельний елемент відіграє важливу роль, особливо при будівництві скляних хмарочосів. Він покращує ізоляційність кромок склопакета і дозволяє постійно підтримувати паралельність стекол, що входять в комплект.

З цієї причини дизайнери вирішили використовувати теплу дистанційну рамку SWISSPACER ULTIMATE. Завдяки спеціальній газо- і пароізоляційній плівці вона перешкоджає, з одного боку, виходу газу з міжскляного простору, а з іншого – проникненню в нього водяної пари ззовні. Крім того, використання склопакетів і теплої дистанційної рамки дозволяє забезпечити оптимальну теплоізоляцію приблизно в 300 житлових приміщеннях, розташованих в багатоповерховій будівлі.

Це дозволяє значно знизити витрати енергії і підвищує комфорт перебування в приміщенні, ефективно запобігаючи протягам холодного повітря на підлозі і виникнення конденсату на вікнах.

swisspacer 2

Компенсація тиску на великих висотах
Тенденція будувати все більше і вище хмарочосів триває у всьому світі: на даний момент найвища будівля у світі, 828-метровий Burj Khalifa в Дубаї, через кілька місяців втратить свою пріоритетну позицію до вежі Jeddah Tower з запланованою висотою 1007 метрів.

Така потужна висота скляних фасадів створює значні виклики для архітекторів та дизайнерів. Це пов'язано, зокрема, з великими перепадами тиску і температури повітря між рівнем першого та верхнім поверхом будівлі, які призводять до різних кліматичних навантажень в склопакеті.

В результаті на великих висотах окремі стекла можуть випинатися назовні. При низьких температурах відбувається зворотний ефект, і стекла згинаються всередину.

Чим різноманітніше кліматичні навантаження для даного хмарочоса, тим несприятливіше зміниться зовнішній вигляд його фасаду. На додаток до погіршення естетики, напруга в ущільненні кромок може привести до погіршення якості і розтріскування скла.

Очевидно, що для дуже високих будівель заміна пошкоджених стекол, в свою чергу, вимагає великих витрат і часу.

swisspacer 3

SWISSPACER Air: унікальне рішення для висотних будівель
SWISSPACER розробив економічно привабливе та комерційно вигідне рішення цієї проблеми. Елемент у вигляді невеликої, циліндричної, металевої втулки з вбудованою мембраною може бути закручений в дистанційну рамку і залишається непомітним в просторі між стеклами. Це дозволяє повільно вирівнювати надлишковий або негативний тиск, тим самим протидіючі кліматичним навантаженням.

З одного боку, це забезпечує якість та довговічність встановлених елементів вікна та фасаду; з іншого боку, це спрощує логістику, яка супроводжує будівельний процес, оскільки різниця у висоті між місцем виробництва та використання або на транспортних маршрутах може призвести до напружень у склопакеті та пошкодження кромки скла.

З іншого боку, в склопакеті, оснащеному SWISSPACER Air, існує безперервна компенсація тиску, завдяки якій будівельні елементи без пошкоджень дістаються до будівельного майданчика. Це незаперечна перевага при будівництві хмарочосів, враховуючи величезну кількість компонентів, необхідних для їх реалізації.

Продукція SWISSPACER знайшла застосування у багатьох відомих багатоповерхівках у всьому світі – на фасаді MoMA у Нью-Йорку, вежі Gherkin у Лондоні, мадридському Torre de Cristal або в будівлі Torning Torso в Мальме.

SWISSPACER Air має схвалення DIBt і відкриває нові можливості в проєктуванні, будівництві та впровадженні будівельних процесів інших скляних гігантів.
Додаткову інформацію можна отримати на веб-сайті www.swisspacer.com.

ПРO SWISSPACER
SWISSPACER – компанія, яка присутня у всьому світі, лідер інновацій в області «теплих дистанційних рамок». Компанія була заснована в 1998 році і входить до групи Saint-Gobain. Її продукція відрізняється відмінними функціональними характеристиками і вишуканою естетикою. Головний офіс SWISSPACER з відділом виробництва, досліджень і розробок та адміністрації знаходиться в Швейцарії. Інші виробничі потужності розташовані в Німеччині та Польщі.

swisspacer kontakty

Оконные Технологии® № 79 (2020)

 

 

Другие статьи на эту тему

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: